You are here

Δύο προτάσεις νόμου για αναπτύξεις

03/12/2018 07:18

Δύο προτάσεις νόμου για την έκδοση αδειών οικοδομής και πολεοδομικών αδειών για ορισμένες αναπτύξεις, κατέθεσε την Παρασκευή στη βουλή ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμου ώστε να θεσμοθετηθεί νέα διαδικασία σε σχέση με την έκδοση αδειών οικοδομής για ορισμένες αναπτύξεις οι οποίες δεν είναι μεγάλης κλίμακας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες με την πρόταση νόμου ρυθμίσεις, η αρμόδια οικοδομική αρχή θα εκδίδει άδεια οικοδομής αναφορικά με τις εν λόγω αναπτύξεις νοουμένου ότι έχει υποβληθεί σε αυτή σχετική δήλωση του μελετητή, στην οποία να αναφέρεται ότι η εργασία για την οποία υποβάλλεται η σχετική αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία η οποία ρυθμίσει πολεοδομικά θέματα και θέματα οικοδομικής ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, η αρμόδια αρχή θα προβαίνει σε σχετικό έλεγχο για την υλοποίηση της υπό αναφορά άδειας, ο οποίος θα διενεργείται μέσω επιβλεπόντων μηχανικών σε τρία στάδια. Πιο συγκεκριμένα, θα προβαίνει σε έλεγχο αρχικά με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων εργασιών θεμελίωσης της οικοδομής, ακολούθως με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού της οικοδομής και των τοιχοστρώσεων και τέλος με την αποπεράτωση του έργου στο σύνολο του.

Περαιτέρω με την πρόταση νόμου καθορίζεται ότι δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της εξέτασης αιτήσεων για έκδοση άδειας οικοδομής αναφορικά με αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας και αναπτύξεις για τις οποίες η σχετική πολεοδομική άδεια χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση του σχεδίου ανάπτυξης.

Τέλος, με την πρόταση νόμου αναθεωρούνται οι διατάξεις της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας δυνάμει των οποίων επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις στους μελετητές.

Πολεοδομικές άδειες

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμου, ώστε να θεσμοθετηθεί νέα διαδικασία σε σχέση με την έκδοση πολεοδομικών αδειών για ορισμένες αναπτύξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες με την πρόταση νόμου ρυθμίσεις, η αρμόδια πολεοδομική αρχή υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα χορηγεί πολεοδομική άδεια για ανάπτυξη χαμηλού ρίσκου, δηλαδή οικιστική ανάπτυξη σε αδειοδοτημένο οικόπεδο ή σε υπό δημιουργία οικόπεδο ή και τυχόν προσθήκες και μετατροπές σε αδειούχα οικοδομή, εάν έχει υποβληθεί ενώπιων της σχετική δήλωση του μελετητή με την οποία επιβεβαιώνεται ότι έχουν διενεργηθεί υπό την ευθύνη του όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας χωρίς όρους.

Επιπρόσθετα, η αρμόδια πολεοδομική αρχή θα δύναται να προβαίνει σε πρόσθετους ελέγχους για να διαπιστώσει τη διενέργεια των εν λόγω ενεργειών.

Τέλος με την πρόταση νόμου, καθορίζεται ότι το χρονικό περιθώριο για την έκδοση πολεοδομικής απόφασης δεν θα υπερβαίνει τις 30 μέρες για εμπορικές ή βιομηχανικές αναπτύξεις ή αναπτύξεις εγκαταστάσεων και μονάδων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής καθώς και για αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας και αναπτύξεις για τα οποίες χορηγείται πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση του σχεδίου ανάπτυξης.

Της Γεωργίας Χαννή