You are here

Δύο τάσεις στην αγορά ακινήτων το 2023

03/01/2023 06:29

Με διαφορετικές επιδόσεις αναμένεται να κινηθεί το 2023 η αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, της αύξησης των επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων, τα οποία αντανακλούν στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2023 θα συνεχιστεί η δυναμική που ανέπτυξε η ξένη επενδυτική αγορά σε αντίθεση με την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης για αγορά κατοικίας λόγω της αύξησης του κόστους του δανεισμού.

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, όσο αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος, συνεπεία της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για το μήνα Νοέμβριο 2022, ανήλθε στις 133,94 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 12,65% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι ξένοι αγοράζουν οι κύπριοι αδυνατούν

Ο CEO του Ομίλου D. Zavos, Μιχάλης Ζαβός και μέλος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2023 θα επικρατήσουν δυο τάσεις στην κτηματαγορά.

«Στην κυπριακή αγορά δυστυχώς μειώνεται ο αριθμός των κυπρίων οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κατοικία ή διαμέρισμα λόγω της αύξησης των επιτοκίων που καθιστούν ασύμφορη τη χρηματοδότηση αλλά και τη δόση.  Αντίθετα, η ξένη αγορά εξακολουθεί να είναι δυνατή διότι οι ξένοι εκτός του ότι έρχονται στην Κύπρο για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο πλαίσιο των φορολογικών κινήτρων που τους παρέχει η κυβέρνηση, επενδύουν και στον τομέα των ακινήτων λόγω της ψηλής απόδοσης που εξακολουθούν να έχουν τα ακίνητα στην Κύπρο σε σχέση με τη χώρα τους που οι τιμές δεν έχουν πλέον μεγάλο περιθώριο αύξησης ως εκ τούτου και κέρδους».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τα ακίνητα στο Ισραήλ δεν έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τα ακίνητα στην Κύπρο, γι’ αυτό προτιμούν να αγοράσουν κάτι που έχει προοπτική έναντι της δικής τους χώρας».

«Συνεπώς», πρόσθεσε, «η αγορά το 2023 θα κινηθεί με δύο ταχύτητες. Οι κύπριοι οι οποίοι αδυνατούν να αγοράσουν και οι ξένοι που έρχονται στην Κύπρο για να επενδύσουν σε ακίνητα τα οποία έχουν μεγάλη ετήσια απόδοση από 6% έως 8%. Για παράδειγμα ένα ακίνητο της τάξης των €250.000 με €300.000 ενοικιάζεται από €1700 έως €2000 το μήνα».

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων είπε ότι «ενόσω αυξάνεται το κόστος κατασκευής θα αυξάνονται και οι τιμές των ακινήτων, αναλόγως».

Επεσήμανε επίσης και το γεγονός ότι ο αριθμός των οικοπέδων στις πόλεις λιγοστεύει, συνεπώς εξ’ ανάγκης θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές των ακινήτων, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για διαμερίσματα.

Υπάρχει έλλειψη σε συμβατικά διαμερίσματα και κατοικίες

Ο CEO της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι «υπάρχουν πραγματικές ανάγκες σε real estate στην Κύπρο, διότι η χώρα αναπτύσσεται λόγω της μετανάστευσης από ρώσους και ουκρανούς, από λιβανέζους και ισραηλίτες, αλλά και τον επαναπατρισμό αρκετών κυπρίων από τη Βρετανία, είτε από άλλες χώρες ειδικά μετά τα δύο χρόνια του Covid, οι οποίοι δραστηριοποιούνται πλέον επαγγελματικά στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχό, η αύξηση του κόστους κατασκευής και η έλλειψη προσφοράς, αποτελούν το δίπτυχο το οποίο σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι ξένοι επενδυτές έρχονται στην Κύπρο και δεν βρίσκουν ούτε γραφεία, ούτε διαμερίσματα για να μείνουν. Υπάρχει ένας αριθμός ακινήτων υπό ανέγερση αλλά δεν είναι αρκετός» είπε και πρόσθεσε ότι «παρατηρείται έλλειψη και σε συμβατικά διαμερίσματα και σπίτια που απευθύνονται στη μεσαία τάξη πολιτών».

Όσον αφορά τις αυξήσεις είπε ότι «φέτος αναμένεται να κινηθούν σε πιο λογικά επίπεδα μεταξύ του 5% έως 10%, από 20% ή 25% που κινήθηκαν πέρσι».

Μείωση στα μικρά έργα και αύξηση στα μεγάλα

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων εργολάβων οικοδομών (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε στη StockWatch ότι «η αύξηση στα οικοδομικά υλικά η οποία από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2022, σκαρφάλωσε πάνω από 30% επηρέασε την ανέγερση νέων ιδιόκτητων κατοικιών από τους κυπρίους οι οποίοι πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις».

Σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό φαίνεται και μέσα από τα συμβόλαια που διαχειριζόμαστε ως ΟΣΕΟΚ, διότι γενικά υπάρχει μια μείωση στα μικρά έργα και μια αύξηση στα μεγάλα έργα όπως οι γραφειακοί χώροι και τα μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα διαμερισμάτων».

Αναφέρθηκε και στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων που καταγράφεται από ισραηλίτες, ρώσους και ουκρανούς οι οποίοι αγοράζουν σε Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα.

Σχετικά με τους επενδυτές από το Λίβανο, είπε ότι δραστηριοποιούνται και οι ίδιοι στο real estate.

Σημείωσε ότι «υπάρχει υπερθέρμανση στην κτηματαγορά λόγω και του μεγάλου αριθμού των έργων και των συμβολαίων που υπέγραψε η κυβέρνηση τα οποία φθάνουν μέχρι και το €1 δισ. Έργα τα οποία θα εκτελεστούν εντός του 2023 και 2024», επεσήμανε.

Ο κ. Γαβριήλ, ανέδειξε ακόμη μια φορά το οξύ, όπως είπε, πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού λέγοντας ότι «οι κοινοτικοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την Κύπρο τα χρόνια του κορωνοϊού και δεν επέστρεψαν, για το λόγο αυτό θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του ώστε να καλυφθούν έγκαιρα οι ανάγκες σε προσωπικό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθήλωσης της αγοράς».

Επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών κατοικιών

Σύμφωνα με το Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι οικίες και τα διαμερίσματα παρουσίασαν αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 1,7% σε σχέση με 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 4,7% σε σχέση με 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έχει ως κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των τιμών, τόσο των διαμερισμάτων, όσο και των οικιών. Σε ετήσια βάση, οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων είναι μεγαλύτερες από εκείνες των οικιών σε όλες τις επαρχίες.

Της Ηρώς Ευθυμίου