You are here

Εκατομμύρια λίρες εγκλωβισμένα λόγω αλλαγής τοπικών σχεδίων

16/10/2003 12:29
- Τι λέει ο ΥΠΕΣ

Σε μέγα κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται τελικώς η αλλαγή των τοπικών σχεδίων που επηρεάζει χιλιάδες νοικοκυριά. Ακίνητη γη, αξίας εκατομμυρίων λιρών που έχει επενδυθεί κυρίως σε αγροτικά τεμάχια με την προοπτική να γίνουν οικιστικά, εξανεμίζεται, λόγω ακριβώς, της διαφοροποίησης των συντελεστών δόμησης, η οποία, σε εκατοντάδες περιπτώσεις δεν επιτρέπει τη μετατροπή τους σε οικιστικά. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια λίρες είναι εγκλωβισμένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου που ρωτήθηκε χθες σχετικά φαίνεται να αφήνει ανοικτό το παράθυρο για να υπάρξει πιο ευέλικτος, όπως σημείωσε, χειρισμός από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, παρά το γεγονός ότι ως θέμα αρχής ο κ. Χρίστου τόνισε ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται ευαγγελικά.

Ωστόσο, απεκάλυψε ότι με αφορμή τις εκατοντάδες ενστάσεις, τις έντονες αντιδράσεις από κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά και εξ’ αφορμής των κινητοποιήσεων που έγιναν και αναμένονται να εκδηλωθούν στο προσεχές μέλλον, ο ίδιος ζήτησε και άρχισε να έχει επαφές με όλες τις επηρεαζόμενες τοπικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα ακουσθούν με «προσοχή όλες οι απόψεις» και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε απόψεις, εισηγήσεις, προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και τα επηρεαζόμενα μέρη, ώστε να διαμορφωθεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Αναμένουμε επίσης την ολοκλήρωση της υποβολής ενστάσεων προς το πολεοδομικό συμβούλιο το οποίο θα τις μελετήσει προσεκτικά, θα τις αξιολογήσει και θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Γνωρίζουμε ότι το θέμα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και σοβαρότητα».

Εξάλλου ο εκτιμητής ακινήτων Κίκης Αθηνοδώρου επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια αγροτικής γης έχουν χάσει σημαντικά από την αξία τους μετά τη διαφοροποίηση των συντελεστών δόμησης και επισημαίνει ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο διότι δεν είναι, όπως λέει, μόνο άτομα που επηρεάζονται αλλά και αρκετοί οργανισμοί, ακόμη και εμπορικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Αθηνοδώρου, το θέμα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς αρκετά νοικοκυριά που επένδυσαν σε αγροτικά τεμάχια με την προοπτική να μετατραπούν σε οικιστικά έχουν συνάψει δάνεια το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες.

Τα νοικοκυριά αυτά σύμφωνα με τον κ. Αθηνοδώρου βρίσκονται ενώπιον σύνθετων προβλημάτων. Το ένα πρόβλημα είναι ότι: H τιμή της αγοράς αγροτικών τεμαχίων ήταν αρκετά ψηλή, καθώς υπήρχε η προοπτική, βάσει των προηγούμενων τοπικών σχεδίων να γίνουν οικιστικά, πράγμα το οποίο σήμερα είναι ανέφικτο λόγω των νέων συντελεστών δόμησης και είναι φυσικό η αξία τους να έχει πέσει κατακόρυφα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι : Τα νοικοκυριά αυτά έχουν βάλει υποθήκη τα τεμάχια γης που έχουν αγοράσει και συνεχίζουν να πληρώνουν και τόκους στο πλαίσιο της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων τους.

Όπως έγραψε χθες η StockWatch το πολεοδομικό συμβούλιο έχει στα χέρια του μέχρι στιγμής 922 ενστάσεις.