You are here

Ελπίδες για συγκράτηση τιμών ακινήτων

14/05/2021 06:48

Στο ενδιαφέρον που προέρχεται κυρίως από νεαρά ζευγάρια, στηρίζεται αυτή την περίοδο η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων, με τους παράγοντες της αγοράς να ελπίζουν ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν φέτος σημειώνοντας μικρή μείωση 2%-3%.

Οι εκτιμήσεις για μείωση των αγοραπωλησιών στο τέλος του χρόνου έρχονται σε αντίθεση με τη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε στις πωλήσεις ακινήτων την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Κτηματολογίου, το πρώτο τετράμηνο του 2021, ήταν το δεύτερο καλύτερο από πλευράς πωλήσεων ακινήτων, από το 2008. Ωστόσο, μέρος της αύξησης αποδίδεται στη μετάθεση αγοραπωλητηρίων εγγράφων, λόγω της εφαρμογής των lockdown.

Οι παράγοντες του τομέα ακινήτων, εκφράζουν την άποψη ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Λευκωσία θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία στις πωλήσεις, καθώς στηρίζεται παραδοσιακά στην εγχώρια αγορά, ενώ συγκεντρώνει και τον πληθυσμό με ψηλά εισοδήματα.

Τα στοιχεία κτηματολογίου δεν είναι αντιπροσωπευτικά της αγοράς

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, δήλωσε στη StockWatch, ότι το 2021 ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο λόγω των περιοριστικών μέτρων και της ανασφάλειας που επικρατεί ανάμεσα στο πληθυσμό.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του κτηματολογίου τα οποία καταδεικνύουν ότι το πρώτο τετράμηνο του 2021 παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 28%  στα πωλητήρια έγγραφα ακινήτων σε σχέση με το περσινό τετράμηνο, εξήγησε ότι «τα στοιχεία του κτηματολογίου είναι μεν σωστά όχι όμως αντιπροσωπευτικά της δραστηριότητας της αγοράς».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «εάν σε ένα μήνα γίνουν 100 πράξεις μόνο οι δέκα κατέθεσαν τα πωλητήρια έγγραφα στο κτηματολόγιο και 90 δεν κατάθεσαν τα έγγραφα τους στο κτηματολόγιο. Άρα η δραστηριότητα στην κτηματαγορά δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων που κατατίθενται στο κτηματολόγιο».

Σημείωσε ότι η ζήτηση περιορίζεται στα μικρά διαμερίσματα δύο δωματίων και στις μικρές κατοικίες.

Ζήτηση από νεαρά ζευγάρια, περιορισμένη η αγοραστική δύναμη

Ο μεσίτης Ανδρέας Καουρής, σε δηλώσεις στη StockWatch, εντοπίζει συγκράτηση της αγοράς λόγω των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σημείωσε ότι «υπάρχει ζήτηση από την εγχώρια αγορά και ιδιαίτερα από τα νεαρά ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία. Οι τράπεζες όμως προκειμένου να εγκρίνουν ένα δάνειο ζητούν εξασφαλίσεις οι οποίες ισοδυναμούν ή και υπερβαίνουν το ποσό του δανείου. Από την άλλη, λόγω της πανδημικής κρίσης, η αγοραστική δύναμη των κυπρίων τα δύο τελευταία χρόνια είναι περιορισμένη.  Ως εκ τούτου δεν προχωρούν οι αγοραπωλησίες», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καουρή, η ζήτηση επικεντρώνεται στα οικονομικά διαμερίσματα ή μεταχειρισμένα, διότι όπως διευκρίνισε «με τα σημερινά δεδομένα δεν βρίσκει κάποιος καινούργιο δυάρι κάτω από 180.000 – 220.000 συν ΦΠΑ στο οποίο αν πρόκειται για πρώτη κατοικία επιβάλλεται 5%, ειδάλλως 19% ΦΠΑ».

Αντίθετα, επεσήμανε ότι «τις κατοικίες προτιμούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί ή υπάλληλοι των τραπεζών οι οποίοι έχουν ένα σταθερό, καλό εισόδημα. Οι τιμές κυμαίνονται από €350.000 έως €380.000».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Λεμεσός, στο θέμα των ακινήτων παραμένει η πιο ακριβή πόλη λόγω των ξένων που ζουν και εργάζονται εκεί και των Κυπρίων οι οποίοι διαθέτουν οικονομική άνεση, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν στην πόλη, τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «ένα διαμέρισμα στη Λεμεσό των €220 χιλ. στις άλλες πόλεις μπορεί να πωληθεί γύρω στις €180 χιλ. ή ακόμη και €160 χιλ.».

Παράθεσε στοιχεία του κτηματολογίου, σύμφωνα με τα οποία το 2019 που ήταν μια καλή χρονιά για την κτηματαγορά, έγιναν σε παγκύπρια βάση περίπου 10.366 πράξεις, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 7.968 αγοραπωλησίες ενώ το 2021 ξεκίνησε με μείωση της τάξης του 33% έως 47% σε σχέση με το 2020.

«Η εκτίμηση μου είναι ότι φέτος θα είμαστε κοντά στις 5.000 με 5.500 πράξεις πάνω κάτω», είπε.

Όσον αφορά την πρωτιά στις πωλήσεις, είπε ότι η Λευκωσία παραδοσιακά στηριζόταν στην εγχώρια αγορά συνεπώς και φέτος είναι στα πάνω της, αλλά και επειδή συγκεντρώνει όλες τις μεγάλες εταιρείες και την κρατική μηχανή που έχουν τα πιο ψηλά εισοδήματα. Δεύτερη στη σειρά είναι η Λεμεσός και μετά η Πάφος και η Λάρνακα. Φτωχός συγγενής για την ώρα είναι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με πολύ χαμηλή δραστηριότητα, όπως ανέφερε.

Ο κ. Καουρής διευκρίνισε επίσης ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, υπάρχει ενδιαφέρον για απόκτηση κατοικίας αξίας €300.000 στο πλαίσιο της απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από ξένους, κυρίως από γειτονικές χώρες όπως το Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία οι οποίοι αναζητούν μια πιο ασφαλή χώρα, ή από ξένους που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο.

Ζωηρό ενδιαφέρον για καινούρια ακίνητα

Ο CEO της εταιρείας G&P LAZAROU Πέτρος Λαζάρου, σε δηλώσεις στη StockWatch, συμφώνησε ότι η μείωση στις τιμές σε σχέση με πέρσι θα είναι ανεπαίσθητη, για να προσθέσει ότι αναμένεται σημαντική μείωση στις τιμές των αγροτικών τεμαχίων, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον για τα καινούργια διαμέρισμα και κατοικίες, τα οποία διατηρούν τις τιμές τους λόγω ψηλού κατασκευαστικού κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου η ζήτηση κατά 80% προέρχεται από τα νεαρά ζευγάρια και κατά 20% από όσους θέλουν να επενδύσουν για να έχουν ένα επιπρόσθετο εισόδημα με το ενοίκιο.

Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται στις πολυπληθείς πόλεις όπως τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ενώ ακολουθεί η ζήτηση στη Λάρνακα και Πάφο. Χαρακτήρισε ωστόσο «νωχελική» τη ζήτηση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Παρά το ενδιαφέρον, η αγορά παραμένει ακόμη μουδιασμένη αναφέρει ο κ. Λαζάρου, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί.

Επεσήμανε ακόμη ότι έχει ρίξει ταχύτητα και η κατασκευαστική δραστηριότητα υποδεικνύοντας ότι «το απόθεμα είναι περιορισμένο διότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 40 πελάτες και κτίζαμε για 200 πελάτες, σήμερα έχουμε 40 πελάτες και κτίζουμε για 50. Πάγωσαν σχεδόν όλα τα έργα μέχρι να ξεπεραστεί η πανδημική κρίση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα ακίνητα είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά διότι υπήρχε μεγάλο στοκ τα προηγούμενα χρόνια το οποίο απορροφήθηκε από ντόπιους και ξένους, αλλά και επειδή λόγω κορωνοϊού, η Βουλή πάγωσε δια νόμου από πέρσι τις εκποιήσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2021, με αποτέλεσμα ούτε οι τράπεζες να ρίχνουν στην αγορά ακίνητα.

Σχετικά με τις τιμές είπε ότι η τιμή για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου αρχίζει από τις €85 χιλ. και καταλήγει στις €150 χιλ. ανάλογα από την περιοχή και πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από το κέντρο της πόλης. Η τιμή σε μια μέση κατοικία ξεκινά από €220 χιλ. και καταλήγει στις €500 χιλ. ανάλογα πάντα από την περιοχή.

Ενδιαφέρον για διαμερίσματα εντός πόλεων και κατοικίες μέχρι €300 χιλ.

Το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Άντης Τηλεμάχου, δήλωσε ότι «αν και γενικά η ψυχολογία των κυπρίων είναι χαμηλή λόγω του lockdown, όσο προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν τα δεδομένα και θα ξεκινήσει δυναμικά η τουριστική σεζόν από την οποία θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Τηλεμάχου, το ενδιαφέρον των Κυπρίων επικεντρώνεται στα διαμερίσματα εντός των πόλεων, ειδικά σε Λευκωσία και Λεμεσό, η τιμή των οποίων ανέρχεται από €150 χιλ. έως €250 χιλ. και στις κατοικίες σε μισό οικόπεδο μέχρι €300 χιλ. και €350 χιλ. ενώ, σε ολόκληρο οικόπεδο η τιμή κυμαίνεται από €500 χιλ. έως και €600 χιλ.

Οι τομείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι τα εργοστάσια, τα μεγάλα κτήρια και η γεωργική γη, επεσήμανε.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρατηρείται για υψηλών προδιαγραφών γραφειακούς χώρους είπε, αν και παρατηρείται ταυτόχρονα το οξύμωρο, κάποιες επιχειρήσεις να μειώνουν τους γραφειακούς χώρους λόγω της κατ’ οίκον τηλεργασίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου