You are here

Ενίσχυση στεγαστικών σχεδίων για ορεινές κοινότητες

27/11/2021 18:19

Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά της σχέδια, στην προσπάθεια να δώσει ακόμη καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες και τον τόπο, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου και της πλατείας της κοινότητας Σανίδας.

«Είμαστε ήδη σε διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα και εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες και άλλους φορείς, με γνώμονα μας την περαιτέρω βελτίωση των σχεδίων χωρίς αυτά να καταστρατηγούν την ορθολογική ανάπτυξη των κοινοτήτων μας», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι με την επαναπροκήρυξη των σχεδίων αρχές του 2022, αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά, κυρίως για τους νέους δίδοντάς τους την ευκαιρία αξιοποίησής τους. Συμπλήρωσε ότι για αυτό τον λόγο που στον προϋπολογισμό του 2022 τριπλασιάζονται οι πιστώσεις για τα στεγαστικά σχέδια σε σύγκριση με το τρέχον έτος: από €5 σε €15εκ.
 
«Αυτό δείχνει τη στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι η κοινότητα της Σανίδας εντάσσεται στο «Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών», ενώ οι κάτοικοι της μπορούν να επωφεληθούν, και από το σχέδιο επιδοματικής πολιτικής, που στηρίζει τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων (επίδομα ορεινών).
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στεγαστική σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που διαβιούν στην ύπαιθρο, τα ορεινά, σε ακριτικές και άλλες μειονεκτικές περιοχές, αλλά και στην καταπολέμηση της αστυφιλίας,.

Σημείωσε ότι για το «Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών», η περίοδος ισχύς του οποίου ήταν 18 μήνες, από την 01.07.2019 έως τις 31.12.2020, εγκρίθηκαν παγκύπρια αιτήσεις και δαπανήθηκε το ποσό των €7.2 εκ.  
 
Οι αριθμοί των αναθεωρημένων στεγαστικών σχεδίων που προκηρύχθηκαν την 1 Μαρτίου 2021, πρόσθεσε, καταδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
 
«Βάσει των στοιχείων μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2021, δηλαδή μόνο σε εφτά (7) μήνες της περιόδου εφαρμογής τους, καταφέραμε να παραχωρήσουμε στους πολίτες αυξημένες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 7.3 εκ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις για εξέταση», είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αφενός τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες και το συνεπαγόμενο και πολυδιάστατο υψηλό κόστος της εγκατάλειψης τους και αφετέρου τη δυναμική και τις προοπτικές τους, αποφάσισε την εκπόνηση μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής για την ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων, προδίδοντας σε αυτήν εθνική διάσταση. Η περιοχή εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) περιλαμβάνει 115 κοινότητες και καλύπτει σημαντικό τμήμα του ορεινού όγκου του Τροόδους.

Η ΕΣΑΟΚ, σημείωσε, περιέχει πολιτικές και δράσεις στις εν λόγω Κοινότητες που αθροιστικά με όσα προανέφερα στοχεύουν στην αναστροφή του κύματος αστυφιλίας και στην αναγέννηση των ορεινών περιοχών, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες.

Αριθμός ορεινών κοινοτήτων που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, μεταξύ των οποίων και η Σανίδα, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ΕΣΑΟΚ, είπε επίσης, αναφέροντας ότι σήμερα μελετάται το ενδεχόμενο προσθήκης της Σανίδας, αλλά και άλλων κοινοτήτων στο διευρυμένο πρόγραμμα της ΕΣΑΟΚ Τροόδους. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρόσθεσε, εκπονείται ήδη μελέτη στη βάση διευρυμένων κριτηρίων.

«Πρόθεσή μας, το ολοκληρωμένο στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την ΕΣΑΟΚ, περιλαμβάνοντας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και δράσεις που θα τονώσουν την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των  κοινοτήτων σας», ανέφερε.
 
Επιπλέον, είπε, σύντομα ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης των πολεοδομικών ζωνών της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποίηση των πρόσθετων αναγκών των κοινοτήτων μας.

Αναφορικά με το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου και της πλατείας της Σανίδας, ο Υπουργός ανέφερε ότι  δαπάνη κατασκευής, η οποία καταβλήθηκε από την Κυβέρνηση, με συνεισφορά από το Κοινοτικό Συμβούλιο ύψους €50.000, ανήλθε στο ποσό των €240.000.

«Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, αποτελούν πρωταρχικό στόχο για την Κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία», είπε ο Υπουργός.