You are here

Ενοχλημένος ο Θ. Αριστοδήμου με Οδυσσέα

10/10/2018 06:11

Φανερά ενοχλημένος ο πρόεδρος της εταιρείας Aristo Developers Θεόδωρος Αριστοδήμου απορρίπτει ότι υπάρχει οποιοδήποτε μεμπτό στη μετατροπή σε παραθεριστική ζώνη τεμαχίου γης που ανήκει στην εταιρεία, στην περιοχή Ορείτες, κοντά στα Κούκλια.

Η εταιρεία προωθεί σήμερα τις διαδικασίες για διάνοιξη 294 οικοπέδων για παραθεριστικές κατοικίες στο συγκεκριμένο τεμάχιο συνολικής έκτασης 413.872 τ.μ. με μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατέθεσε στην περιβαλλοντική αρχή.

Η μετατροπή της γης από γεωργική σε παραθεριστική έγινε μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2007, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης στον Ακάμα. Η συγκεκριμένη εντούτοις προσπάθεια ανταλλαγής ιδιωτικής γης στον Ακάμα με κρατική δασική γη στα Κούκλια δεν προχώρησε ποτέ, όμως ούτε ανακλήθηκε η μετατροπή σε παραθεριστική ζώνη του τεμαχίου της εταιρείας.

Αποτέλεσμα τούτου, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης να αποστείλει επιστολή πέρσι τον Οκτώβριο και μια δεύτερη φέτος το Σεπτέμβριο στον υπουργό εσωτερικών και να ζητά ανάκληση της απόφασης και διοικητική έρευνα.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Αριστοδήμου καταθέτοντας τη δική του θέση απορρίπτει την εκδοχή του γενικού ελεγκτή ότι η μετατροπή έγινε στο πλαίσιο αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες του Ακάμα, τονίζοντας ότι απλώς συνέπεσε η απόφαση με την απαίτηση της εταιρείας και της κοινότητας Κουκλιών, για μετατροπή των πολεοδομικών ζωνών με την υπόθεση Ακάμα.

«Εμείς κάναμε όλη τη διαδικασία σωστά και έντιμα», είπε, σημειώνοντας ότι «όταν έγινε γνωστό ότι ο γενικός ελεγκτής απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών τότε στείλαμε και εμείς επιστολή στο υπουργείο εσωτερικών κατατοπίζοντας τον πλήρως για το θέμα και το υπουργείο δεν πήρε αρνητική θέση».

«Άρα», συνέχισε, «αν η υπόθεση οδηγηθεί σήμερα στο γενικό εισαγγελέα για να αποφανθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε παρατυπία καλύτερα να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι την απόφαση του γενικού εισαγγελέα».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η απόφαση του γενικού εισαγγελέα θα είναι αθωωτική για την εταιρεία τους όπως έγινε και σε άλλη περίπτωση πριν τρία χρόνια που δικαιώθηκε η εταιρεία πανηγυρικά μέσα από δικαστικές αποφάσεις.

Όσον αφορά το όφελος που έχει η εταιρεία Aristo Developers από αυτή την πράξη επειδή εκτοξεύθηκε η αξία της γης, είπε ότι «σίγουρα όταν γίνονται ανταλλαγές ζώνης κάποιοι επωφελούνται. Στην προκειμένη περίπτωση επωφελήθηκε η δική μας εταιρεία διότι μόνο η δική μας εταιρεία έχει γη στη εν λόγω περιοχή».

Ο κ. Αριστοδήμου υπενθύμισε επίσης ότι η εταιρεία καταβάλλοντας μερικά εκατομμύρια ευρώ πήρε άδεια το 2012 και διάνοιξε δύο δρόμους δίνοντας πρόσβαση τόσο στο δικό της τεμάχιο όσο και στα κρατικά τεμάχια.

«Το θέμα μας είναι πεντακάθαρο», είπε καταληκτικά.

Απαίτηση της κοινότητας η αλλαγή ζωνών

Ο γραμματέας της κοινότητας Κουκλιών Σπύρος Κόλλιας στις δικές του δηλώσεις στη StockWatch διαβεβαίωσε ότι ήταν απαίτηση της κοινότητας η μετατροπή των πολεοδομικών ζωνών.

«Όταν έχεις μια περιοχή η οποία δεν είναι κατατεμαχισμένη και μπορεί να αναπτυχθεί ζητούμε πάντα την αλλαγή της ζώνης», εξήγησε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής με τους ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα στην ίδια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2007, μετατράπηκε σε αναπτυξιακή ζώνη και τεμάχιο εταιρείας στο Χα Ποτάμι.

Ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ακόμη συμφωνήθηκε με την εταιρεία Aristo Developers να προχωρήσει με δικά της έξοδα στην υδατοπρομήθεια της περιοχής. Μια ενέργεια που αυξάνει αυτόματα την αξία της γης, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου