You are here

Επιμένει ο ρώσος για επένδυση €55 εκ. στο Πέρα Πεδί

22/07/2019 15:41

Δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη (ΜΕΕΠ) κατέθεσε η εταιρεία του ρώσου επενδυτή Parnitha Development Ltd, για μεγάλη τουριστική επένδυση αξίας €55 εκ. στην κοινότητα Πέρα Πεδίου, στην επαρχία Λεμεσού.

Στις 16 Ιουλίου έγινε η παρουσίαση και η ακροαματική διαδικασία του έργου από την εταιρεία Qualitylink Ltd που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, ενώπιον της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και όπως ανέφερε στη StockWatch εκπρόσωπος της εταιρείας επικράτησε θετικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον είχε απορριφθεί από την περιβαλλοντική αρχή το Μάρτιο του 2018, με το δικαιολογητικό ότι το έργο θα είχε μη αναστρέψιμες ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική βιοποικιλότητα της δασώδους περιοχής.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της νέας επένδυσης είναι η συμμαζεμένη αναδίπλωση της, έτσι που η γενική κάλυψη του φυσικού εδάφους της γης του έργου από κτίρια, δρόμους, χώρους στάθμευσης, πλατείες και δόμηση υπολογίζεται στο 6,8% αντί του επιτρεπόμενου 25%.

Επιπρόσθετα, αλλάζει και η τοποθέτηση του  ξενοδοχειακού συγκροτήματος και χωροθετείται στην ανατολική πλευρά του γηπέδου του έργου και πέραν της κοντινής ζώνης προστασίας του Κούρη, προς αποφυγή επηρεασμού της.

Η νέα μελέτη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 96 κλινών, πέντε πολυτελών επαύλεων, κέντρου ευεξίας – SPA υψηλής ποιότητας και παρεμφερών αναπτύξεων, στην κοινότητα Πέρα Πεδί, στην επαρχία Λεμεσού.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, η αρχιτεκτονική προσέγγιση είναι λιτή, σεβόμενη την απλή ογκοπλαστικότητα της τοπικής, οικιστικής και μοναστηριακής αισθητικής.

Ο γενικότερος όγκος του ξενοδοχείου «σπάζει» σε επιμέρους πτέρυγες, έτσι που να χωροθετηθεί ηπιότερα στο φυσικό έδαφος. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, επίπεδες οροφές φυτεύονται με κυπριακούς θάμνους και φυτά. Επίσης όλα τα κτίρια και τοίχοι αντιστήριξης θα επενδυθούν με την φυσική πέτρα που θα εξορυχθεί από τις οικοδομικές εργασίες, ενώ πολλές από τις στέγες των κτιρίων θα είναι ξύλινες για μείωση της χρήσης οπλισμένου σκυροδέματος.

Οι δημόσιοι χώροι του κυρίως ξενοδοχείου και του κέντρου ευεξίας - SPA τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις και υψόμετρα, έτσι που οι ένοικοι/επισκέπτες να απολαμβάνουν την θέα του κοντινού αλλά και του μακρύτερου δάσους του Τροόδους, καθώς και του φράγματος του Πέρα Πεδίου.

Αποκοπή δένδρων

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, εκτιμήθηκε ότι θα απαιτηθεί η κοπή συνολικά 1.611 δένδρων ενώ, υπολογίζεται ότι θα γίνει φύτευση νέων, οπωροφόρων δέντρων στις πράσινες αντιπυρικές λωρίδες που  βρίσκονται παράλληλα με τα επίσημα αργάκια.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράσινης αντιπυρικής λωρίδας, υπολογίζεται ότι θα γίνει φύτευση περίπου 344 νέων, οπωροφόρων δέντρων.

Σκοπός υλοποίησης του έργου

Το προτεινόμενο έργο αποτελεί ιδιωτική επένδυση ύψους €55 εκ. στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας για τη δημιουργία μιας τουριστικής επιχείρησης με υποστηρικτικές μονάδες και υπηρεσίες και ενός κέντρου ευεξίας - SPA.

Το προτεινόμενο έργο θα υλοποιηθεί σε μια περιοχή που στο παρελθόν φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό ξένων και ντόπιων επισκεπτών, μέχρι που η εκτεταμένη ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού έχει ουσιαστικά περιορίσει το συνολικό αριθμό και την περίοδο λειτουργίας των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων στα ορεινά θέρετρα, με εξαίρεση ίσως την συγκρατημένη αύξηση των καταλυμάτων στην κατηγορία του αγροτουρισμού.

Η απουσία σημαντικών υποδομών και φορέων παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μόνο που η κατάσταση είναι δυσχερέστερη λόγο της μαζικής εγκατάλειψης των ορεινών κοινοτήτων και της μείωση της περιόδου πλήρους λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα λειτουργεί όλο το χρόνο.

Γεωγραφική θέση προτεινόμενου έργου

Το προτεινόμενο έργο θα εκτελεστεί σε ιδιωτική γη, στις περιοχές Μηλιές και Φτερικούδια για την εκμετάλλευση της οποίας δεν απαιτείται εκμίσθωση.

Σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από τα τεμάχια ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου συναντώνται οι κοινότητες Κοιλάνι, Μανδριά Λεμεσού, Κουκά, Μονιάτης, Πάνω και Κάτω Πλάτρες και Φοινί.

Σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα τεμάχια ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου υπάρχουν οικιστικές ζώνες, γεωργικές ζώνες και ζώνες προστασίας υδατορεμάτων.

Σε ακτίνα 18 χιλιομέτρων υπάρχει αστυνομικός σταθμός, υγειονομικό κέντρο, νοσοκομείο, παράρτημα του τμήματος δασών, πυροσβεστικός σταθμός, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο ενώ σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκεται ο πυροσβεστικός σταθμός Αγρού και 40 χιλιομέτρων το Νοσοκομείο Λεμεσού.

Της Ηρώς Ευθυμίου