You are here

Επιβράδυνση στην αύξηση τιμών ακινήτων

29/04/2021 13:26

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατέγραψε δεύτερη συνεχόμενη μικρή τριμηνιαία μείωση το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίου να στηρίζει τις τιμές των ακινήτων, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό τη μείωση του ενδιαφέροντος από ξένους κυρίως λόγω του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Ειδικότερα, ο ΔΤΚ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε μικρή τριμηνιαία μείωση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, υποχωρώντας στο κατά 0,2% σε σχέση με μείωση 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση κατέγραψε επιβραδυνόμενη αύξηση 0,8% σε σχέση με 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Ωστόσο, όπως εξηγεί η ΚΤΚ παρουσιάζεται αντίθετη πορεία στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων, κάτι που «φαίνεται να δείχνει μία διαφοροποίηση στις προτιμήσεις αγοραστών και επενδυτών προς τα διαμερίσματα σε σχέση με τις οικίες».
 
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν μείωση 0,5% σε τριμηνιαία βάση, σε αντίθεση με αύξηση 0,7% στις τιμές των διαμερισμάτων, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται σε ετήσια βάση, αφού οι τιμές των οικιών μειώθηκαν οριακά κατά 0,1%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
 
«Το κρατικό σχέδιο για επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια φαίνεται να έχει στηρίξει τη ζήτηση ακινήτων από ντόπιους αγοραστές, ιδιαίτερα το 2020», σημειώνει η ΚΤΚ, ενώ σημειώνει παράλληλα, πως τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αλλαγή στις προτιμήσεις για φθηνότερα ή μικρότερα ακίνητα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα σε σχέση με οικίες».
 
Εξάλλου, η Λάρνακα παρουσίασε την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων με 2,2%, κάτι που σύμφωνα με την ΚΤΚ «πιθανόν να οφείλεται στην κινητικότητα που παρατηρείται από ξένους επενδυτές, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος απόκτησης άδειας μετανάστευσης στην Κύπρο από τρίτες χώρες».
 
ΟΙ τιμές των διαμερισμάτων κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την Πάφο, όπου καταγράφηκε μείωση 1%. Αντίθετα μείωση παρουσίασαν σε τριμηνιαία οι τιμές των οικιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ σε Πάφο και Αμμόχωστο οι τιμές δεν παρουσίασαν μεταβολή.
 
«Εν κατακλείδι, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα το 2020 λόγω της πανδημίας καθώς  και ο τερματισμός του ΚΕΠ αναπόφευκτα επηρέασε αρνητικά τις συναλλαγές στον τομέα των ακινήτων», αναφέρει η ΚΤΚ και προσθέτει πως παρά τη μείωση που σημειώθηκε στη ζήτηση  από  ξένους αγοραστές φαίνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε  στην αγορά λόγω των εγχώριων αγοραστών, έδωσε στήριγμα στην αγορά ακινήτων.
 
«Η επιδότηση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια από το κράτος συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων όσον αφορά τους Κύπριους αγοραστές και αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό το μειωμένο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών, λόγω κυρίως της πανδημίας», καταλήγει η ΚΤΚ.