You are here

Επιβράδυνση στις τιμές ακινήτων αναμένει η ΚΤ

22/05/2020 15:16

Μείωση της δυναμικής στις τιμές των ακινήτων αναμένει για το 2020 η Κεντρική Τράπεζα λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές συνεπεία των αυστηρότερων κριτηρίων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών που καταρτίζει η ΚΤ,  αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ετήσια άνοδος τόσο στα διαμερίσματα με 4,4% όσο και στις οικίες με 2,2%.

Όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών. Το γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται εν μέρει και στην αυξημένη ζήτηση για ακίνητα από ξένους λόγω του ΚΕΠ και των αδειών μόνιμης διαμονής.

Σημειώνεται ότι, από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και εντεύθεν η ζήτηση για ακίνητα που σχετίζονται με το ΚΕΠ παρουσιάζει επιβράδυνση, λόγω κυρίως της αλλαγής στα κριτήρια του προγράμματος τον Μάιο του 2019, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα και επηρεάζει σημαντικά τη δυναμική του τομέα των ακινήτων.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στην Πάφο
καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 4,9%, στη Λεμεσό 4,2%, στη Λάρνακα 2,5%, στην Αμμόχωστο 2,0% και στη Λευκωσία 1,9%.

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενα δελτία, συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, και πιο πρόσφατα της επαρχίας Λάρνακας παρουσίασαν πολύ ψηλές αυξήσεις, ιδιαίτερα στις τιμές διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με λεπτομερέστερη ανάλυση των σχετικών στοιχείων στην ΚΤ, σε παραλιακές περιοχές της Λεμεσού οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν σωρευτική αύξηση την περίοδο 2015 – 2018 μεταξύ 17% - 28% (αναλόγως περιοχής).

Οι αντίστοιχες αυξήσεις τιμών διαμερισμάτων για την ίδια περίοδο στις υπόλοιπες περιοχές της Λεμεσού κυμάνθηκαν μόνο μεταξύ 3% - 7%. Η μεγάλη αυτή αύξηση των τιμών στις παραλιακές περιοχές άρχισε να διαχέεται κυρίως το 2019 και στις υπόλοιπες μηπαραλιακές περιοχές της Λεμεσού, όπου μέσα σε ένα περίπου χρόνο οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 6,4%, σε σύγκριση με 10% αύξηση την ίδια περίοδο στις παραλιακές περιοχές.

Όσον αφορά τη Λάρνακα, η αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της πόλης για την περίοδο 2017 - 2019 ήταν μεταξύ 13% - 25% (αναλόγως περιοχής), με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων να σημειώνεται το 2019. Για ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας ο μέσος όρος των ετήσιων αυξήσεων στις τιμές διαμερισμάτων για την ίδια περίοδο ήταν μόλις 4,1%.

Η ΚΤ επαναλαμβάνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων αφορούν κυρίως τις παράλιες περιοχές των προαναφερθέντων επαρχιών και φαίνεται να οφείλονται εν μέρει στη ζήτηση ακινήτων από ξένους, η οποία προέρχεται από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και τις άδειες μόνιμης διαμονής.

Ωστόσο, «το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το ενδιαφέρον από ξένους φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω των πιο αυστηρών κριτηρίων του ΚΕΠ τον Μάιο του 2019», σημειώνει η ΚΤΚ και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αυτό αναμένεται να επηρεάσει τη δυναμική για περαιτέρω ανοδική πορεία του τομέα των ακινήτων το 2020».

Η ΚΤτονίζει ότι απαιτείται η προσοχή στην παρακολούθηση των περιοχών στις οποίες παρουσιάζονται μεγάλες αυξήσεις, λόγω κυρίως της ζήτησης που υπήρξε από ξένους αγοραστές, αφού η εικόνα αυτή δείχνει να αλλάζει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Υπογραμμίζει ότι η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων ιδιαίτερα σε
ορισμένες περιοχές είναι επιβεβλημένη όπως και η παρακολούθηση της πορείας της εγχώριας και ξένης αγοράς.

Της Γεωργίας Χαννή