You are here

Επουλώνεται το τραύμα στις πωλήσεις ακινήτων

01/07/2020 12:49

Επουλώνεται το πλήγμα που δέχθηκε λόγω κορωνοϊού ο τομέας των ακινήτων με τη μείωση στις πωλήσεις Ιουνίου να είναι η μικρότερη από τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο αποτυπώνουν την κανονικότητα στην οποία επιστέφει δειλά δειλά ο κλάδος ενώ θετικά αναμένεται να συμβάλουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 10% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 646 από 714 τον Ιούνιο του 2019.

Τον Μάιο η μείωση στις συνολικές πωλήσεις ανήλθε στο 71% και τον Απρίλιο στο 80%.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι η μεγάλη μείωση των προηγούμενων μηνών αποδίδεται στην περσινή ψηλή βάση καθώς οι ξένοι έτρεξαν να προλάβουν τις αλλαγές για πολιτογραφήσεις αλλά και στις δυσκολίες του lockdown.

«Ο Ιούνιος δείχνει ότι ο τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι πωλήσεις αφορούν μόνο κυπρίους και με την κάθοδο των ξένων τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του τομέα», τονίζει.

Ο επίτιμος πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου κτηματομεσιτών Σολομών Κουρουκλίδης σημειώνει ότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί.  «Είναι ευχάριστη έκπληξη ο αριθμός των πωλήσεων τον Ιούνιο. Αυτό σηματοδοτεί ότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί», επισημαίνει.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, αναφέρει ο κ. Κουρουκλίδης, είναι σταθερές με μικρές εξαιρέσεις. «Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι καθώς πολλοί νόμιζαν ότι οι τιμές θα πέσουν», προσθέτει.

Ακόμα και σε περιόδους που είχαμε μείωση των πωλήσεων, οι τιμές ήταν σταθερές, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη, τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι βοηθητικά προς τη σταθεροποίηση των τιμών ενώ θετικά συμβάλει και το μέτρο για επιδότηση στεγαστικών δανείων. Επίσης, στα θετικά είναι η χαλάρωση των πολεοδομικών ζωνών.

Ο κ. Κουρουσίδης επισημαίνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι θετικά αλλά η θετική επίδραση τους θα διαφανεί τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τους έξι μήνες του έτους, η μείωση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 41% από 46% το πεντάμηνο και τα πωλητήρια στα 3272 από 5560.

Μειωμένες κατά 53% είναι οι πωλήσεις ακινήτων στη Λεμεσό ενώ στην Πάφο η μείωση ανέρχεται στο 50%. Μείωση 38% καταγράφεται και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Στη Λάρνακα η μείωση είναι 27% και στη Λευκωσία 18%.

Το 2019 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12% φθάνοντας τα 10366 τεμάχια από 9242 το 2018.

Της Γεωργίας Χαννή