You are here

Έργα πολλά, αλλά στα χαρτιά προς το παρόν

11/12/2020 06:08

Την ανέγερση γραφειακών χώρων προγραμματίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου το επόμενο διάστημα. Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το εννεάμηνο του 2020 παραπέμπουν σε μεγάλη ανάπτυξη όσον αφορά στην κατασκευή γραφείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων για γραφεία σημείωσε αύξηση 139,7%. Ωστόσο στο κάδρο μπαίνουν όσα αφορούν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και τον τερματισμό του προγράμματος των πολιτογραφήσεων.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει στη StockWatch ότι τα δεδομένα που παρουσιάζει η Στατιστική Υπηρεσία αφορούν άδειες οι οποίες για να κατατεθούν και να εκδοθούν χρειάζεται διαδικασία πέραν του ενός χρόνου, άρα προγενέστερα του κορωνοϊού.

«Σε όλους τους τομείς υπάρχει μια σταθεροποίηση με εξαίρεση τα γραφεία στα οποία παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη καθώς για πολλά χρόνια δεν υπήρχε αύξηση και δημιουργήθηκε ένα κενό στην αγορά», αναφέρει. Αυτά τα κτίρια πιθανόν να μπουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο, επισημαίνει.

Πέραν των γραφείων, αυξημένο κατά 19,4% είναι και το εμβαδόν για βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες.

Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κτίρια εμπορίου σημειώνεται μείωση 61,7%. Μείωση 5,8% σημειώνεται και στα ξενοδοχεία και 63,3% στα κτίρια για ψυχαγωγία.

Οικιστικά

Όσον αφορά τα οικιστικά έργα, τα εμβαδά για οικιστικές πολυκατοικίες παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 5,3% και αυτά για διπλοκατοικίες μείωση 8,3%.

Στα κτίρια με πέραν των δύο κατοικιών σημειώθηκε μείωση 24,9%. Στις μονοκατοικίες η μείωση ανήλθε στο 4,8%.

Το σύνολο της μείωσης στα οικιστικά και μη οικιστικά έργα ανήλθε στο 13,9%, και οφείλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα μεγάλα έργα.

Της Γεωργίας Χαννή