You are here

Έργα του δημοσίου ως αντιστάθμισμα για πύργους

27/05/2020 06:42

Την προώθηση μεγαλύτερου αριθμού έργων του δημόσιου τομέα, ως αντιστάθμισμα της απώλειας που ενδεχομένως να δεχθούν οι εργοληπτικές εταιρείες λόγω της αναστολής νέων έργων του ιδιωτικού τομέα, ζητούν παράγοντες του κλάδου.

Ο ιδρυτής του ομίλου εταιρειών Atlas Pantou,Τώνης Τουμαζής, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει έργα ώστε να κρατηθεί ο κατασκευαστικός τομέας σε κάποια επίπεδα», διαβλέποντας ταυτόχρονα ότι «τα μεγάλα ιδιωτικά έργα θα χρειαστούν περαιτέρω χρόνο μέχρι να εισέλθουν σε φάση υλοποίησης».

Ο κ. Τουμαζής εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τουριστικός τομέας και ο κλάδος ανάπτυξης γης και οικοδομών ο οποίος στο μεγαλύτερο κομμάτι του στηρίζεται στους ξένους επενδυτές θα έχει μια μεγάλη ανάπαυλα μέχρι να επανέλθουν οι πωλήσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Επεσήμανε ότι «το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις στα πολυώροφα κτήρια θα διαφανεί τους επόμενους μήνες και από το πότε οι ξένοι επενδυτές στους οποίους στηρίζεται αυτή η αγορά θα ξεπεράσουν τη φοβία που δημιουργήθηκε από την πρωτοφανή πανδημία».

Σχολίασε επίσης ότι «πριν την κρίση του κορωνοϊού είχε ελαττωθεί ο ρυθμός πωλήσεων στα πολυώροφα κτήρια ενώ τώρα ίσως να υπάρξει και κάμψη της αγοράς».

Πάντως όπως είπε, οι πύργοι Limassol Del Mar, το SkyTower Limassol και το Ararat Limassol, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία  Atlas Pantou, προχωρούν κανονικά  τις εργασίες τους.

Περισσότερα έργα από την κυβέρνηση ζητά ο CEO της Panayides Contracting Σταύρος Θεοδωσίου, τονίζοντας ότι «θα μας ικανοποιούσε εάν η κυβέρνηση δεν ανέστελλε τα έργα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020, διότι ήδη έχει τερματίσει τη διαδικασία για το κτήριο της βουλής και για το μουσείο».

Συμφώνησε ότι «αρκετά από τα προγραμματισμένα έργα του ιδιωτικού τομέα ίσως και κάποια που ήταν σε εξέλιξη πριν την κρίση της πανδημίας, να σταματήσουν τώρα μέχρι να ξεδιαλύνει πλήρως για το τι μέλλει γενέσθαι με την πανδημία».

Σε δηλώσεις του ο CEO της εργοληπτικής εταιρείας Αδελφοί Ιακώβου εξέφρασε ικανοποίηση για την προώθηση από την κυβέρνηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων έργων και μεγάλων οδικών έργων.

Σχετικά με τα μεγάλα ιδιωτικά έργα είπε ότι «η προοπτική υλοποίησης τους θα διαφανεί σε 2-3 μήνες», προσθέτοντας ότι «για την ώρα είναι νωρίς να εκφράσουμε ασφαλή άποψη διότι από αυτή την εβδομάδα όλα τα εργοτάξια άρχισαν να εργάζονται εντατικά».

Ικανοποίηση για την προώθηση αριθμού έργων του δημοσίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών (Σ.Ε.Ο.Κ.) Κώστας Ρουσιάς, προβλέποντας ότι θα συγκρατηθεί τελικά η ανεργία.

Όσον αφορά την προώθηση των μεγάλων έργων του ιδιωτικού τομέα ο κ. Ρουσιάς είπε ότι «ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα μπορούσαμε να εκφράσουμε ασφαλή άποψη είναι ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, οπότε θα διαφανεί εάν θα παραταθεί ή όχι η έναρξη των ψηλών κτηρίων».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ρουσιά, στη Λάρνακα και τη Λευκωσία βρίσκονται στα σκαριά αρκετά ιδιωτικά έργα μεγάλης εμβέλειας.

Της Ηρώς Ευθυμίου