You are here

Εργολάβοι: Αφόρητες οι πιέσεις τραπεζών

08/12/2008 07:00
Κλειστές πόρτες, άδεια ταμεία και αναπάντητα τηλέφωνα αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι εργολάβοι και οι developers που ζητούν φρέσκο χρήμα. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο τον τραπεζικό δανεισμό, ακόμα και για projects που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, o γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Νίκος Κελεπέσιης, εντοπίζει τη στενότητα που υπάρχει στη δανειστική αγορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κατασκευών, και προειδοποιεί με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, οι τράπεζες διακόπτουν το δανεισμό ακόμη και σε υφιστάμενες συμφωνίες, ενώ θέτουν τέτοιους όρους που εμμέσως πλην σαφώς αρνούνται να συνάψουν δάνεια. Εντός της εβδομάδας, σημειώνει, η Ομοσπονδία θα έχει συνάντηση με τους διευθυντές των τραπεζών σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Λόγω της στενότητας που υπάρχει στη δανειστική αγορά, αλλά και της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πανικός που έφερε η διεθνής οικονομική κρίση, οι επενδύσεις στον κλάδο έχουν παγώσει, αναφέρει ο γενικός διευθυντής των εργολάβων.

Σε ορισμένες επαρχίες, όπως στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην Πάφο, συνεχίζει, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απολύσεις προσωπικού. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι έπονται πολύ μεγαλύτερες απολύσεις, που ίσως φθάσουν και τις 20 χιλ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο αριθμός των ανέργων στον κατασκευαστικό κλάδο ανήλθε στους 850.

Ο κ. Κελεπέσιης ζητά από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος που εξήγγειλε, υπερπηδώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τις κρατικές διαδικασίες εκτέλεσης αναπτυξιακών έργων. Ζητά επίσης όπως η κυβέρνηση προχωρήσει, όχι μόνο με μεγάλα έργα, τα οποία θα αναλάβουν οι μεγάλες εταιρείες, αλλά και με μικρά, τοπικά έργα, που θα συντηρήσουν τις μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες.

«Στην Κύπρο ακόμη κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόβλημα», αναφέρει. «Και ίσως εμείς που θα επηρεαστούμε τελευταίοι θα δεχθούμε και το μεγαλύτερο χαστούκι. Επιβάλλεται να αξιολογήσουμε την κατάσταση διότι τα χείριστα έποντα,ι εντός του 2009 θα προκύψουν 20 χιλ. άνεργοι εάν δεν ληφθούν μέτρα», καταλήγει.

Της Ηρώς Ευθυμίου