You are here

Έρχεται νέο πολυώροφο κτίριο στη Λάρνακα

26/11/2021 12:53

Την έγκριση της για την ανέγερση πολυώροφης οικιστικής ανάπτυξης στο δήμο Λάρνακας έδωσε η περιβαλλοντική αρχή. Πρόκειται για το έργο «Plus 21», της εταιρείας «Lady Ltd και Island Beach Development Ltd».

Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό φορέα, το έργο έχει στόχο τη φιλοξενία των χρηστών σε συνδυασμό με την διαμονή τους σε πολυτελή διαμερίσματα. Επιπλέον στόχος είναι η αναβάθμιση της φυσιογνωμίας μίας υποσχόμενης αναπτυγμένης περιοχής πλησίον του παραλιακού μετώπου.

Σύμφωνα με την έκθεση της γνωμοδότησης το  προτεινόμενο έργο αφορά ανάπτυξη με σκοπό την οικιστική χρήση, η οποία θα αποτελείται από 8 ορόφους ύψους   30,45 μέτρα, συνεπώς τονίζεται ότι το κτίριο θεωρείται ψηλό.

Ο χώρος στο επίπεδο του ισογείου πέραν της ύπαρξης διαμερισμάτων θα χρησιμοποιηθεί επίσης και ως χώρος στάθμευσης (7 θέσεων), ενώ από τον πρώτο όροφο μέχρι και τον έβδομο θα αποτελούνται αποκλειστικά από οικιστικές αναπτύξεις. Συνολικά στο υπό εξέταση κτίριο θα κατασκευαστούν 37 διαμερίσματα, με ένα υπόγειο επίπεδο το οποίο θα διαμορφωθεί κυρίως ως χώρος στάθμευσης 37 θέσεων. Για τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου θα απαιτείται η χρήση φυσικών πόρων, ενέργειας και πρώτων υλών.

Το προτεινόμενο έργο, χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Λάρνακας, στην ενορία Σκάλας, στην περιοχή “Παπουτσοσυκίες”, στο νότιο τμήμα της πόλης της Λάρνακας. Χωροθετείται επίσης στη συμβολή της οδού Γκαίτε με την οδό Φραντς Σούμπερτ, περίπου 350 μέτρα ανατολικά της κύριας Αλυκής της Λάρνακας και 800 μέτρα βόρεια από την Ζώνη του αεροδρομίου Λάρνακας.

Η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να ανεγερθεί το ΠΕ χαρακτηρίζεται κυρίως από την παρουσία τουριστικών αναπτύξεων και λιγότερο οικιστικών, εμπορικών/ γραφειακών.

Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας ο ανώτατος αριθμός ορόφων στη ζώνη Κα3 είναι τέσσερεις και το ανώτατο επιτρεπτό ύψος τα δεκαεφτά μέτρα. Ο συντελεστής δόμησης είναι 140% και ο συντελεστής κάλυψης 50%. Με την υλοποίηση του έργου θα προκύψει σφράγιση του εδάφους σε ποσοστό περίπου 74% του υπό μελέτη τεμαχίου.

Η ευρύτερη περιοχή μελέτης είναι πλήρως ανεπτυγμένη με οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές αναπτύξεις, με συνέπεια το βιολογικό περιβάλλον να είναι πλήρως υποβαθμισμένο, έτσι ως αποτέλεσμα στην ευρύτερη περιοχή να μην εντοπίζεται φυσική βλάστηση εκτός από καλλωπιστικά και άλλα φυτά, από φυτεύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση δεν εντοπίστηκαν είδη πανίδας λόγω της ανθρώπινης παρουσίας και της έντονης οικιστικής ανάπτυξης περιφερειακά του τεμαχίου ενώ στα τεμάχια μελέτης έχει εγκατασταθεί μικρό εργοτάξιο με παρουσία μπαζών και οικοδομικών υλικών λόγω των κατασκευαστικών εργασιών σε παρακείμενες οικιστικές αναπτύξεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου