You are here

Έρχονται 100 κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο Μαζωτού

03/03/2022 07:24

Η περιβαλλοντική Αρχή, άναψε πράσινο φως στη μετατροπή τεμαχίων σε ένα οικόπεδο 100 οικιστικών τεμαχίων και στην κατασκευή έργων υποδομής, ιδιοκτησίας της εταιρείας YJ Cyprus Group, στην κοινότητα Μαζωτού της επαρχίας Λάρνακας.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο έργο αφορά μετατροπή τεμαχίων σε ένα οικόπεδο το οποίο θα αποτελείται από 100 οικιστικά τεμάχια και την κατασκευή έργων υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο ομβρίων, δίκτυο τηλεπικοινωνιών, δίκτυο ηλεκτροδότησης, χώρο πρασίνου, παραλιακό πεζόδρομο και χώρους στάθμευσης).

Ο κύριος του έργου προτίθεται να ανεγείρει περίπου 100 οικίες και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας αστικών λυμάτων για εξυπηρέτηση των κατοικιών, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες.

Τα τεμάχια εμπίπτουν σε Τουριστικές Ζώνες (Τ2α και Τ2ε) και έχουν απόσταση 1 km από το όριο της οικιστικής ζώνης της κοινότητας Μαζωτού και 1700 μέτρα από τον πυρήνα της ίδιας κοινότητας. Τα τεμάχια καλλιεργούνται με σιτηρά ενώ σε δύο τεμάχια (456 και 278) υφίσταται ελαιώνας.

Σε απόσταση 1 km από το προτεινόμενο έργο υπάρχουν κυρίως τουριστικές - οικιστικές αναπτύξεις.

Επίσης, η ευρύτερη περιοχή μελέτης σε ακτίνα 1 km εμπίπτει σε Πολεοδομικές Τουριστικές Ζώνες (Τ2α και Τ2ε), Ζώνη Προστασίας – Αρχαιολογικοί Χώροι, χώροι φυσικής καλλονής, προστατευόμενα τοπία, δάση, γεωμορφώματα, ποταμοί, γεωτρήσεις κλπ (Ζ1) και γεωργικές Ζώνες (Γ3). Σε απόσταση 1100 μέτρων στα ανατολικά υπάρχει πέρασμα πουλιών.

Τα τεμάχια έχουν συνολικό εμβαδό 87.823 τ.μ.

Οι χώροι του προτεινόμενου έργου και η έκταση που θα καταλαμβάνουν είναι οι πιο κάτω:

- Χώροι δημόσιου Πρασίνου: 8.269 τ.μ.

- Χώρος Κοινοτικού εξοπλισμού: 2.481τ.μ.

- Δημόσιοι δρόμοι: 2.897 τ.μ

- Δημόσιοι Πεζόδρομοι : 2.233 τ.μ.

- Σύνολο δημόσιων δρόμων και Πεζόδρομων: 5.130 τ.μ.

- Εμβαδό του υπό δημιουργία οικοπέδου: 71.738 τ.μ.

- Χώρος στάθμευσης εντός Δημόσιου Πρασίνου 835 τ.μ.

- Υποσταθμοί ΑΗΚ: 1 (8,5*4,5 m)

- Κατασκευή Χωμάτινου Καναλιού Ομβρίων για διατήρηση υφιστάμενου μη εγγεγραμμένου υδατορέματος, σύμφωνα με την Υδρολογική και Υδραυλική Μελέτη. Το κανάλι για μήκος 190 μέτρων θα είναι ανοικτό, ενώ θα είναι κλειστό κάτω από δρόμους μήκους 65 μέτρων.

Της Ηρώς Ευθυμίου