You are here

Έρχονται νέα κίνητρα για ακίνητα

24/06/2020 07:08

Σε μια σειρά μέτρων με μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, τα οποία δίνουν το στίγμα του υπουργείου εσωτερικών και προωθούνται προς έγκριση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «η επόμενη μέρα των ακινήτων».

Ο κ. Νουρής, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου πρόταση του υπουργείου εσωτερικών για την παράταση μέχρι το τέλος του 2020 των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών που έληξαν την περίοδο της πανδημίας και οι κάτοχοι τους δεν μπόρεσαν να τις ανανεώσουν. Η παράταση θα είναι άμεση, χωρίς να χρειάζονται άλλες ενέργειες από τους κατόχους τους, ανέφερε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει παραταθεί μέχρι τέλος του 2021 το σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είχε παροπλιστεί και έδινε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων τουριστικών αναπτύξεων να τις κατεδαφίσουν και να ανεγείρουν σύγχρονες τουριστικές αναπτύξεις διατηρώντας το συντελεστή δόμησης που είχαν στο στάδιο εκείνο και ο οποίος προφανώς είναι ψηλότερος από το σημερινό.

Παράλληλα με εισήγηση του υπουργείου εσωτερικών παρατείνεται μέχρι τέλος του 2021 και το σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Πρόκειται για το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2014 για τόνωση της οικονομική ανάπτυξη το οποίο έδωσε ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε και στις μεγάλες επενδύσεις μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων οι οποίες όπως τόνισε, είχαν μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας τις δύσκολες χρονιές της οικονομικής κρίσης.

Υπέδειξε ότι «αυτές οι αναπτύξεις αποτελούν το 8% του συνόλου των αναπτύξεων, με μεγάλη όμως συνεισφορά στα οικονομικά του κράτους».

Ο υπουργός εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει στη βουλή η συζήτηση των κανονισμών του επενδυτικού νόμου που αφορά τις πολιτογραφήσεις με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικός για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για προσιτή κατοικία και στο σχέδιο προσιτού ενοικίου, είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση του οικιστικού τομέα στη Λεμεσό με την υπογραφή συμβολαίων για την ανέγερση 200 κατοικιών από ιδιώτες, ώστε να αμβλυνθεί το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους ανέπτυξε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και προωθούνται στην υπηρεσία του, τονίζοντας τη μεγάλη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Σωκράτους, ανέφερε ότι οι αιτήσεις που καταχωρήθηκαν μέσα στους μήνες του lockdown για μεταβιβάσεις και πωλητήρια έγγραφα συγκρίνονται με τα επίπεδα του 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, είπε ότι στο κτηματολόγιο υποβλήθηκαν 18.500 αιτήσεις από ιδιοκτήτες προβληματικών ακινήτων. Από αυτές, πρόσθεσε, οι 10.000 έχουν εξασφαλίσει τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ οι 8.000 βρίσκονται πολύ κοντά στην εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας.

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ, αναφέρθηκε στη σημασία των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, λέγοντας ότι μετά τον τουρισμό είναι ο σημαντικότερος τομέας συνεισφοράς στο ΑΕΠ της Κύπρου, σημειώνοντας ότι διαχρονικά ο τομέας των κατασκευών με τις υπηρεσίες και τον τουρισμό αποτελούσαν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναφερόμενος στις συνέργειες του οργανισμού για προώθηση των επενδύσεων επεσήμανε ότι συνεχίζει με τηλεδιασκέψεις να προβάλλει την Κύπρο στο εξωτερικό. Μάλιστα, πρόσθεσε, τώρα μπορούμε και προβάλλουμε και την καλή διαχείριση της πανδημίας από τη χώρα μας.

Αναγνώρισε, εντούτοις ότι οι επενδύσεις χρειάζονται προσωπική επαφή γι' αυτό ο CIPA τώρα που άνοιξαν τα αεροδρόμια θα αρχίσει τις εκστρατείες ενημέρωσης στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Κυριάκου, είπε ότι ο τομέας των ακινήτων είναι πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία και παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη του τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε για την εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας στα θέματα ακινήτων, τονίζοντας ότι ο τομέας έχει άμεση σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια και τη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών.

«Οι όποιες διακύμανσης στον τομέα των ακινήτων μπορούν να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είπε και σημείωσε ότι «δανείζονται με υποθήκες ακίνητα τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις και αν κάτι πάει λάθος τότε μιλούμε για συστημικό κίνδυνο γι’ αυτό έχουμε μεγάλη έννοια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αύξηση των τιμών που επίσης η υπερθέρμανση των τιμών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG Ρένος Ιωαννίδης, παρουσίασε στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον ιδιωτικό δανεισμό, το μερίδιο των ακινήτων στα συνολικά δάνεια και τη σχέση μεταξύ ακινήτων και ανάπτυξης της οικονομίας.

Ανέφερε ότι «η πανδημία έχει οδηγήσει σε ένα πάγωμα της οικονομίας, η ΕΕ αναμένει μια μείωση του ΑΕΠ κατά 7,4% για το 2020 αλλά αναμένει ανάπτυξη από το 2021 και μετά. Άρα ελπίζει ότι η κυπριακή οικονομία θα ακολουθήσει το σχήμα ανάπτυξης «V» που σημαίνει άμεση ανάπτυξη, το οποίο είναι ότι καλύτερο για την Κύπρο.

Ο κ. Ιωαννίδης, ανέφερε επίσης ότι από το 2017 και μετά υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στο δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα η οποία συνοδεύτηκε με ραγδαία μείωση των επιτοκίων.
Πρόσθεσε ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020 τα νέα δάνεια που δόθηκαν από τον τραπεζικό τομέα είναι μειωμένα κατά 50% έως 60% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που παρέθεσε από το 2013 μέχρι το 2019, τα πωλητήρια έγγραφα σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 12%, η οποία όμως το 2020 διακόπηκε λόγω της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου είπε ότι παρά την πανδημία το ενδιαφέρον του κοινού για οικιστικά ακίνητα συνεχίζει να είναι μεγάλο και σε αυτό συμβάλλουν και τα μειωμένα επιτόκια στην αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cyfield Γιώργος Χρυσοχός, ζήτησε από την κυβέρνηση νέες μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που καθυστερεί πολλά έργα ανάπτυξης. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ζήτηση για ακίνητα βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα παρά την πανδημία. Μπορεί είπε να μην έγιναν πράξεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά στο κλείσιμο της οικονομίας και στην αδυναμία των πολιτών να κάνουν πράξεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου