You are here

€160 εκ. από πολεοδομική αμνηστία

04/05/2010 06:55
Μέχρι €160 εκ. ή 1% περίπου του ΑΕΠ εκτιμά η κυβέρνηση ότι μπορεί να εισπράξει από την έκδοση 20 χιλ. τίτλων ιδιοκτησίας και από την αμνήστευση πολεοδομικών παρατυπιών τα επόμενα χρόνια. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, στο πλαίσιο συζήτησης των τριών από τα πέντε νομοσχέδια που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στη βουλή η κυβέρνηση για απλοποίηση των διαδικασιών για εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας.

Τα άλλα δύο αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Νομικών.

Η πρόβλεψη του κ. Συλικιώτη διαφέρει από αυτή που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σύγκλισης του υπουργείου Οικονομικών, όπου περιλαμβάνεται εκτίμηση για είσπραξη €17 εκ. ετησίως μέχρι το 2012.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους αλλά και τα πολιτικά κόμματα και έχουν επίκεντρο τους τον αγοραστή.

Τα νομοσχέδια υπέδειξε ότι επιδιώκουν «να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τους εγκλωβισμένους αγοραστές που δεν μπορούν να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας».

Δίνεται επίσης η ευκαιρία στους αγοραστές οικιστικών μονάδων που είναι εγκλωβισμένες, κατά την έκφραση του, να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας αλλά και να δημιουργηθούν και ειδικές συνθήκες στην κτηματαγορά, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα.

Την ίδια ώρα είπε ότι μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση με τις δεκάδες χιλιάδες μη εκδομένων τίτλων ιδιοκτησίας.

Τι αλλάζει

Τα νομοσχέδια δίνουν το δικαίωμα στον αγοραστή να αποταθεί ο ίδιος για να πάρει τίτλο ιδιοκτησίας έστω και εάν η οικιστική του μονάδα αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ανάπτυξης.

Παράλληλα, υπάρχουν πρόνοιες για υποχρεωτική κατάθεση αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης και πρόνοια για διοικητικά πρόστιμα σε όσους δεν ανταποκρίνονται με βάση τη νομοθεσία στις υποχρεώσεις τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «ο κανονισμός της έκδοσης πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής δίνει τη δυνατότητα σε πολλές αναπτύξεις που ξεκινούν και γίνονται κατά φάσεις».

Συγκεκριμένα μπαίνουν περιορισμοί για την περίοδο ισχύς της πολεοδομικής άδειας, δηλαδή όταν κάποιος εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια για οικιστικές μονάδες θα πρέπει σε διάστημα οκτώ χρόνων να ολοκληρώσει τις εργασίες και να ζητήσει τίτλο ιδιοκτησίας.

Για τις μικρές αναπτύξεις σε διάστημα 12 χρόνων, ενώ για μεγάλες αναπτύξεις 18 χρόνια.

Ο Νεοκλής Συλικίωτης τόνισε ότι από τη στιγμή της έκδοσης άδειας οικοδομής δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται η διαδικασία απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας, συμπληρώνοντας ότι «εκεί που θα υπάρχουν προβλήματα στην πολεοδομική αμνηστία θα καθορίζονται τα αναγκαία αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία θα πηγαίνουν στις τοπικές αρχές, γι’ αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβάλλουν οι τοπικές αρχές για τη λύση του προβλήματος».

Για εξοικονόμηση χρόνου και για απλοποίηση των διαδικασιών, όπως είπε ο υπουργός, δεν θα εξετάζεται ξεχωριστά κάθε περίπτωση με πολεοδομικά προβλήματα, αλλά θα γίνει διαχωρισμός ανά περιοχή και ανά τύπο ανάπτυξης.

Άλλη μια σημαντική ρύθμιση, είναι ότι ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να βάζει ο ίδιος μελετητή ο οποίος θα προτείνει το ποσό που θα καταβάλλει ο αιτητής στην αρμόδια αρχή για παρατυπία που έκανε στην υποδομή του.

Παράλληλα μπαίνουν και χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα οποία για τη δήλωση ενδιαφέροντος υπάρχει περιθώριο έξι μηνών, για τις άδειες διαχωρισμού και οικοδομής ένα χρόνος και για τις πολεοδομικές άδειες τρία χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, ο ενδιαφερόμενος «πρώτα εκδηλώνει ενδιαφέρον, μετά συγκεκριμενοποιεί τις αναπτύξεις και ακολούθως καταθέτει την αίτηση».

Εν τω μεταξύ ανάλογα με τις τροποποιήσεις που έγιναν στις οικοδομές, αυτές θα μπορούν να εξεταστούν από την πολεοδομική αρχή με την παρεμβολή τριμελών επιτροπών.

«Η μία επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης, θα είναι με βάση των περί οικοδομών και θα εξετάζει επεκτάσεις και παρατυπίες 10% και η άλλη περί πολεοδομίας που θα φορά μέχρι και 30%».

Εξάλλου το συμβούλιο παρεκκλίσεων θα επικεντρωθεί στις νέες αναπτύξεις, ενώ οι τριμελείς επιτροπές θα εγκρίνουν καθορισμένες επεκτάσεις, έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να μην επηρεάζονται οι περίοικοι.

Για πρώτη φορά εισάγεται και η υποχρέωση για υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας υποδομής, που αποτελείται από τρεις και περισσότερες μονάδες. Παράλληλα, δίνεται στην αρμόδια οικοδομική αρχή και η εξουσία να χειρίζεται όλα τα απαραίτητα για το σχέδιο ανάπτυξης.

Επίσης δίνεται στις αρμόδιες αρχές η εξουσία έκδοσης πιστοποιητικού έγκρισης αυτεπάγγελτα σε οικοδομή, ενώ για τις ενιαίες αναπτύξεις πολυκατοικίας ή συγκροτημάτων θα εκδίδονται ξεχωριστά πιστοποιητικά για κάθε επί μέρους μονάδα και όχι για το σύνολο της υποδομής.

Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι το ύψος των προστίμων θα καθοριστεί με διατάγματα ή και κανονισμούς, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν δεκάδες οικιστικές μονάδες που δεν έχουν καμία πολεοδομική παρατυπία όμως οι ιδιοκτήτες είναι εγκλωβισμένοι και σήμερα ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσουν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Πρόσθεσε ότι στις πολεοδομικές παρατυπίες εισάγονται πρόνοιες που μπορούν να περιλάβουν συγκεκριμένες ταρίφες κατά περιοχή και κατά παράβαση και ο μελετητής του αιτητή θα εκτιμά και θα εισηγείται το αντιστάθμισμα, όπως συμβαίνει με τη φορολογική δήλωση.

Τους πρώτους μήνες του 2010, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, με την επιτάχυνση των διαδικασιών υπήρξε αύξηση 30% στα έσοδα του κράτους σε σύγκριση με το 2009 και υπολόγισε ότι «εάν τα επόμενα χρόνια εκδοθούν 20 χιλ. τίτλοι σημαίνει €150 με €160 εκ.».

Από τον περασμένο Ιούλιο, υπέδειξε ο κ. Συλικιώτης, αναπτύχθηκε μηχανισμός στο Κτηματολόγιο για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ώστε με τη νέα νομοθεσία να καταστεί δυνατή η έκδοση χιλιάδων τίτλων ιδιοκτησίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ρύθμιση του τεράστιου ζητήματος που ταλαιπωρεί και κύπριους και ξένους και πολλές φορές εξέθεσε τη χώρα στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές μετά τη διαδικασία έγκρισης των νομοσχεδίων θα πρέπει να ασκήσουν τον έλεγχο τους και να μπει τάξη στο θέμα των πολεοδομικών αδειών και των τίτλων ιδιοκτησίας.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Χρίστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος, θα ενισχύσει το κύρος της Κύπρου ως παραθεριστικός προορισμός και θα αποφευχθούν τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν με ξένους ιδιοκτήτες.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για πολλά κενά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτά θα συμπληρωθούν σωστά κατά τη συζήτηση στην επιτροπή.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου