You are here

€29 εκ. για λίφτιγκ παλιάς Λευκωσίας

26/05/2010 15:46
Το συνολικό ποσό των €29 εκ. θα διαθέσει η κυβέρνηση για Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας και το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία επιμέρους σχέδια, το Σχέδιο Επιχορήγησης Έργων Υποδομής, το Σχέδιο Χορηγίας για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και το Σχέδιο Χορηγίας σε Καταστηματάρχες για Εξωραϊσμό Προσόψεων και Ανακαίνιση Εσωτερικών Χώρων Καταστημάτων. Στην περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος, εφαρμόζεται παράλληλα το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσό που διατίθεται προς υλοποίηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Έργων Υποδομής που υλοποιούνται από τους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου ανέρχεται στα €19,5 εκ. .

Τα έργα στην περιοχή του Δήμου Λευκωσίας αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας με συνολική χορηγία €10 εκ. Οι εργασίες για την ανέγερση του Μεγάρου αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτελεστεί το 50% των εργασιών για το κτίριο 1 που βρίσκεται δίπλα από το Κέντρο Τεχνών, ύψους €800 χιλ. και 25% των εργασιών για το κτίριο 2 που αποτελεί το κυρίως κτίριο, ύψους €1,5 εκ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, άλλα έργα στο Δήμο Λευκωσίας είναι η ολοκλήρωση του Κοινοτικού Αθλητικού Κέντρου Βορείου Πόλου με χορηγία €1,3 εκ., το Κέντρο Νεολαίας στη Χρυσαλινιώτισσα με χορηγία €590 χιλ., η ενίσχυση και αναβάθμιση του φωτισμού της Περιτειχισμένης Πόλης με χορηγία €400 χιλ., η αναδιαμόρφωση των Λεωφόρων Συνεργασίας στο Καϊμακλί και Μάρκου Δράκου στην Πύλη Πάφου με συνολική χορηγία περίπου €1,5 εκ.

Επίσης, η συντήρηση της Πύλης Πάφου με χορηγία €270 χιλ., η αναβάθμιση του περιβάλλοντος του δυτικού τμήματος της Περιτειχισμένης Πόλης με χορηγία €1,3 εκ. και η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας στην Περιτειχισμένη Πόλη με τη δρομολόγηση μικρών λεωφορείων για τη διακίνηση στο ιστορικό κέντρο, με χορηγία €1,2 εκ.

Επιπρόσθετα από αυτά τα έργα, είπε ο κ. Συλικιώτης, κατόπιν πρότασης του Δήμου Λευκωσίας, η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα τη συμπερίληψη ενός νέου έργου στα έργα του Προγράμματος που αφορά τη δημιουργία πάρκου στον Άγιο Κασσιανό συνολικής χορηγίας €145 χιλ.

Όσον αφορά τα έργα στον Άγιο Δομέτιο, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον εξωραϊσμό των προσόψεων οικοδομών στον παλιό πυρήνα του Δήμου με χορηγία που ανέρχεται περίπου στο €1,3 εκ., την κάλυψη του στεγανοποιημένου τμήματος του ποταμού Κλήμου βόρεια της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου με χορηγία €690 χιλ. και την ανέγερση κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών υψηλών προδιαγραφών στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου με χορηγία €1,3 εκ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η συνολική Κρατική Χορηγία για το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, ανέρχεται στα €3 εκ.

Στόχος του Σχεδίου, σημείωσε, είναι η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος, όπως επίσης και η ενθάρρυνση επιχειρήσεων που λειτουργούν ήδη στις εν λόγω περιοχές να επεκτείνουν ή και να ανακαινίσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους.

«Μέσα από αυτό το Σχέδιο προσδοκούμε στην κοινωνική, οικονομική και φυσική αναβάθμιση των περιοχών και την αποκατάσταση της ελκυστικότητας τους ως χώρων εργασίας, ψυχαγωγίας και επίσκεψης. Η χορηγία αφορά το 50% της επιλέξιμης δαπάνης για οικοδομικά έργα ή και επενδύσεις σε κτίρια, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας το ποσό των €200 χιλ.», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συνολική κρατική χορηγία για το Σχέδιο Χορηγίας σε Καταστηματάρχες για Εξωραϊσμό Προσόψεων και Ανακαίνιση Εσωτερικών Χώρων Καταστημάτων, ο υπουργός είπε πως ανέρχεται στα €2 εκ.

Είπε πως με αυτό το Σχέδιο θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην Περιτειχισμένη Πόλη και τους πυρήνες του Καϊμακλίου και του Αγίου Δομετίου, να εξωραΐσουν τις προσόψεις και να ανακαινίσουν τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.

Έτσι τους βοηθάμε, συνέχισε, να βελτιώσουν την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα των καταστημάτων τους.

«Η χορηγία αφορά το 100% της επιλέξιμης δαπάνης, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας το ποσό των €15.000 για κάθε κατάστημα μέχρι 50 τ.μ. και μέχρι €30.000 για καταστήματα μέχρι 100 τ.μ., ή και μεγαλύτερου εμβαδού», σημείωσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως στις περιοχές του Προγράμματος Αναζωογόνησης εφαρμόζεται το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προνοεί την παραχώρηση απευθείας κρατικής χορηγίας στους δικαιούχους, ύψους περίπου €17 χιλ., καθώς και χαμηλότοκο μακροχρόνιο δάνειο.

Το δάνειο αυτό κυμαίνεται από €51 χιλ. μέχρι €102 χιλ., με επιχορηγημένο επιτόκιο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας του αιτητή για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.

Επιπλέον, για τη βελτίωση, συντήρηση ή επέκταση κατοικίας ή διαμερίσματος παραχωρείται στους δικαιούχους χορηγία μέχρι €8.500 και δάνειο μέχρι €17.000.

Ανάπτυξη και κίνητρα

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ως κυβέρνηση με την εκπόνηση και υλοποίηση του Τετραετούς Προγράμματος Αναζωογόνησης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας, ενισχύουμε οικονομικά τους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου για τον εξωραϊσμό, την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες τους και αφετέρου προσφέρουμε άμεσα κίνητρα στους πολίτες για να αποφασίσουν να πάνε σε αυτές τις περιοχές είτε για να κατοικήσουν, είτε για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Μέσα από τη στρατηγική επιδίωξη, είπε, επιτυγχάνεται ένας τετραπλός στόχος – η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της στεγαστικής πολιτικής που απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως στα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση στέγης, η στήριξη της ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση διαφόρων μικρών και μεγαλύτερων έργων στην περιοχή, η καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους, μέσα από τα κίνητρα που παρέχονται και τις στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις για ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την επιχειρηματική δραστηριοποίηση του στην περιοχή και η αναζωογόνηση των εν λόγω περιοχών, οι οποίες έχουν υποστεί στο μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις από την ύπαρξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Σε σύντομο χαιρετισμό τους, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και Αγίου Δομετίου Ανδρέας Χατζηλοϊζου, ανέφεραν ότι έχουν αξιοποιήσει δυναμικά τις ευκαιρίες και τη δυναμική του Προγράμματος Αναζωογόνησης, επιλέγοντας με διορατικότητα τα έργα που θα συμβάλουν ουσιαστικά και διαχρονικά στην αναζωογόνηση των περιοχών τους.