You are here

€86 εκ. για στέγαση από αύριο

30/06/2008 17:00
Σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «το στεγαστικό πρόγραμμα θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η έγκριση επιπλέον €30 εκ για το 2008 (€25 εκ. για προσφυγικά στεγαστικά προγράμματα και €5 για το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο) στο πλαίσιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Συλικιώτης ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Νίκος Μωυσέως, με θέμα τη στεγαστική πολιτική, δήλωσε επίσης ότι το συνολικό ποσό για τα προσφυγικά προγράμματα θα ανέλθει το 2008 στα €66 εκ. από τα €41 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί, ενώ το συνολικό ποσό για το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο θα ανέλθει στα €20 εκ. από €15 εκ.

Υπέδειξε ακόμη πως ανάλογα κονδύλια θα ενταχθούν και στους προϋπολογισμούς του 2009, καθώς, όπως είπε, η στέγαση έχει γίνει ένας δύσκολα υλοποιήσιμος στόχος για πολλές οικογένειες και για νεαρά ζευγάρια που προέρχονται από χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «προσπάθεια της κυβέρνησης με τη στεγαστική πολιτικής της είναι να διευκολυνθούν τα νεαρά ζευγάρια στην απόκτηση ιδιόκτητης στέγης».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε ήδη και θα αρχίσουν να υλοποιούνται από 1η Ιουλίου στεγαστικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν τα προσφυγικά στεγαστικά προγράμματα και το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξετάσουν και την επεξεργασία των άλλων προτάσεων. Τα πολεοδομικά μέτρα είναι αντικείμενο της συζήτησης που ξεκινά σύντομα για την αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί γραφεία για τη διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής δρόμων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, είπε ότι η Συνδικαλιστική Οργάνωση έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων «μια σημαντική εισήγηση για τα θέματα του Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, που πρέπει να μελετήσουμε και να δούμε πως ενοποιούμε τα προγράμματα, αλλά τουλάχιστον τη διαχείριση της στεγαστικής πολιτικής κάτω από ένα Ενιαίο Φορέα».

Η ΣΕΚ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για το γεγονός ότι η αναμενόμενη επιβολή 15% ΦΠΑ στη γη θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.