You are here

Φοιτητικές εστίες και άλλες αναπτύξεις στο πρώην Βερεγγάρια

30/09/2020 06:35

Ανοίγει ο δρόμος για το ΤΕΠΑΚ και δήμο Κάτω Πολεμιδιών για την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδιασμών τους, στο χώρο του πρώην βρετανικού οικισμού Βερεγγάρια, μετά που ο εργολάβος τα βρήκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι από σήμερα πιάνει δουλειά για τη μετακίνηση όλων των μπάζων που έχουν απομείνει μετά την αποξήλωση του πρώην οικισμού.

Ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου, δήλωσε στη StockWatch ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να μετακινηθούν οι 10.000 τόνοι από μπάζα και από θεμελιώσεις που έχουν απομείνει από την αποξήλωση πριν δύο χρόνια του πρώην οικισμού και ο χώρος να εκμισθωθεί στο δήμο Κάτω Πολεμιδιών και στο ΤΕΠΑΚ.

«Το ΤΕΠΑΚ έχει ήδη προκηρύξει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε μια έκταση η οποία ανέρχεται στις 75.000 τετραγωνικά μέτρα και ο δήμος Κάτω Πολεμιδιών ο οποίος θα αναγείρει τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του δήμου σε ένα χώρο που ανέρχεται σε 4.000 τετραγωνικά μέτρα», είπε.  Πρόσθεσε ότι «θα δημιουργηθεί επίσης και ένας πνεύμονας πρασίνου σε 35.000 τετραγωνικά μέτρα ο οποίος θα περιλαμβάνει εκτός από χώρους πρασίνου, ποδηλατοδρόμους και χώρους αθλοπαιδιών».

Διευκρίνισε ότι ο δήμος σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει σωστή αξιοποίηση του χώρου, καθώς και στο master plan.  Θα τα παρουσιάσουν σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να ακουστούν και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των πολιτών.

Στο μεταξύ και το ΤΕΠΑK προωθεί την ανέγερση των φοιτητικών εστιών οι οποίες περίπου θα διαθέτουν 400 κλίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αθλοπαιδιών και πράσινου, υποστηρικτές υπηρεσίες, κέντρο καινοτομίας και έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της αποξήλωσης και απομάκρυνσης των αμιάντων από τον πρώην βρετανικό οικισμό ξεκίνησε μετά από χρόνιες πιέσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στις 3 Νοεμβρίου 2017, με κόστος €1,4 εκ.

Σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς, η αποξήλωση των 194 οικιστικών μονάδων και όλες οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί αρχές του 2019, ώστε ο οικισμός να χρησιμοποιηθεί από το δήμο Κάτω Πολεμιδιών και από το ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του τρίτου πόλου ανάπτυξης του.

Της Ηρώς Ευθυμίου