You are here

Φτωχός συγγενής στα ακίνητα η Λάρνακα

10/12/2018 12:04

Σημαντική αύξηση σημειώνουν οι πωλήσεις ακινήτων τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο με τη Λάρνακα να αποδεικνύεται ο φτωχός συγγενής στα ακίνητα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2018 η αύξηση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 17% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 8442 από 7197 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τη μεγαλύτερη αύξηση που ανήλθε στο 29% κατέγραψε η ελεύθερη Αμμόχωστος ενώ ακολούθησε η Λευκωσία με άνοδο 27%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στη Λεμεσό, Πάφο ενώ η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στη Λάρνακα.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών και ιδιοκτήτης της Kineyirou Estates Μαρίνος Κυναιγείρου αναφέρει ότι πάντα στη Λάρνακα οι πωλήσεις είναι σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι τιμές είναι πιο χαμηλές. «Η Λάρνακα εργάζεται με ξένους και κύπριους. Τώρα με την άνοδο των τιμών, ίσως επηρεάζονται οι πωλήσεις», σημειώνει.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός σημειώνει ότι τα μηνύματα είναι θετικά για όλες τις πόλεις τόσο αφορά τους ξένους αλλά και ντόπιους.

Ερωτηθείς γιατί στη Λάρνακα είναι πιο ήπια η αύξηση, αναφέρει ότι στη Λάρνακα, είναι επίσης θετικά τα μηνύματα και περαιτέρω ανάπτυξη αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Οι πωλήσεις σε ξένους ανέρχονται σε 4017 αποτελώντας το 47,6% των συνολικών πωλήσεων. Οι περισσότερες πράξεις αφορούν ξένους εκτός της ΕΕ (2724).

Τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκε στο κτηματολόγιο ανήλθε στα 925 από 906 τον Οκτώβριο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 2%. Πρόκειται για το ψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.

Τον Οκτώβριο του 2018 η άνοδος ήταν 6%.

Το 2017 τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στο ψηλότερο επίπεδο από το 2008 σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Το ΔΝΤ σε έκθεση του για την Κύπρο, παρουσιάζεται καθησυχαστικό ως προς τους κινδύνους που υπάρχουν από την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, ανοίγει παράθυρο για επιστροφή των φορολογιών που κατήργησε η κυβέρνηση στα ακίνητα, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα μετριάσουν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη ραγδαία ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων της κατασκευαστικής βιομηχανίας, ιδίως της αγοράς πολυτελών οικιών.

Της Γεωργίας Χαννή