You are here

Χάνουν ύψος οι πύργοι της Λεμεσού

05/11/2021 07:28

Σημαντικός αριθμός ψηλών κτηρίων της Λεμεσού - έως και 40 ορόφων - μένουν στα χαρτιά ή ρίχνουν ύψος, καθώς ένα χρόνο μετά την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος (ΚΕΠ), εξακολουθούν να επηρεάζονται τα πλάνα των developers οι οποίοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η απότομη, αν και αναμενόμενη διακοπή του ΚΕΠ τον Οκτώβριο του 2020, διαφοροποίησε άρδην τον αναπτυξιακό προγραμματισμό των developers ειδικότερα στη Λεμεσό. Ωστόσο, σε κάποιους δήμους της επαρχίας Λεμεσού, εξακολουθούν να κατατίθενται νέες αιτήσεις για ψηλά κτήρια που δεν υπερβαίνουν τους 17 ορόφους.

Δεν προχωρούν νέα ψηλά κτήρια

Στα δημοτικά όρια του δήμου Λεμεσού στον οποίο ορθώθηκαν τα πρώτα ψηλά κτήρια κατά μήκος της ακτογραμμής, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πάγωσαν όλες τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν για ψηλά κτήρια, ενώ όπως δήλωσε στη StockWatch ο υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, δεν κατατέθηκε καμία νέα άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, το πρώτο έργο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το Olympic Residence με τους γνωστούς δίδυμους πύργους 20 ορόφων έκαστος.

Η οικιστική ανάπτυξη με την ονομασία High Rise Apartments, ύψους 130 μέτρων και 25 ορόφων, της εταιρείας DTA Group, η ανέγερση της οποίας ξεκίνησε από το 2017, έχει επίσης ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή του επενδυτικού προγράμματος.

Δεύτερες σκέψεις και επανασχεδιασμός αναπτύξεων

Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στο μεγάλο έργο «Trilogy» στην καρδιά της Λεμεσού της εταιρείας Cybarco. Το έργο συνθέτουν τρεις πύργοι 36, 37 και 39 ορόφων. Οι δυο από τους τρείς πύργους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η εταιρεία κατέθεσε νέα πολεοδομική άδεια σύμφωνα με την οποία ο τρίτος πύργος μετατρέπεται σε χαμηλότερο κτήριο.

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως έγιναν και για το μεγάλο project της Pafilia Property Developers, με την ονομασία Limassol Neo, το οποίο συνθέτουν τέσσερις πύργοι, 43, 38, 31 και 25 ορόφων αντίστοιχα.

Το έργο καθηλώθηκε στα θεμέλια μέχρι η εταιρεία να αποφασίσει εάν θα διαφοροποιήσει τους σχεδιασμούς της και προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχείου και γραφειακών χώρων ή οικιστικών μονάδων.

Στο μεγάλο project του ομίλου Λεπτός, το Limassol Blu Marine, οι κατασκευαστικές εργασίες αν και έριξαν ρυθμούς, συνεχίζονται καθώς η πρώτη φάση του έργου είναι προγραμματισμένη να παραδοθεί εντός του 2022.  

Το έργο αποτελείται από γραφεία, κατοικίες πολυτελείας, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες πέντε αστέρων.

Πολεοδομικές άδειες εξασφάλισαν ακόμη πέντε παρόμοιες αναπτύξεις, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει η ανέγερση των projects.

Οι δήμοι που αντιστάθηκαν στους πύργους

Από τους επτά παραλιακούς δήμους και κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, μόνο ο δήμος του Ύψωνα αντιστάθηκε στο δέλεαρ των πολυώροφων κτηρίων και παρά το ενδιαφέρον που επιδείκνυαν κατά καιρούς οι developers ο δήμαρχος Παντελής Γεωργίου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να παραχωρηθούν άδειες για κτήρια πέραν των τεσσάρων ορόφων.

Στα δημοτικά όρια του δήμου Άγιου Αθανάσιου, όπως δήλωσε στη StockWatch ο δήμαρχος Μαρίνος Κυριάκου, έχει ανεγερθεί μόνο ένα πολυώροφο κτήριο σήμα κατατεθέν για την περιοχή, λόγω του ιδιόμορφου σχήματος του από το οποίο πήρε και το όνομα του. Πρόκειται για το «The Oval», 16 ορόφων της εταιρείας Cybarco.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε επίσης, ότι ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου εκκρεμεί μια άδεια από ξένη εταιρεία για κτήριο 12 ορόφων. Διευκρίνισε ότι «η αίτηση αφορούσε ψηλό κτήριο 19 ορόφων, όμως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην εγκρίνει άδειες για κτήρια άνω των 12 ορόφων».

Ο δήμος με τους περισσότερους ουρανοξύστες

Οι περισσότεροι πύργοι εντοπίζονται στο δήμο Γερμασόγειας.

Σύμφωνα με τους CEOs των ομίλων Λεπτός και Δ. Ζαβός, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του Limassol Del Mar, στην ακτογραμμή του δήμου Γερμασόγιας, στην επένδυση μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές.

Το συνολικό οικοδόμημα καλύπτει 40,000 τ.μ. με δύο πύργους 17 και 27 ορόφων και εμπορική ανάπτυξη στο ισόγειο που θα φιλοξενεί χώρους εστίασης και επώνυμα εμπορικά καταστήματα μόδας.

Στην ίδια ακτογραμμή εντοπίζεται η επένδυση «The Icon» της εταιρείας του γαμπρού του προέδρου της Δημοκρατίας, Imperio. Η επένδυση στην οποία επίσης μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, αφορά στην ανέγερση πολυώροφου κτηρίου 21 ορόφων και ύψους 125 μέτρων.

Στο δήμο Γερμασόγιας βρίσκεται επίσης, το Sky Tower, της Prime Property Group που αποτελείται από 23 ορόφους και έχει ύψος 98 μέτρα.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο πύργος 23 ορόφων της εταιρείας DTA Group, με την ονομασία High Life i100 και δύο οικιστικοί πύργοι της εταιρείας Chr. Athanasiou, από τους οποίους ο ένας πωλήθηκε σε ξένο επενδυτή.

Νέα αίτηση για ψηλό κτήριο 17 ορόφων

Στο κοινοτικό συμβούλιο Μουτταγιάκας, κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες νέα αίτηση από ξένη εταιρεία για ψηλό κτήριο 17 ορόφων, όπως δήλωσε στη StockWatch ο μηχανικός του συμβουλίου.

Στη κοινότητα έχει ολοκληρωθεί το 17ώροφο κτήριο της Cyfield, The ARC-Ship, ενώ υπό ανέγερση βρίσκεται το πολυώροφο κτήριο 14 ορόφων «Athanasiou Tower» της εταιρείας Chr. Athanasiou.

Αργά αλλά σταθερά προχωρούν και τα κατασκευαστικά έργα του 30ώροφου πύργου της εταιρείας Leonetti Co Ltd, επί του παραλιακού μετώπου της κοινότητας.

Ξενοδοχεία που επεκτάθηκαν με πύργους  

Στην κοινότητα Αγίου Τύχωνα, το ξενοδοχείο Four Seasons, κατά την περίοδο της ραγδαίας ανάπτυξης πύργων στην Λεμεσό, εξασφάλισε άδεια και έκτισε στο χώρο του ξενοδοχείο 12ώροφο κτήριο. Το ίδιο έπραξαν και οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Mediterranean οι οποίοι πρόσθεσαν επίσης πύργο 10 ορόφων στο ξενοδοχείο.

Στην περιοχή εντοπίζεται πλέον και ο δεκαώροφος μίνι πύργος του Ομίλου Αθανασίου, με την επωνυμία iHome.

Από την άλλη, σε στασιμότητα φαίνεται να βρίσκεται η επένδυση της Prime Property στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Golden Arches, με την ονομασία Infinity Towers, η οποία περιλαμβάνει δύο ψηλά κτήρια 23 και 18 ορόφων.

Της Ηρώς Ευθυμίου