You are here

Χάρτες επικίνδυνων περιοχών για ανάπτυξη

06/10/2022 15:30

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εκπόνησε χάρτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας σε σχέση με τους γεωκινδύνους που απειλούν το δομημένο περιβάλλον στο χερσαίο χώρο της Δημοκρατίας.

Οι ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας, έχουν αναθεωρηθεί το τελευταίο μήνα και καλύπτουν περιοχές που σχετίζονται με 28 δήμους και 411 κοινότητες.

Το Τμήμα καθόρισε σε Λευκή Ζώνη 13 περιοχές (π.χ. Πέρα Χωριό - Νήσου, Τόχνη, Αθηαίνου, Πισσούρι κ.α.) στις οποίες δεν επιτρέπεται νέα ανάπτυξη/ οικοδομή/ κατασκευή και τα όρια τους μπορούν να ελεγχθούν και στην ιστοσελίδα του Γεωλογικού. Το Τμήμα εντόπισε επίσης περίπου 113 περιοχές στις οποίες δεν συστήνεται νέα κατασκευή ή προσθήκη σε υφιστάμενη ανάπτυξη/ οικοδομή/ κατασκευή. Παράλληλα, μελετά την πιθανότητα έκδοσης διατάγματος για ένταξη της περιοχής ή μέρος της περιοχής σε «Ζώνη 00» (Λευκή Ζώνη).

Οι ζώνες που εκπονήθηκαν από το Γεωλογικό ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες, μελέτες, επιτόπιες εξετάσεις κ.λπ. (είτε αυτές παρουσιάζουν γεωλογικά προβλήματα είτε προσφέρονται για ανάπτυξη) καλύπτουν το 55% της έκτασης του νησιού ή το 85% της ελεύθερης Κύπρου.

Στη γεωπύλη του Τμήματος, ο χρήστης μπορεί να κάνει πλοήγηση σε γεωγραφικό περιβάλλον, να εντοπίσει πρόσθετες γεωλογικές πληροφορίες, αλλά και να προβάλει τα κτηματικά δεδομένα (σε επίπεδο τεμαχίου) από τη γεωπύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Περαιτέρω στη διάθεση του πολίτη βρίσκονται οι σεισμικές ζώνες, κατολισθήσεις, καταβόθρες, σημεία γεωχημικών μετρήσεων εδάφους, αποτελέσματα μελετών όπως μικροζωνικές μελέτες, γεωχημικές μελέτες, σημεία υδρογεωλογικών γεωτρήσεων, σημεία γεωτεχνικών γεωτρήσεων με τη σχετική περιγραφή σε pdf, και άλλα. Με άλλα λόγια, οι πολίτες είτε μόνοι είτε με τη βοήθεια ειδικών έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τους «επικίνδυνους γεωλογικούς λάκκους» στους οποίους μπορούσαν να πετάξουν τα χρήματά τους αγοράζοντας τεμάχια τα οποία δεν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν 

Επισυνάπτονται οι ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας 

Η.Ε.