You are here

Χωρίς σκυρόδεμα τη Δευτέρα οι κατασκευές

16/06/2004 13:02
Σε επ’ αόριστον αναστολή των εργασιών τους κατέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα, τα μέλη του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, ώστε να διαφυλάξουν την ασφάλεια των υπό ανέγερση οικοδομών, προκαλώντας την έκπληξη στη βιομηχανία κατασκευής τσιμέντου.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος αναφέρει ότι η όλη προβληματική κατάσταση ξεκινά από την αδυναμία των δύο τσιμεντοποιείων να προμηθεύσουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες τσιμέντου. «Στην πολύ προβληματική αυτή κατάσταση προστίθενται και οι εξαγωγές τσιμέντου που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές έτοιμου σκυροδέματος (μπετόν) αδυνατούν με τη σειρά τους να παραγάγουν τις αναγκαίες ποσότητες έτοιμου σκυροδέματος που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη περάτωση συγκεκριμένων επί μέρους μερών μιας οικοδομής (π.χ οροφή, πλάκα, μπετόν) τα οποία είναι τεχνικά αναγκαίο για λόγους ασφάλειας όπως περατώνονται δια μιας και όχι σε διάφορες φάσεις», προσθέτει η ανακοίνωση.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των υπό ανέγερση οικοδομών, τα μέλη του Συνδέσμου επιλέγουν αναγκαστικά να αναστείλουν τις εργασίες τους, καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Προσφέρουν λύση οι εισαγωγές;

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεοκλής Κυριάκου ανέφερε ότι υπάρχει υποψία ότι οι εξαγωγές τσιμέντου γίνονται με στόχο τη δημιουργία έλλειψης στην εσωτερική αγορά, γεγονός που ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Είπε ότι η ζήτηση για τσιμέντο αυξάνεται συνεχώς θα συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την αρνητική επίδραση που θα έχει η επιβολή 15% ΦΠΑ στα ακίνητα. Οι νέες προδιαγραφές των κτιρίων, ανέφερε, απαιτούν ολοένα και περισσότερο τσιμέντο με αποτέλεσμα η ποσότητα τσιμέντου που διαθέτουν στην αγορά τα δύο τσιμεντοποιεία να μην επαρκεί. Ταυτόχρονα, ο Νεοκλής Κυριάκου είπε ότι θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για την κατασκευή υποδομής για εισαγωγή τσιμέντου.

Πληροφορίες της StockWatch ανεβάζουν το κόστος κατασκευής της υποδομής σε μερικά εκατομμύρια λίρες. Η επένδυση αυτή, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης Λάκης Τοφαρίδης, μπορεί να αποσβεστεί από τις εισαγωγές που θα γίνονται. Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το οικοδομικό μπουμ και στο μέλλον, απάντησε ότι παρά την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και την αύξηση του κόστους δεν θα υπάρξει μείωση στη ζήτηση τσιμέντου.

Ο Γιώργος Γαλαταριώτης, Γενικό Διευθυντή της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου, εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση των κατασκευαστών σκυροδέματος. Δεν υπάρχει, είπε, έλλειψη τσιμέντου και όλοι οι πελάτες της βιομηχανίας του εξυπηρετούνται κανονικά και κανένας δεν εξέφρασε παράπονο. Δεν καταλαβαίνει τι κρύβει αυτή η ενέργεια για αναστολή των εργασιών, είπε, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται προθέσεις κάποιων να εισαγάγουν στην Κύπρο φθηνότερο και παρακατινό τσιμέντο. Επεσήμανε ότι τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές του τσιμέντου το Υπουργείο Εμπορίου έκρινε ως δικαιολογημένες.

Του Στέλιου Ορφανίδη