You are here

Η Doms Group προωθεί ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Έγκωμη

18/03/2019 12:43

Η εταιρεία Doms Group Ltd προωθεί τη διαδικασία για να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων, στην Έγκωμη.

Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από 144 δωμάτια, εστιατόρια, bars, γυμναστήριο, spa, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Για το σκοπό αυτό κατέθεσε ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι μέσα από τη λειτουργία του να καλύψει τις αναπτυξιακές ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.

Το προτεινόμενο έργο συνορεύει στα ανατολικά με κατοικίες και διαμερίσματα, στα δυτικά με το καζίνο της Λευκωσίας και στα βόρεια με καταστήματα/γραφεία.

Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν βιομηχανικές/βιοτεχνικές μονάδες, χώροι αναψυχής (εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχείο), διάφορα καταστήματα (showrooms).

Σε απόσταση 150 μέτρων νοτιοανατολικά του προτεινόμενου έργου βρίσκεται το ξενοδοχείο Hilton Park. Το εμβαδό του έργου θα καλύπτει 1301 μέτρα, περίπου το 38% του συνολικού εμβαδού του τεμαχίου. 

Στην περιοχή μελέτης δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε Ζώνη Ειδικής Προστασίας ή Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Η πλησιέστερη περιοχή προστασίας είναι η Ειδική Ζώνη Διατήρησης Μάμμαρι-Δένεια (CY2000001) και βρίσκεται σε απόσταση 12km δυτικά του ΠΕ.

Η πρόσβαση στην περιοχή μελέτης γίνεται μέσω υφιστάμενου οδικού δικτύου (Λεωφόρος Γρίβα Διγενή και οδός Αγίου Νικολάου).

Για την κατασκευή του έργου θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί μέρος (περίπου 330m2) της υφιστάμενης οικοδομής. Το μέρος που θα παραμείνει θα διαχωριστεί σε υπόγειο, ισόγειο και μεσοπάτωμα (συνολικά 1500 μέτρα). Το νέο κτήριο θα επεκταθεί με υπόγειο (1600m2) και 12 ορόφων (ισόγειο, μεσοπάτωμα, μηχανολογικός όροφος, 8 όροφοι δωματίων, βατή οροφή - συνολικά 8200m2).

Στο υπόγειο χωροθετούνται 54 χώροι στάθμευσης και βοηθητικές χρήσεις του ξενοδοχείου (μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, πλυντήρια, serverrooms, wc, δωμάτιο ασφαλείας, χώροι προσωπικού κτλ). Στο ισόγειο χωροθετείται η είσοδος – lobby, καθιστικά, μπαρ, υπηρεσίες, και εστιατόριο με κουζίνα. Στο μεσοπάτωμα χωροθετούνται οι χώροι ευεξίας (γυμναστήριο, σπα κτλ), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώροι διοίκησης και αποθήκες.

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου εκτιμώνται μικρές, βραχυπρόθεσμες και αναστρέψιμες καθώς η περιοχή είναι αναπτυγμένη. 

Στην περιοχή υπάρχουν βιομηχανίες, κατοικίες, εργοτάξια, χώροι εστίασης τα οποία έχουν διαφοροποιήσει το υφιστάμενο περιβάλλον. 

Κατά τη φάση κατασκευής του έργου οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν αφορούν τα ακόλουθα:

-Αύξηση στα επίπεδα θορύβου και σκόνης που θα δημιουργούνται από τη λειτουργία μηχανημάτων και οχημάτων και κυρίως από τις εργασίες κατεδάφισης,

-Δημιουργία στερεών αποβλήτων από τις κατεδαφίσεις,

-Δημιουργία μικρού όγκου οικιακών αποβλήτων από τους εργάτες του εργοταξίου,

-Δημιουργία μικρού όγκου υγρών αποβλήτων από τους εργάτες του εργοταξίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου