You are here

Η επόμενη μέρα τρομάζει τους developers

11/11/2019 05:58

Έκδηλα ανήσυχους βρίσκει τους παράγοντες της αγοράς η επόμενη μέρα του μεγάλου σάλου που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις προβληματικών πολιτογραφήσεων.

Η χορήγηση διαβατηρίων σε άτομα με γκρίζο μητρώο έχει θέσει για άλλη μια φορά το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών υπό αμφισβήτηση, δίνοντας τροφή σε φωνές για τερματισμό ή αναστολή του προγράμματος.

Η αντίδραση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαδικασίες ανάκλησης των διαβατηρίων δεν έχει κατευνάσει τις πολιτικές αντιδράσεις, δημιουργώντας παράλληλα το ενδεχόμενο το θέμα να επανέρχεται στην επιφάνεια όποτε οι έρευνες εντοπίζουν νέες προβληματικές περιπτώσεις επενδυτών που πολιτογραφήθηκαν.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έκδηλα προβληματισμένοι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, σε μια κρίσιμη περίοδο που προσπαθούν να προωθήσουν τα έργα ανάπτυξης στους ξένους επενδυτές και να αντιμετωπίσουν τον οξύ ανταγωνισμό για πώληση πολυτελών διαμερισμάτων και επαύλεων εντός και εκτός Κύπρου.

Περνώντας στην αντεπίθεση, εννέα επιχειρηματίες ανάπτυξης τονίζουν τη σημασία του προγράμματος για την ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας και αναδεικνύουν τα οφέλη που προέκυψαν, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε τομείς που συνδέονται με τις κατασκευές.

«Προσφέρουμε τις περισσότερες θέσεις εργασίας»

Υπέρμαχος του σχεδίου πολιτογραφήσεων ο νέος πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch ότι «στον κλάδο μας εργοδοτούνται δεκάδες χιλιάδες άτομα. Προσφέρουμε τις περισσότερες θέσεις εργασίας μαζί με την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Άρα όταν ένας ξένος επενδυτής αγοράζει ένα ακίνητο πληρώνει φόρους στο κράτος, ταξιδεύει στην Κύπρο, χρησιμοποιεί τα ξενοδοχεία μας, τα δικηγορικά γραφεία, τους ελεγκτές, τα εστιατόρια και πολλές άλλες κυπριακές επιχειρήσεις».

Σημειώνει ότι το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων αποτελεί ένα εργαλείο από τα πολλά που προσφέρει η πολιτεία ώστε να βγει ο τόπος από την οικονομική κρίση.

Προειδοποιεί ότι όλος αυτός ο ντόρος και η πολιτικοποίηση του θέματος θα πρέπει να σταματήσει διότι πλήττει την αξιοπιστία του τόπου.

Υπερασπίζεται ταυτόχρονα τις ενέργειες της κυβέρνησης να αφαιρέσει αριθμό διαβατηρίων από αμφιβόλου ποιότητας επενδυτών.

Τα νέα μέτρα προστατεύουν το σχέδιο από εγκληματίες

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και ο απερχόμενος πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού λόγο της μεγάλης συμβολής του σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Σημείωσε εντούτοις ότι εάν έχουν γίνει λάθη να διορθωθούν χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες που μόνο ζημιά προκαλούν στην αξιοπιστία της χώρας και την ευρύτερη οικονομία.

Υπενθύμισε τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που άρχισαν να εφαρμόζονται από το καλοκαίρι, τα οποία όπως είπε, θωρακίζουν το πρόγραμμα ώστε να μην παρέχεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης τους από εγκληματίες.

Σανίδα σωτηρίας για την οικονομία το σχέδιο

Ο CEO της Korantina Homes, Γιώργος Ιωάννου, συμφωνεί ότι το σχέδιο θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Υποδεικνύει ότι «τα τελευταία χρόνια είναι το μόνο πρόγραμμα που προσφέρει εργασία σε όλες τις οικογένειες της Κύπρου, με άμεσο και έμμεσο τρόπο, από τους δικηγόρους, λογιστές μέχρι τους πελεκάνους, τις καθαρίστριες, τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους σε μια συνεχή αλυσίδα υπηρεσιών».

Προειδοποιεί παράλληλα ότι «αν το χάσουμε θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα στην οικονομία» και κάλεσε τους πολιτικούς να το αφήξουν έξω από τις αντιπαραθέσεις τους.

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών χειρισμών τονίζει ότι «όσοι είναι εγκληματίες δεν τους θέλουμε στην Κύπρο» και επεσήμανε ότι «πρόκειται για παλιές υποθέσεις, την εποχή που δεν υπήρχε σανίδα σωτηρίας πουθενά για τον τόπο και τους πολίτες».

Έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι developers

Διαφοροποιημένη είναι η θέση που εξέφρασε ο CEO της εταιρείας Αντώνης Λοΐζου και συνεργάτες Λτδ, κτηματομεσίτες και σύμβουλοι επενδύσεων, ο οποίος τόνισε ότι «το σχέδιο δέχθηκε πολεμική από όλους, ακόμη και από τους ίδιους τους developers που διαφήμιζαν το κυπριακό διαβατήριο με προκλητικό τρόπο αντί τα ακίνητα».

Εκφράζει επίσης την αντίθεση του για τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται στο σχέδιο οι οποίες δημιουργούν δυσπιστία στους επενδυτές, όπως επισημαίνει.

Παρά ταύτα όμως προασπίζεται το σχέδιο υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί στη βάση σωστών κριτηρίων. Δεν είναι όλοι οι επενδυτές cowboys.  Αντίθετα αρκετοί ξένοι επενδυτές δραστηριοποιήθηκαν και σε άλλους τομείς όπως την ξενοδοχειακή βιομηχανία, τις μαρίνες, τα γκολφ και άλλες δραστηριότητες της οικονομίας».

Εξάλλου υποδεικνύει και τον κίνδυνο εξ’ Ελλάδος η οποία φαίνεται ότι θα αντιγράψει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, είπε.

Είμαστε του ύψους και τους βάθους στην Κύπρο

Προασπιστής των χρυσών διαβατηρίων και ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτήτων ακινήτων και διευθυντής της FOX Smart Estate Agency, Γιώργος Μουσκίδης, αν και όπως υποστηρίζει, έκρουε από καιρό το καμπανάκι και προειδοποιούσε ότι θα έπρεπε να μπει μια τάξη στα κακώς έχοντα του σχεδίου.

«Είμαστε του ύψους και τους βάθους στην Κύπρο, έχουμε ένα σχέδιο που συνέβαλε στα μέγιστα στην οικονομία και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το σκοτώσουμε».

Διαφώνησε επίσης με τη δήλωση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη βουλή πριν μερικές εβδομάδες ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της συμβολής του σχεδίου στην οικονομία από το 2013 μέχρι σήμερα, σημείωσε.

«Θεωρώ ότι το σχέδιο αποτελεί σημαντική οικονομική ένεση όταν γίνεται σωστά και με μέτρο ώστε να είναι και ελκυστικό και ασφαλισμένο» και πρόσθεσε ότι «το μάξιμουμ θα πρέπει να μειωθεί στα 200-300 διαβατήρια ετησίως και όχι στα 700 που ισχύει σήμερα.

Είπε ότι «αν ο μη γένοιτο» τερματιστεί τότε θα προκληθεί τεράστιο πρόβλημα ανάμεσα στους developers αλλά και στους ίδιους τους πύργους διότι αν παραμείνουν απούλητα τα μισά διαμερίσματα θα μετατραπούν σε κτήρια φάντασμα.

Πλήττεται η αξιοπιστία μας με τη συνεχή αναμόχλευση

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕ Λεμεσού Κώστα Γαλαταριώτη, ο οποίος ταυτιζόμενος πλήρως με τους προλαλήσαντες ανέφερε ότι «με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που μπήκαν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι και με την τριμερή επιτροπή που δημιουργήθηκε από το υπουργείο εσωτερικών νομίζω ότι το σχέδιο θα είναι και πιο αυστηρό και πιο αξιόπιστο».

Υπογράμμισε εντούτοις ότι η συνεχής αναμόχλευση ενός προβλήματος μόνο ζημιά προκαλεί.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν πρέπει να υπερτιμούμε ούτε όμως να το επικρίνουμε συνεχώς» και συμφώνησε ότι τα εγκληματικά στοιχεία είχαν παρεισφρήσει στο σχέδιο το 2013.

Ακόμη συμφώνησε ότι «τα χρήματα από τις πολιτογραφήσεις δεν πάνε μόνο στους developers αλλά σε ολόκληρη την οικονομία» και υπενθύμισε ότι «το 2013 η οικοδομική βιομηχανία είχε χιλιάδες ανέργους ενώ αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεις προσωπικό».

Πυλώνας της οικονομίας τα χρυσά διαβατήρια

Υπέρ των χρυσών διαβατηρίων και ο εκ των διευθυντών της Africanos Property developers Θέμης Αναστασίου, ο οποίος χαρακτηρίζει υπερβολικό τον θόρυβο που προκλήθηκε από την απόσυρση διαβατηρίων μεμονωμένων περιπτώσεως, όπως είπε.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι το σχέδιο βοήθησε την κυπριακή οικονομία την εποχή της κρίσης.

«Αποτελεί τον ένα από τους δύο πυλώνες που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας και της ανάπτυξης της οικονομίας.  Γι’ αυτό θα πρέπει να τερματιστεί εδώ και τώρα η πολιτική κόντρα που πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό διότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που προσφέρουν αυτή την ευκαιρία».

Οφέλη στην ευρύτερη οικονομία

Στο ίδιο μοτίβο και οι δηλώσεις του επιχειρηματία Νικόλα Λοή ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος το οποίο αποτελεί σημαντικό στυλοβάτη για την οικονομία του τόπου.

Υπεραμυνόμενος, επίσης, των νέων αυστηρότερων κριτηρίων που υπεβληθήκαν από το καλοκαίρι εξέφρασε την άποψη ότι «οι επενδύσεις συμβάλουν στην πιο μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας μέσω των €75 χιλ. που δίνονται στο ταμείο για την έρευνα και την καινοτομία αλλά και στον οργανισμό αναπτύξεως γης (ΚΟΑΓ).

Δεν παραχωρεί μόνο η Κύπρος διαβατήρια

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών, Σόλων Κουρουκλίδης, δήλωσε ότι αποτελεί ένα καλό θεσμό για την οικονομία, νοουμένου ότι εφαρμόζεται με σοβαρότητα και με τον απαιτούμενο έλεγχο και υπέδειξε με νόημα ότι δεν το εφαρμόζει μόνο η Κύπρος αλλά όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Σημείωσε εντούτοις ότι «οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται διότι είμαστε μια χώρα των άκρων. Τα προβλήματα που τυχόν αναφύονται θα πρέπει να τυγχάνουν σοβαρού και υπεύθυνου χειρισμού ώστε να μην πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία του κράτους και της οικονομίας μας».

Της Ηρώς Ευθυμίου