You are here

Ιστορική συμφωνία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ για ανέγερση οικιστικών μονάδων

09/07/2020 16:27

Ως ιστορική για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο στην Κύπρο, με την εμπλοκή δημοτικής αρχής, προς όφελος των χαμηλών εισοδηματικά νοικοκυριών.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο κ. Νουρής ανέφερε πως «είναι μια ιστορική μέρα, όχι μόνο για τη Λεμεσό αλλά για τη χώρα μας, γιατί προεξάρχοντος του Δήμου Λεμεσού που είχε αυτήν την πρωτοβουλία με τον ΚΟΑΓ,  γίνεται πραγματικότητα ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχουμε εξαγγείλει και που παίρνει σάρκα και οστά».
 
Με αυτή τη συμφωνία, συνέχισε, προχωρούμε ενδεχομένως στον εξορθολογισμό της στεγαστικής πολιτικής στη  χώρα μας, αλλά και της πολιτικής του προσιτού ενοικίου με ιδιαίτερη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.
 
«Μιλούμε για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο στη χώρα μας με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο και επιβεβαιώνει τις πολιτικές της Κυβέρνησης που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ενεργή σε όλες αυτές τις δράσεις και είναι κάτι που της αποδίδουμε μέσα από τις πρόνοιες των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε.
 
Διαβεβαίωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες και εξέφρασε την ελπίδα πως «με τη συνδρομή των κοινοβουλευτικών ομάδων, μέσα από τη συζήτηση που άρχισε στη Βουλή, θα γίνει πράξη επιτέλους αυτό που οι πολίτες θέλουν σήμερα, να βλέπουν πραγματικά μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία να έχει αυτές τις πρωτοβουλίες και δυνατότητες που της δίνει η εμπλοκή της σε ανάλογες πρωτοβουλίες».
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών ευοδώνεται ένα όραμα και σήμερα συγκεκριμενοποιείται και θεμελιώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ν’ αξιοποιήσει τρία τεμάχια δημοτικής ιδιοκτησίας για σκοπούς προσιτής στέγης.
 
«Βλέποντας το στεγαστικό πρόβλημα να οξύνεται συνεχώς, βλέποντας τις δυσκολίες μιας μεγάλης μερίδας συνδημοτών μας, νεαρών ζευγαριών, οικογενειών με χαμηλά ή και μεσαία εισοδήματα, φοιτητών και όλων αυτών, να ενοικιάσουν ή να αποκτήσουν μια στέγη, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε απαθείς», ανέφερε και σημείωσε ότι ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση τριών δημοτικών τεμαχίων, δυο στον Αγ.Νικόλαο και ενός στον Αγ.Ιωάννη.
 
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, στα τρία τεμάχια συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ. θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, συνολικού κόστους πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων, οι οποίοι θα επιλεγούν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
 
Το έργο  θα σχεδιαστεί στη βάση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ώστε να παρέχονται μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλη την πόλη και για τις τωρινές και για τις μελλοντικές γενιές, συμπλήρωσε.
 
Η συμφωνία, εξήγησε, προβλέπει την από κοινού συμβολή Δήμου και ΚΟΑΓ στη δημιουργία και διαχείριση του έργου, που θα γίνει είτε υπό τη μορφή μίσθωσης, είτε αντιπαροχής, είτε συνδυασμό των δυο..
 
Επιπρόσθετα, ο κ.Νικολαϊδης είπε πως πρόθεση είναι να λυθεί και το πρόβλημα διαβίωσης των περίπου 120 οικογενειών που ζουν σήμερα σε υποβαθμισμένες υποδομές στα τρία υπό ανάπτυξη τεμάχια και για τις οποίες αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα.
 
Ο σχεδιασμός του φιλόδοξου αυτού έργου θα ξεκινήσει αμέσως, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνος, προσθέτοντας πως οι πρώτες εργασίες αναμένονται να αρχίσουν σε περίπου ενάμιση χρόνο και οι πρώτες κατοικίες να είναι έτοιμες σε δυόμιση με τρία χρόνια.
 
Ανέφερε ακόμη πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού είχε διαπιστώσει το κενό που υπήρχε στην κάλυψη των αναγκών χαμηλών εισοδηματικά νοικοκυριών και ο Δήμος Λεμεσού είναι ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να παραχωρήσει γη για υλοποίηση του έργου.
 
«Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε μια διαβούλευση με ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχουν  αρκετή τεχνογνωσία γι αυτού του τύπου έργα και θα μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε, ενώ απευθυνθήκαμε και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήταν συνεργάσιμη και πρόθυμη να το χρηματοδοτήσει», συμπλήρωσε.
 
Υπογράμμισε ακόμη πως, στη βάση πάντα κριτηρίων, μονάδες θα διατίθενται προς πώληση σε προσιτές τιμές για οικογένειες μεσαίου εισοδήματος, ενώ σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, το κόστος ενοικίασης οικιστικών μονάδων θα είναι «πολύ αισθητά πιο κάτω από τις τιμές της αγοράς».
 
Αυτό πετυχαίνει δυο στόχους, είπε ο κ. Πελεκάνος, αφού αφενός δίνει μια ποιοτική λύση σε νοικοκυριά για ενοικίαση κατοικίας με κόστος που θα καλύπτεται από την επιδότηση που λαμβάνουν, ενώ την ίδια ώρα το κόστος συντήρησης θα είναι πολύ χαμηλό λόγω της υψηλής ενεργειακής τους απόδοσης.
 
Αφετέρου, συνέχισε, αφαιρώντας αυτές τις οικογένειες από την αγορά ενοικίου, αναμένεται να επηρεαστεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά, ώστε κατά ένα βαθμό να ρυθμιστούν οι τιμές ενοικίων, που κρίνονται ως ψηλές ιδιαίτερα στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.
 
Ανέφερε επίσης ότι τους επόμενους μήνες έχουν τροχοδρομήσει παρόμοιες ενέργειες και για την Επαρχία Λευκωσίας.