You are here

Κ. Ονησιφόρου, BidX1: Τρεις προϋποθέσεις για ανάκαμψη των ακινήτων

03/07/2020 07:12

Την εκτίμηση ότι η ζήτηση για τα ακίνητα θα επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημική κρίση εκφράζει ο επικεφαλής ακινήτων της BidX1 Cyprus, Κρίτωνας Ονησιφόρου.  Ο κ. Ονησιφόρου εκτιμά ότι η περιορισμένη προσφορά οικιστικών ακινήτων εντός πόλεων σε συνδυασμό με την επιστροφή των αγοραστών το επόμενο διάστημα θα ενισχύσουν την πορεία των ακινήτων.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Ονησιφόρου σημειώνει την ανάγκη διατήρησης των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες για να ανακάμψουν τα ακίνητα.

 «Η πλειοψηφία των εγχώριων αγοραστών, παραδοσιακά αναζητούν δανειοδότηση για να μπορέσουν να προχωρήσουν με αγορά ακινήτου», αναφέρει.

«Αν δεν υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους όρους για εκταμιεύσεις δανείων από τις τράπεζες όπως αύξηση του ελάχιστου ποσού συνεισφοράς και αύξηση δανειστικών επιτοκίων, αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη», σημειώνει.

Κατά δεύτερο, επισημαίνει, «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το ρόλο των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν το 45% των πωλήσεων στην Κύπρο τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτοί οι αγοραστές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της αγοράς μετά την κρίση του 2013, και η συνέχιση της επενδυτικής τους δραστηριότητας θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη του τομέα μετά τη σημερινή κρίση»

Τέλος, υπογραμμίζει, το πόσο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη εξαρτάται από έναν αόρατο εχθρό, τον ίδιο τον κορωνοϊό. «Η πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα και ο χρόνος που χρειάζεται για την ανακάλυψη ενός εμβολίου, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, για τον τομέα των ακινήτων, και φυσικά για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ονησιφόρου, οι πωλήσεις των οικιστικών ακινήτων παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα παρόλη την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη για διαμερίσματα και σπίτια κάτω των €300.000, όπως επίσης και για οικόπεδα κάτω των €200.000. Από την άλλη, η προσφορά τέτοιων ακινήτων εντός ή κοντά στις αστικές περιοχές συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Προσθέτει ότι η πανδημία έχει φανερώσει την αναποτελεσματικότητα των παραδοσιακών μεθόδων και έχει υποδείξει πως η υιοθέτηση της τεχνολογίας και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση του τομέα.

Ο επικεφαλής της BIDX1 σημειώνει ότι εάν συνεχίσει η ζήτηση να είναι σε υψηλά επίπεδα και η προσφορά οικιστικών ακινήτων εντός των πόλεων συνεχίσει να είναι χαμηλή, ενδέχεται ο οικιστικός τομέας να έχει την γρηγορότερη ανάκαμψη.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει, η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας στον τουρισμό, που παραμένει αρκετά μειωμένος ακόμη, θα ενισχύσει τον αντίκτυπο του Covid-19 στον τομέα των ακινήτων, καθώς οι περιορισμοί στις πτήσεις θα επηρεάσουν τις αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές.

Στη συνέντευξη ο κ. Ονησιφόρου παραθέτει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις προτιμήσεις των επίδοξων αγοραστών αλλά και στις ενοικιάσεις μέσω Airbnb.

Της Γεωργίας Χαννή