You are here

Καίνε οι τιμές γραφείων, καταστημάτων

19/07/2019 12:23

Σε ψηλά επίπεδα ανέρχονται οι τιμές των γραφείων και καταστημάτων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Δανός για την αγορά ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Οι τιμές των καταστημάτων κυμαίνονται από €10 μέχρι €70 ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων, κυμαίνονται από €10 (Αμμόχωστος) το τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι τα €18 στη Λεμεσό.

Η έκθεση σκιαγραφεί την ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων σε όλες τις πόλεις και για όλα τα είδη.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 συνεχίζεται η αύξηση των πωλήσεων για οικιστικά ακίνητα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Η ζήτηση κατευθύνεται κυρίως σε έτοιμα προϊόντα και λιγότερο σε χωράφια.

«Η ζήτηση προέρχεται τόσο από ξένους οι οποίοι επιλέγουν την Κύπρο για αγορά δεύτερης ή/και εξοχικής κατοικίας και σε μεγαλύτερο βαθμό επενδυτές οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα που έχουν δοθεί για εξασφάλιση διαβατηρίου και μόνιμης διαμονής, αγοράζουν κυρίως κατοικίες σε διαμερίσματα στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου και στη Λευκωσία σε εξαιρετικές τοποθεσίες», αναφέρεται.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, σημειώνεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και απόλυτα εξαρτώμενη από τις τράπεζες, συνεπώς όσο αυξάνονται και βελτιώνεται οι όροι δανεισμού οι πωλήσεις αναμένονται να αυξηθούν.

Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων κατά τον πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν αυξητικές τάσεις.

Επενδύσεις ακινήτων ανά τομέα

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυπριακή αγορά ακινήτων, ιστορικά έχει διαιρεθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας κατά κύριο λόγο βάσει της τοπικής ζήτησης (αλλά και της ξένης τα τελευταία 15 χρόνια) και τα παραθαλάσσια θέρετρα της Πάφου και της Αμμοχώστου στη βάση της ξένης ζήτησης.

Παραδοσιακά η κυπριακή αγορά ακινήτων κυριαρχείται από οικιστικά ακίνητα, με τους γεωγραφικούς και ιστορικούς παράγοντες του νησιού να υπαγορεύουν εν μέρει τη δυναμική των διαφόρων επιμέρους αγορών. «Παρόλα αυτά, ως αντισταθμιστική μονάδα παρουσιάζεται η τάση των αναπτυξιακών εταιριών τα τελευταία χρόνια στην ανέγερση γραφειακών εγκαταστάσεων που προορίζονται κυρίως στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που προσελκύει το νησί», τονίζεται.

Αγορά καταστημάτων

Αναφορικά με την αγορά καταστημάτων, η έκθεση αναφέρει ότι συγκεντρώνεται στις 4 βασικές πόλεις (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει αυξηθεί η πληρότητα στις κύριες εμπορικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων.

Επιπλέον, αναφέρεται, συνεχίζεται η ελκυστικότητα και η τάση των καταναλωτών προς τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, αφού πλέον οι καταναλωτές προτιμούν πιο άνετες συνθήκες για τα ψώνια τους και τα συνδυάζουν παράλληλα με ψυχαγωγία. Η εύκολη στάθμευση, η πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους, η επίσκεψη σε ένα μόνο χώρο όπου κανείς συνδυάζει ψώνια, διασκέδαση και φαγητό κάτω από τον ίδιο χώρο, κάνουν τα εμπορικά κέντρα ιδανικά και κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Επίσης, σύντομα αναμένεται η ανέγερση «εκπτωτικών εμπορικών χωριών» π.χ. Neo Plaza και στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις τιμές κυμαίνονται από €10 μέχρι €70 ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη λεωφόρο Λήδρας στη Λευκωσία, οι τιμές κυμαίνονται από €20 μέχρι €70 ανά τ.μ και στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό από €20 μέχρι €60.

Στη λεωφόρο Στασικράτους στη Λευκωσία οι τιμές κυμαίνονται από €15 μέχρι €40 το τ.μ. και στη λεωφόρο Μακαρίου από €10 μέχρι €60.

Αγορά Γραφείων

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αγορά γραφείων στην Κύπρο αναπτύσσεται σημαντικά. Η ζήτηση για ενοικιάσεις γραφείων Grade A είναι αυξημένη σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ενώ η ζήτηση για αγορά γραφείων πρώτης κλάσης σε προνομιακές περιοχές που αποφέρουν εισόδημα με ποσοστό απόδοσης μεταξύ 5,5 – 7% συνεχίζει να υφίσταται και το πρώτο  εξάμηνο του 2019. Κατά το 2018 αλλά και σε συνέχεια στο 2019 παρατηρείται μεγάλη γραφειακή ανάπτυξη, με πολυτελέστατα κτίρια τα οποία κάποια είναι στα σκαριά, κάποια στα χαρτιά, ενώ σε άλλα οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά. Τα ψηλά κτήρια που έχει ή που θα αποκτήσει στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον η Κύπρος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της.

Αναφορικά με τις τιμές των γραφείων, στη Λευκωσία ανέρχονται το 2019 στις €3 χιλ. ανά τ.μ., στη Λεμεσό €3,5 χιλ., στη Λάρνακα €2 χιλ., στην Πάφο €1,8 χιλ. και στην ελεύθερη Αμμόχωστο €1,5 χιλ.

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων, κυμαίνονται από €10 (Αμμόχωστος) το τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι τα €18 στη Λεμεσό.

Βιομηχανικά Ακίνητα

Θετική εξέλιξη του πρώτου εξαμήνου του 2019 είναι το γεγονός ότι η αγορά εφοδιασμού έχει ελαφρώς ανακάμψει. Η εν λόγω αγορά είναι υπό διερεύνηση από εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

Της Γεωργίας Χαννή