You are here

Καλπάζουν τα ενοίκια

04/06/2019 07:09

Την αύξηση των ενοικίων με διψήφιο ετήσιο ρυθμό δείχνουν στοιχεία μελέτης που επικαλείται το υπουργείο εργασίας, που αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη αναπροσαργογής του επιδόματος ενοικίου, στη βάση κανονισμών που θα συζητήσει σήμερα η επιτροπή εργασίας της βουλής.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που κατέθεσε στη βουλή το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη την παρατηρούμενη αύξηση του κόστους ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, διενεργήθηκε μελέτη το 2019 για επικαιροποίηση ανάλογης μελέτης του 2014 και αναθεώρηση του ποσού που παρέχεται ως επίδομα ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου, στο πλαίσιο της παροχής ΕΕΕ.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, στα οποία η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική, οι μέσες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για διαμερίσματα και κατοικίες μέσης ποιότητας εκτός προνομιούχων περιοχών, παρουσίασαν αύξηση που φτάνει μέχρι και στο 68% σε ορισμένες επαρχίες.

Συγκεκριμένα, η αύξηση αγγίζει το 68% στην Πάφο, το 58% στη Λεμεσό, το 45% στη Λευκωσία, το 43% στη Λάρνακα και το 5% στην Αμμόχωστο.

Όπως είχε αποφασιστεί το 2014, το ύψος της επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε στο 70% της μέσης τιμής ώστε να αποκλειστούν τιμές υπερβολικά ψηλές που επηρεάζουν το μέσο όρο ενώ, αναμένεται από δικαιούχους του ΕΕΕ να καταβάλουν προσπάθειες εξασφάλισης στέγης σε πιο ευνοϊκές τιμές, όπως αναφέρει το υπουργείο.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν τους κανονισμούς που θα εξετάσει η επιτροπή εργασίας, παρατίθενται επίσης, παραδείγματα αναφορικά με τη μεταβολή του επιδόματος ενοικίου στη βάση των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης. Σύμφωνα με τα παραδείγματα, το επίδομα ενοικίου για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων με μέση τιμή ενοικίου €2,80 ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνεται από €224 βάσει της μελέτης του 2014, στα €324,80 βάσει της μελέτης του 2019.

Σε ότι αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, σημειώνεται ότι το 2014 δεν υπήρχαν επαρκή αξιόπιστα στοιχεία και η τιμή είχε καθοριστεί στα επίπεδα της Λευκωσίας και της Λεμεσού, γι’ αυτό και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες.

Σε χθεσινή δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υπενθύμισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική σημειώνοντας ότι ακόμα δεν είναι γνωστό εάν έχουν μετουσιωθεί σε πολιτική, καλώντας την κυβέρνηση να διαμορφώσει πολιτική στέγασης.

Της Μαρίας Χαμπή