You are here

Καμπανάκι για συρρίκνωση στις κατασκευές

28/11/2022 14:23

Στη συρρίκνωση των αιτήσεων για νέες οικοδομές συνεπεία της αύξησης των τιμών των κατασκευαστικών υλικών αλλά και των επιτοκίων , αναφέρθηκε ο πρόεδρος των developers, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου επισημαίνοντας τον κίνδυνο μείωσης των θέσεων εργασίας, εάν δεν διαφοροποιηθούν τα σημερινά δεδομένα.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι είναι αδύνατον οι αυξήσεις αυτές να μην έχουν αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω αύξηση των ενοικίων.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχειά της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες για νέες κατασκευές, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση κατά 4% σε σχέση με πέρσι και κατά 7% σε σχέση με το 2019, είπε ότι «οι λόγοι συνδέονται με την αύξηση των τιμών, μέρος της οποίας αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τους αγοραστές, αλλά και με την απότομη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό που ακούει κανείς συχνότερα από την αρχή του χρόνου είναι το «περίμενε και θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα». Εμείς όμως, γνωρίζοντας τον κλάδο, ξέρουμε καλά ότι αυτό το «περίμενε» στις κατασκευές δεν μεταφράζεται μόνο σε μείωση των θέσεων εργασίας σε βάθος τριετίας, αλλά και σε μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των ενοικίων». 

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, αναφέρθηκε και στην αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο λέγοντας ότι « η Κύπρος με προσπάθεια, έχει καταφέρει να προσελκύσει εταιρείες και επαγγελματίες του εξωτερικού. Η πρόσφατη απογραφή έδειξε αύξηση πάνω  από 9% του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες και μένουν στον τόπο μας. Είναι αναμενόμενο επομένως, η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων και κατοικιών, να μην μπορεί να καλυφθεί με το υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα».

Αντικίνητρο στην ιδιοκατοίκηση οι φορολογίες

Κατέθεσε επίσης τις θέσεις του συνδέσμου για αντιμετώπιση των υψηλών ενοικίων, υποδεικνύοντας ότι «χρειάζονται θεσμικές αλλαγές που να επισπεύδουν τις νέες κατασκευές, κίνητρα από το κράτος, τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τους πολίτες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και εκσυγχρονισμός νόμων που έρχονται από προηγούμενες δεκαετίες, όπως εκείνος του ελάχιστου εμβαδού, της ποσόστωσης των διαμερισμάτων που θα πρέπει να αποτελούν μια πολυκατοικία, ή τον απαρχαιωμένο νόμο που δεν διαχωρίζει τις δημόσιες από τις κοινόκτητες κολυμβητικές δεξαμενές και προβλέπει την εργοδότηση ναυαγοσώστη για μία πισίνα που εξυπηρετεί ένα συγκρότημα για παράδειγμα τεσσάρων κατοικιών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να γίνει από ανέφικτη εφικτή η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, ιδίως για τα νεαρά ζευγάρια, το κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει εργαλεία, όπως έκανε πετυχημένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επιδότηση μέρους του επιτοκίου και η επιβολή 5% ΦΠΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας αποτελούν τέτοια παραδείγματα.

Τόνισε ότι η εύκολη λύση των νέων φορολογιών στα ακίνητα, που ήδη είναι υπέρμετρες, θα είναι αντικίνητρο στην ιδιοκατοίκηση, ενώ οι συζητήσεις για 19% ΦΠΑ στα ακίνητα είναι ατυχείς σε ένα περιβάλλον με πληθωρισμό στο 10% και με τα αυξανόμενα επιτόκια. 

Σημείωσε ότι «ανέκαθεν ο τομέας των αναπτύξεων αποτελούσε σημαντικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Δεν θα σταματήσω όμως να επισημαίνω παράλληλα τη σημασία του κλάδου στη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα. Ο κλάδος συνεισφέρει περισσότερα από €3 δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους».

Τεράστια οφέλη απο headquartering

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οφέλη του προγράμματος του headquartering, υποστηρίζοντας ότι έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «όσο το πρόγραμμα υλοποιείται προκύπτουν νέα ερωτήματα όπως για παράδειγμα ως χώρα διαθέτουμε τις αναγκαίες υποδομές για να υποδεχθούμε αυτές τις εταιρείες, τα στελέχη και τους εργαζομένους τους;».

Διευκρίνισε ότι «δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε διαμερίσματα, οικίες και γραφεία. Μιλώ κυρίως για ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχολεία, κλινικές αλλά και δημόσια έργα υποδομής εντός και εκτός πόλεων. Φέτος για παράδειγμα ακούγαμε ότι σε πολλές πόλεις της Κύπρου δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση σε ιδιωτικό σχολείο, που θα μπορούσε να δεχτεί το παιδί τέτοιων επαγγελματιών. Είναι απαραίτητο, το κράτος, οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν όλοι μαζί για να προωθηθούν έργα που να καλύπτουν τις ανάγκες της πολιτικής προσέλκυσης των headquarters στην Κύπρο».

Της Ηρώς Ευθυμίου