You are here

Κατασκευές: «Επεκτατικές» προοπτικές χαμηλής αξίας

21/06/2004 10:57

• Τα στοιχεία αδειών οικοδομής Μαρτίου δείχνουν αύξηση όγκου και αξίας κατασκευαστικών έργων

• Δεν συμβαδίζει μεταβολή του εμβαδού και της αξίας των έργων


Αύξηση τόσο του εμβαδού, όσο και της αξίας των κατασκευαστικών έργων για τα οποία εκδόθηκαν άδειες οικοδομής καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, κατά τον εν λόγω μήνα, η συνολική αξία των κατασκευαστικών έργων αυξήθηκε σε £96,1 εκ. σε σύγκριση με £85,5 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του 2003 ή κατά 12,4%. Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό εμβαδόν των έργων αυξήθηκε από 202.224 m² σε 258.867 m² ή 28%.

Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά έργα, καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο αύξηση τόσο της αξίας, όσο και του εμβαδού κατά 24,5% και 31,5% αντιστοίχως. Αντίθετα, μείωση τόσο της αξίας όσο και του εμβαδού, καταγράφηκε στα έργα για μη οικιστικά κτίρια (γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ) που ανήλθαν σε 46,2% και 1,8% αντιστοίχως.

Το εμβαδόν των μεγάλων έργων αυξήθηκε κατά 44%, ενώ η αξία τους σε μόλις 17,1%. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της μεταβολής του εμβαδού και της αξίας ήταν πάντως μικρότερο στα μικρά έργα, που ανήλθε σε 17,3% και 9,2% αντιστοίχως.

Συσχετισμός εμβαδού και αξίας

Από τα στοιχεία που αφορούν το μήνα Μάρτιο διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η τάση που καταγράφηκε τους πρώτους δύο μήνες του έτους σε σχέση με τον συσχετισμό εμβαδού και αξίας. Χαρακτηριστικά, η μέση αξία ανά τετραγωνικό μέτρο των έργων οικοδομής που εξασφάλισαν άδεια οικοδομής, ανήλθε σε £371 σε σχέση με £423 τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, καταγράφοντας πτώση 12,3%. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των τάσεων που καταγράφηκαν κυρίως στην κατηγορία «Μη οικιστικών κτιρίων» και σε μικρότερο βαθμό στην κατηγορία «οικιστικών κτιρίων». Η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο των έργων στις δύο αυτές κατηγορίες μειώθηκε κατά 45,2% και 5,2% αντιστοίχως. Πάντως γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι η τα στοιχεία της αξίας των έργων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά χωρίς επιφυλάξεις, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώνεται χαμηλότερη αξία για ορισμένα έργα ώστε να προκύπτει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των αρχιτεκτόνων.

Ανδρέας Ανδρέου: «Φταίει» η εξωτερική ζήτηση

Πάντως, σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Ανδρέα Ανδρέου, η απόκλιση μεταξύ εμβαδού και αξίας είναι λογική και αντανακλά τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων. Η τεράστια ζήτηση για κατοικίες, «κυρίως από την εξωτερική αγορά», δήλωσε στη StockWatch, ωθεί τους επιχειρηματίες αναπτύξεως γης σε λύσεις χαμηλού κόστους, γεγονός που τους επιτρέπει να εξασφαλίζουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Οι επιχειρηματίες αναπτύξεως γης, είπε χαρακτηριστικά, «πηγαίνουν με το ρεύμα του ποταμού» και δεν αναζητούν εκλεκτούς πελάτες, μιας και «ό,τι κτίσουν, μπορούν να το πωλήσουν». Πάντως, ενώ ο Ανδρέας Ανδρέου ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε οικιστικά έργα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα μη οικιστικά, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, ο αριθμός του δείγματος είναι μικρός και δεν επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων.

Λάκης Τοφαρίδης: Μην ξεχνάτε την αύξηση του κόστους

Πάντως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης Λάκης Τοφαρίδης, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την πραγματικότητα στην αγορά. «Το κόστος παραγωγής», ανέφερε, «έχει αυξηθεί από πέρσι κατά 30%». Μια ορθότερη εικόνα, πρόσθεσε, θα μπορούσε να σχηματιστεί από τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής κατ’ έτος παρά κατά μήνα, και ιδιαίτερα αν συνδυάζονταν με στοιχεία για τις άδειες οικοδομής.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον η εξωτερική ζήτηση είναι αποφασιστική για να επιφέρει μείωση της αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως περιέγραψε ο Ανδρέας Ανδρέου στις δηλώσεις του, ο Λάκης Τοφαρίδης επικαλέστηκε το γεγονός ότι μόνο το 1/3 του κύκλου εργασιών του κλάδου του αφορά αγορές κατοίκων εξωτερικού. «Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες αναπτύξεως γης», ανέφερε, «που δεν ασχολούνται με πωλήσεις επαύλεων σε ξένους».

















Του Στέλιου Ορφανίδη