You are here

Καθηλωμένες μεγάλες αναπτύξεις λόγω έλλειψης ρευστότητας

19/02/2022 06:00

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος μεγάλων αναπτύξεων είναι η ρευστότητα, κυρίως μετά την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, καθώς οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τα μεγάλα έργα με αποτέλεσμα μεγάλες αναπτύξεις να παραμένουν καθηλωμένες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Ανδρέα Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «παρόλο που οι τράπεζες διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και πλεονασματικά κεφάλαια εντούτοις δεν χρηματοδοτούν μεγάλα έργα».

«Συνεπώς ένας σημαντικός αριθμός από τα 25 μεγάλα έργα που υπάρχουν στον κατάλογο του συνδέσμου μας έχουν καθηλωθεί», τονίζει.

Ο κ. Δημητριάδης, υποστήριξε ότι «η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέλθει από το εξωτερικό και ο πιο σωστός τρόπος χρηματοδότησης είναι μέσω στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι μετά την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος εγκατέλειψαν την Κύπρο», όπως σημείωσε.

Ζητούνται κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών

Ρίχνοντας την μπάλα στην κυβέρνηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «θα πρέπει να δώσει κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Υπέδειξε πως ένας στρατηγικός επενδυτής πριν επενδύσει σε μια χώρα ζυγίζει δεδομένα όπως είναι η σταθερότητα μιας χώρας, η διασφάλιση της επένδυσης του, η δυνατότητα εξεύρεσης ικανού προσωπικού και η πιθανότητα κέρδους.

«Επομένως ως κράτος θα πρέπει να δώσουμε τέτοια κίνητρα ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι των άλλων χωρών», είπε.

Υποστήριξε, ότι δεν ζητείται η υιοθέτηση μέτρων που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κύρος και την εγκυρότητα της χώρας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εισαχθούν «σχέδια παρόμοια άλλων χωρών που να είναι συμβατά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές».

Ο κ. Δημητριάδης, τόνισε την ανάγκη, όταν εισάγεται μια νομοθεσία να εφαρμόζεται αυστηρά, σημειώνοντας ότι «και το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα ήταν πολύ καλό σχέδιο, όμως δεν εφαρμόσθηκε σωστά, γι’ αυτό φθάσαμε εκεί που φθάσαμε».

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι «από το επενδυτικό σχέδιο επωφελήθηκε όλη η οικονομία, μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προέκυψαν από την τραπεζική κρίση, μειώθηκε  η ανεργία, ενώ στην πράξη γενικά είχαμε μεγάλο όφελος».

Στην ομιλία που απηύθυνε την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων, ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε σε εισηγήσεις του συνδέσμου, για τη βελτίωση του  υφιστάμενου Προγράμματος Μόνιμης Παραμονής στην Κύπρο (PRP).

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο σύνδεσμος έχει καταθέσει ενώπιον του ΥΠΕΣ εισηγήσεις για πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως η μονιμοποίηση πολεοδομικών κινήτρων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% και η κατάργηση των ελάχιστων ωφέλιμων εμβαδών διαμερισμάτων.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή φορολογικών κινήτρων (μείωση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος) για περαιτέρω προσέλκυση ξένων εταιρειών, η κατάργηση της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών και η επιβολή 5% ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής μέτρων που θα συμβάλλουν στην εισροή ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της οικονομίας, επισημαίνοντας το αίτημα του συνδέσμου για «άρση της γραφειοκρατίας, των στρεβλώσεων και των εμποδίων, ώστε τα 25 μεγάλα έργα συνολικής αξίας πέραν των 7 δις ευρώ, που διαχειρίζονται τα μέλη του Συνδέσμου, να προχωρήσουν προς υλοποίηση».

Της Ηρώς Ευθυμίου