You are here

Καθηλωμένο το 50% των συμβολαίων εργολάβων

03/11/2021 07:26

Το 50% των ιδιωτικών έργων για τα οποία δόθηκαν ήδη προσφορές, έχουν παγώσει μετά την εκτόξευση των τιμών οικοδομικών υλικών και πρώτων υλών, εν αναμονή μέτρων για μείωση του κατασκευαστικού κόστους.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) διενήργησε δημοσκόπηση ανάμεσα στα μέλη της και όπως διαπιστώθηκε, οι ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιστοιχούν στο 50% του συνόλου των ιδιωτικών έργων (το υπόλοιπο 50% αφορά εργοστάσια και γραφεία) που αναλαμβάνουν, αν και έχουν βγει σε προσφορές, ανέστειλαν την υπογραφή συμβολαίων μέχρι νεοτέρας.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ηγεσία της ΟΣΕΟΚ έχει δύο πτυχές, με τη μια να εντοπίζεται στις πολυτελείς κατοικίες των €500 χιλ. μέχρι €1 εκ. και την άλλη να εντοπίζεται στις κατοικίες μέχρι €300 χιλ. που αφορούν στη μεσαία τάξη εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Στέλιος Γαβριήλ, δήλωσε στη StockWatch, ότι εάν το κόστος μιας κατοικίας του €1 εκ. αυξήθηκε στο €1,2 εκ. (λόγω αύξησης 20% στις τιμές πρώτων υλών) τότε τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά, καθώς οι αριθμοί έχουν σημασία για κάθε νοικοκυριό, με ψηλά ή μέτρια εισοδήματα.

Σημείωσε ότι η αύξηση των πρώτων υλών σε κάποιες περιπτώσεις εκτοξεύεται μέχρι και στο 30% διότι πλέον υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα δομικά υλικά που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις.

Η ηγεσία της ΟΣΕΟΚ θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Οικονομικών, όπου αναμένεται να θέσει το θέμα της υιοθέτησης μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως κόστους.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι στην πρώτη κατοικία μέχρι 200 τ.μ. ο ιδιοκτήτης πληρώνει 5% ΦΠΑ. Εάν η κατοικία έχει εμβαδό πέραν των 200 τ.μ. καταβάλλεται ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. και για τα υπόλοιπα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ.

Ο κ. Γαβριήλ υπέδειξε ότι «λόγω της αναστολής των συγκεκριμένων έργων που για εμάς είναι ένα μεγάλο πλήγμα, θα θέσουμε κατά την αυριανή συνάντηση μας με τον υπουργό Οικονομικών, το αίτημα μας να εξευρεθεί τρόπος να μηδενιστεί ο ΦΠΑ, αν και γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να δώσει το πράσινο και η ΕΕ». Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία από την αρχή της κρίσης πέρσι, μηδένισε το ΦΠΑ.

Απορροφούν την αύξηση αλλά ζητούν αντισταθμιστικά

Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης του κατασκευαστικού κόστους στα έργα που ήδη τρέχουν ανέλαβαν οι κατασκευαστές εργολάβοι να απορροφήσουν τις αυξήσεις για να μην τερματιστούν όλα τα έργα.

«Άρα», πρόσθεσε, «θέλουμε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για να βοηθηθούν τα υφιστάμενα συμβόλαια και να ολοκληρωθούν οι εργασίες».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος να μεταφερθεί το κόστος και στον ιδιοκτήτη, όσον αφορά στα έργα του δημοσίου, κάτι που όπως ανέφερε δεν μπορεί να γίνει τώρα, δηλαδή να εξεταστούν όλα τα έργα ανά περίπτωση και να δοθεί οικονομική ενίσχυση

Αλλά αιτήματα και προτάσεις

Η Ομοσπονδία, πέραν του αιτήματος της προς την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΕΑ) να προχωρήσει στην έγκριση επιπρόσθετων 77 ημερών οριζόντιας παράτασης χρόνου για έργα του δημοσίου, λόγω της πανδημίας ή των μέτρων που λήφθηκαν ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας, θα θέσει και σειρά άλλων αιτημάτων προς τον υπουργό Οικονομικών.

Αυτά περιλαμβάνουν απορρόφηση των κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα για νέα έργα, αύξηση του ποσοστού υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού σε ότι αφορά έργα του κατασκευαστικού τομέα, το οποίο παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο (28%), επανεκτίμηση των προϋπολογισμών των υπό προκήρυξη δημόσιων έργων και επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 11Β του περί ΦΠΑ Νόμου με μηδενικό συντελεστή σε οριζόντια βάση, σε όλα τα οικοδομικά υλικά / προϊόντα εγχώρια ή εισαγόμενα από την ΕΕ.

Στα αιτήματα της ΟΣΕΟΚ περιλαμβάνεται και η παροχή έκτακτων φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, μηνιαία υποβολή φορολογικής δήλωσης για τον ΦΠΑ (αντί ανά 3μηνο), επιμήκυνση της παράτασης πληρωμής του ΦΠΑ για ακόμη 3 φορολογικές περιόδους και επίσπευσης της επιστροφής του ΦΠΑ.

Της Ηρώς Ευθυμίου