You are here

Καθησυχάζουν για φούσκα στις κατασκευές

17/07/2019 07:18

Η εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζουν οι αδειοδοτήσεις νέων κατασκευών το 2019 δεν ανησυχεί τους διάφορους φορείς της αγοράς, που τονίζουν πως σε αντίθεση με το παρελθόν, ο τομέας στηρίζεται σε πιο υγιή θεμέλια.

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης τονίζουν ότι ο βαθμός εξάρτησης του κλάδου σε πιστώσεις είναι πολύ μικρότερος από ότι πριν, με αποτέλεσμα η κατασκευαστική ανάπτυξη που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, να είναι πιο διαχειρίσιμη.

Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας θορύβησαν παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων καθώς η αύξηση στο οικοδομήσιμο εμβαδόν που αδειοδοτήθηκε παραπέμπει σε επερχόμενο οικοδομικό οργασμό. 

Κατά το πρώτο τετράμηνο 2019 εκδόθηκαν 2.111 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 1.984 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 133,4% και το συνολικό εμβαδόν κατά 45,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 38,4%.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός αναφέρει ότι η αύξηση που καταγράφεται είναι ένδειξη της ψυχολογίας του κλάδου όσον αφορά την επικείμενη κατασκευαστική δραστηριότητα.

«Εάν η ζήτηση συνεχιστεί, τα ακίνητα θα κτιστούν.  Εάν όχι, δεν θα κτιστούν, επομένως δεν θα υπάρξει υπερπροσφορά στην αγορά», τονίζει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης, αναφέρει ότι η χρηματοδότηση αυτών των έργων γίνεται από τους ίδιους τους κατασκευαστές με προκαταβολές που λαμβάνουν από τους αγοραστές και συνεπώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί η τραπεζική κρίση και τα ΜΕΔ του 2013.

Ο κ. Δημητριάδης σημειώνει επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι τέτοιος που να δημιουργεί ανησυχίες για μελλοντική κρίση.

«Υπάρχει αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες και παράλληλα μείωση της προσφοράς. Με αυτόν τον τρόπο θα εξισορροπηθούν και οι τιμές που βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα», επισημαίνει.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στην αύξηση του ακαθάριστου προϊόντος ήταν κατά τι λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ το ποσοστό προστιθέμενης αξίας στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε στο 7,1% σε σχέση με 6,5%.

«Η αύξηση του ποσοστού αυτού είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην οικονομία εν γένει σε σχέση με τις κατασκευές. Όσον αφορά τις άδειες οικοδομής, σημειώθηκε απότομη αύξηση ιδιαίτερα όγκου και αξίας έναντι μικρότερου αριθμού έργων το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου και πιο πολύ τον Απρίλιο. Αυτό αφορά συγκεκριμένα την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων και δεν αναμένεται να επαναληφθεί με τους ίδιους ρυθμούς τους επόμενους μήνες. Με αυτά τα δεδομένα δεν θεωρώ ότι υπάρχει φούσκα στον τομέα των κατασκευών», τονίζει.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κατασκευών, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του στον Πολίτη ότι, «επειδή όλες οι οικονομίες κάνουν κύκλους, το ερώτημα είναι αν είμαστε στα ψηλά του κύκλου που αφορά τον τομέα των ακινήτων και θα υπάρξει διόρθωση ή εάν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης όλων των νέων αδειοδοτηθέντων έργων». «Η αγορά συνήθως τιμωρεί τις υπερβολές», συμπληρώνει.

Ο κ. Γιασεμίδης κτυπά επίσης καμπανάκι για τη δυνατότητα των εταιρειών του κλάδου να απορροφήσουν τους κραδασμούς μιας πιθανής διόρθωσης της αγοράς.

Προς το παρόν, η Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να ανησυχεί για την κατάσταση.  Διαβλέπει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των ακινήτων χωρίς να γίνεται οιαδήποτε αναφορά στο οικονομικό της δελτίο, σε υπερθέρμανση του τομέα κατασκευών.

Της Γεωργίας Χαννή