You are here

Κεντρική: Ανατροπή στα ακίνητα

06/07/2020 07:15

Διαφορετική στάση από αυτή των παραγόντων της αγοράς εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο, εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα που δημιουργεί αμφιβολίες για την ανάκαμψη του τομέα.

Η Κεντρική κάνει λόγο για ανατροπή της αυξητικής πορείας της αγοράς ακινήτων λόγω της πανδημίας.  Η αγορά παρουσίαζε ενδείξεις επιβράδυνσης ήδη πριν την εμφάνιση της πανδημίας, αναφέρει η Κεντρική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ερωτηματικά για την ανάκαμψη του τομέα.

Στο οικονομικό της δελτίο Ιουνίου, η ΚΤ σημειώνει ότι η πανδημία είχε σημαντική επίπτωση και στις επενδύσεις, με διάφορους δείκτες που άπτονται του τομέα ακινήτων να καταδεικνύουν ότι η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και η ζήτηση για ακίνητα, παρουσίασαν σημαντική κάμψη μετά και το ξέσπασμά της πανδημίας

«O τομέας των ακινήτων στην Κύπρο παρουσιάζει επιβράδυνση της ανοδικής πορείας που κατέγραψε τα προηγούμενα χρόνια. Η επιβράδυνση στη ζήτηση για ακίνητα ξεκίνησε από το δεύτερο μισό του 2019, και συγκεκριμένα μετά την εφαρμογή των αυστηρότερων κριτηρίων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, συνεχίστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2020 και επιδεινώθηκε τον Μάρτιο και Απρίλιο λόγω της πανδημίας», τονίζεται.

«Είναι γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας ανέδειξαν την ανάγκη για την ύπαρξη μέσων ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών ακινήτων, αφού η έλλειψη αυτής της δυνατότητας επηρέασε τις συναλλαγές σε μεγάλο βαθμό», αναφέρεται.

Από τα περιοριστικά μέτρα επηρεάστηκε επίσης η κατασκευαστική δραστηριότητα καθώς και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων μέχρι και το τέλος του 2019 παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση περιοχές που επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το παραλιακό μέτωπο Λεμεσού και Λάρνακας. Εντούτοις, σύμφωνα με προκαταρκτικά μη δημοσιευμένα στοιχεία της ΚΤ, οι αυξήσεις στις τιμές κατοικιών επιβραδύνθηκαν περαιτέρω και το πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Ερωτηματικό για το μέλλον παραμένει σε ποιο βαθμό παράγοντες που είχαν υποβοηθήσει σημαντικά στην ανάκαμψη του τομέα στο παρελθόν, όπως η ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό, ο νέος εγχώριος δανεισμός και η πορεία της ανεργίας, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την αγορά ακινήτων μετά και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει η ΚΤ.

Η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κύπρου καταγράφει επιβράδυνση. Συγκεκριμένα, ανήλθε στις 1,3 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, ενώ οι δραστηριότητες που αφορούν στην διαχείριση ακίνητης περιουσίας ανήλθαν στις 0,8 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2018 και 2019, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Cystat , κατά το 2019 έγιναν επενδύσεις σε κατοικίες αξίας €1.589,7 εκ. σε σύγκριση με €1.235,5 εκ. το 2018, καθώς επίσης και επενδύσεις σε λοιπά κτίρια και κατασκευές αξίας €996,9 εκ. το 2019 σε σύγκριση με €992,2 εκ. το 2018. Με βάση τα πιο πάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κύπρο παρά το ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό οικιστικά έργα, αφορά επίσης και παραγωγικές κατασκευές όπως μαρίνες, γραφεία, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες αυξάνουν το δυνητικό ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, δεδομένης της σημαντικής αύξησης που καταγράφηκε ήδη το 2019 και του επηρεασμού του τομέα από την πανδημία το 2020, δεν αναμένεται να συνεχιστεί η προαναφερθείσα τάση σε οικιστικά έργα κατά το 2020.

Της Γεωργίας Χαννή