You are here

Κεντρική: Πιέσεις στην αγορά ακινήτων

01/07/2022 13:59

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 συνεχίζει να στηρίζεται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, ενώ προπορευόμενοι δείκτες άρχισαν να δείχνουν τις πρώτες ενδείξεις συγκράτησης της δραστηριότητας, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε νέα έκδοσή της για τις τιμές των ακινήτων, η ΚΤ σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, με σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής. Αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων ενδέχεται να έχει και η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων.

«Ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί η ζήτηση στην αγορά ακινήτων, μέσω μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, θα εξαρτηθεί από παραμέτρους όπως η διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων, η πορεία της πανδημίας, κ.α.», τονίζεται.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) (οικίες και διαμερίσματα) που καταγράφεται και στο StatWatch, συνέχισε την αυξητική του πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 1,1% σε σχέση με 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε αύξηση 3,2% σε σχέση με 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγορά διαμερισμάτων και σε μικρότερο βαθμό από την αγορά οικιών. Ειδικότερα, οι τιμές οικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,5%, και σε τριμηνιαία βάση 0,7%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση και 1,7% σε τριμηνιαία βάση. Οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης σε ετήσια βάση, σε όλες τις επαρχίες όπως παρατηρήθηκε τα τελευταία τρίμηνα αντανακλώντας την τάση των εγχώριων αγοραστών και επενδυτών προς τα διαμερίσματα έναντι των οικιών. Οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μικρότερες αυξήσεις σε όλες τις περιοχές με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας η οποία παρουσίασε οριακή μείωση της τάξης του 0,2%.

Ευνοϊκές συνθήκες για δανεισμό

Όσον αφορά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, η ΚΤ σημειώνει ότι παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, διατηρώντας προς το παρόν τις ευνοϊκές συνθήκες για νέο δανεισμό.

«Η προτίμηση των εγχώριων αγοραστών για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες για σκοπούς στέγασης εξακολουθεί να υποστηρίζει τις τιμές των κατοικιών. Παράλληλα, ώθηση στην αγορά δίνουν και οι επενδυτές οι οποίοι, επενδύουν σε ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με σκοπό την ενοικίαση (buy-to-let). Η κάθοδος σημαντικού αριθμού Ουκρανών προσφύγων και Ρώσων στην Κύπρο συμβάλει στη διατήρηση των υψηλών ενοικίων», τονίζεται.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι σημαντική είναι η ανάκαμψη της ζήτησης από ξένους επενδυτές μετά τη μείωση που παρατηρήθηκε λόγω της κατάργησης του ΚΕΠ και της πανδημίας. Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για πολυτελή ακίνητα στηρίζει επίσης την αγορά. Αυτό παρατηρείται μέσα στα πλαίσια της “Στρατηγικής για την Προσέλκυση Εταιρειών για Δραστηριοποίηση ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο2” (international headquartering) που οδηγεί στην προσέλκυση ξένων επαγγελματιών «υψηλού βιοτικού επιπέδου με εξειδίκευση».

Της Γεωργίας Χαννή