You are here

«Κόβουν» οικόπεδα στην Πέγεια

18/01/2022 14:00

Η περιβαλλοντική αρχή έδωσε τη συγκατάθεση της στο διαχωρισμό 44 οικοπέδων περιλαμβανομένης διάνοιξης οδικού δικτύου, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πέγειας, της εταιρείας Gordian Holdings Limited.

Το προτεινόμενο έργο αφορά το διαχωρισμό 44 οικοπέδων και την κατασκευή των συναφών οδικού δικτύου, χώρων πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού σε περιοχή έκτασης 48.460 τ.μ.

Περιλαμβάνει επίσης:

• Αποκοπή μέρος της υφιστάμενης βλάστησης.

• Διαμόρφωση οδικού δικτύου (δρόμων και πεζοδρομίων) εμβαδού 9.449 τ.μ., περίπου.

• Χώροι πράσινου συνολικού εμβαδού 5.851 τ.μ.

• Δημόσιος χώρος για κοινωνικό εξοπλισμό (εκκλησία, σχολείο, νηπιαγωγείο, γηροκομείο, πολιτιστικό κέντρο, κοινοτικό γήπεδο, παιδότοπος, γυμναστήριο, κοινοτική βιβλιοθήκη, κοινωνικό ιατρείο, κλπ) εμβαδού 780 τ.μ.

• Συνολικό εμβαδό 32.380 τ.μ. για 44 οικόπεδα. Το ελάχιστο εμβαδό

οικοπέδου θα είναι 580 τ.μ. και το μέγιστο εμβαδό θα είναι 1.945 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση της γνωμοδότησης, το έργο έχει στόχο την αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της περιοχής, εμπλουτίζοντας παράλληλα τις οικονομικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, ο προτεινόμενος διαχωρισμός οικοπέδων προβλέπει στην οικιστική ανάπτυξη κάθε οικοπέδου, με στόχο τη δημιουργία ενός πολύ υψηλού ποιοτικού περιβάλλοντος κατοικίας, με οργανωμένους χώρους πρασίνου και με την αναγκαία υποδομή.

Η άμεση περιοχή μελέτης βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρα, νοτιοανατολικά του Κρατικού Δάσους Πέγειας. Σε απόσταση 300 μ., βορειοδυτικά των ορίων του έργου βρίσκονται οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας – ‘Χερσόνησος Ακάμα’ με κωδικό ‘CY4000010’ και Ζώνη Ειδικής Προστασίας ‘Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα’ με κωδικό ‘CY4000023’.

Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει εργασίες σε μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, ειδικότερα βόρεια και βορειοανατολικά της ανάπτυξης. Το προτεινόμενο έργο θα διαφοροποιήσει εντελώς τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη ότι με το διαχωρισμό των τεμαχίων σε οικόπεδα, θα γίνουν ισοπεδώσεις, αφαίρεση βλάστησης κλπ.

Στα προτεινόμενα τεμάχια καταγράφηκαν 6 είδη πανίδας, από τα οποία 2 είδη πτηνών (Columba palumbus, Oenanthe cypriaca), 2 ερπετών (Ophisops elegans, Stellagama stellio) και 2 είδη οδοντόγναθα (Crocothemis erythraea, Sympetrum striolatum). Από αυτά, τα 2 είδη ερπετών (ο κουρκουτάς Stellagama stellio και η αλιζαύρα Ophisops elegans), περιλαμβάνονται στο Παράρτημα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (ζωικά και φυτικά είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία). Επίσης, εντοπίστηκε η σκαλιφούρτα Oenanthe cypriaca όπου είναι είδος του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ και είδος χαρακτηρισμού της περιοχής Natura 2000 ΖΕΠ «Χερσόνησος Ακάμα».

Της Ηρώς Ευθυμίου