You are here

Κτίζουν μεγαλύτερα σπίτια οι developers

17/10/2019 07:36

Στην ανέγερση μεγάλων σπιτιών και διαμερισμάτων προχωρούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, μετά τη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία, τα περίπου 3 χιλ. νέα σπίτια και διαμερίσματα που κτίζονται κάθε χρόνο, ξεπερνούν σε μέγεθος αυτά των προηγούμενων ετών.

Το μέσο εμβαδόν κατά νέα κατοικία ανήλθε το 2017 στα 200 τετραγωνικά ξεπερνώντας κατά περίπου ένα τρίτο τα αντίστοιχα σπίτια που κτίστηκαν προ δεκαετίας.

Τα σπίτια που κτίστηκαν το 2016 και το 2017 είναι τα μεγαλύτερα από το 1995 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Πριν δέκα χρόνια, στο μέσο της φούσκας στον τομέα ακινήτων, η μέση νέα κατοικία είχε εμβαδόν μόλις 152 τ.μ. 

Τότε, όμως, κτίζονταν περίπου 16 χιλ. νέες κατοικίες τον χρόνο έναντι μόλις 2 με 3 χιλ. τα τελευταία χρόνια.

O CEO στην APS Andreou Property Strategy, Ανδρέας Ανδρέου, αναφέρει στη StockWatch ότι «είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση στο μέσο εμβαδόν οικιστικών μονάδων».  

«Η εξήγηση», προσθέτει, «έγκειται στο γεγονός πως πριν και κατά την φούσκα του 2008 οι οικιστικές μονάδες στόχευαν αγοραστές χαμηλού προϋπολογισμού – κυρίως Άγγλους – με αποτέλεσμα η μάζα των μονάδων που κατασκευάζονταν να ήταν κυρίως διαμερίσματα μικρού εμβαδού». 

«Στην πορεία του χρόνου και δη όταν εξαφανίστηκαν αυτού του είδους οι αγοραστές, η αγορά χαρακτηριζόταν περισσότερο από τους ντόπιους αγοραστές και ακολούθως από τους πιο εύπορους ξένους και άρα έκτοτε βλέπουμε μια ανοδική τάση στο μέσο εμβαδόν οικιστικών μονάδων.  Αν ακτινογραφήσουμε δηλαδή το προϊόν και τους αγοραστές στις δύο υπό αναφορά περιόδους, λίγα κοινά θα βρούμε», επισημαίνει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tofarco, Νικόλας Τοφαρίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι από το 2011 λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούσε, ο κόσμος ήταν διστακτικός να κτίσει σπίτι.

«Κάποιοι έχασαν τη δουλειά τους, παγοποιήθηκαν οι μισθοί, έκλεισε η Λαϊκή Τράπεζα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κινητικότητα».

«Τώρα», προσθέτει, «αρκετός κόσμος αποφασίζει να προχωρήσει σε κτίσιμο σπιτιού», επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κυπρίων αγοραστών είναι πολλαπλάσιος από τους ξένους».

«Στο περιβάλλον σταθερότητας, ο κόσμος άρχισε να δείχνει εμπιστοσύνη στην αγορά», τονίζει.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός αναφέρει ότι υπάρχει μια στροφή στις επαύλεις ενώ όσον αφορά τους κύπριους υπάρχει πλέον το μέτρο όσον αφορά τις δυνατότητες τους και δεν κτίζουν «παλάτια».

Με βάση τα στοιχεία, ο αριθμός των νέων κατοικιών που συμπληρώθηκαν ανήλθε στις 94 χιλ. τα έτη 2007-2017. Το 2017 ο αριθμός των κατοικιών που συμπληρώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος από το 2013.

Το συνολικό απόθεμα ακινήτων φτάνει τις 452 χιλ.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα αφού τόσο το 2018 όσο και το 2019 έχουν παραχωρηθεί πολλές άδειες οικοδομής.

Ο τομέας κατασκευών μεγεθύνεται με διψήφιο νούμερο τα τελευταία χρόνια, που το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έφτασε το 17%.

Της Γεωργίας Χαννή