You are here

Λούνα παρκ αντί Larnaka Tower

26/11/2020 07:03

Προς οριστικό ναυάγιο οδηγείται μια από τις πιο μεγάλες αναπτύξεις στη Λάρνακα, όπως είχε χαρακτηριστεί το 2015, όταν ο ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Ποταπένκο αγόρασε ένα από τα πιο αξιόλογα τεμάχια γης στη Λάρνακας, στην ακτή των Φοινικούδων, στην οδό Αθηνών για να ανεγείρει, αρχικά, πεντάστερο ξενοδοχείο.

Ο δημοτικός μηχανικός του δήμου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της StockWatch ότι ο ρώσος επιχειρηματίας απέστειλε πριν δύο ημέρες μέσω του δικηγόρου του επιστολή προς το δήμο Λάρνακας ζητώντας πίσω το €1,5 εκ. που κατέβαλε ως προκαταβολή για την αγορά του δημοτικού τεμαχίου συνολικού εμβαδού 980 τ.μ., όπου παλιά βρισκόταν το δημαρχείο της πόλης  και σήμερα λειτουργεί ως μικρό λούνα παρκ και συνορεύει με τη διπλανή έκταση γης, που λειτουργεί ακόμη το καφεστιατόριο «Hobos», το οποίο αγόρασε το 2014, από την εταιρεία Lefkaritis & Hassapis.

Στο δήμο Λάρνακας επικρατεί δυσφορία διότι ο ρώσος επιχειρηματίες κατακρατούσε για επτά χρόνια το καλύτερο φιλέτο της πόλης, για το οποίο υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές,  και με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες δεν προχωρούσε στην υλοποίηση του project, παρά τις δεσμεύσεις που έδινε συνεχώς ότι όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2016.

Όπως, αναφέρθηκε αρμοδίως η εν λόγω συμφωνία πέρασε από σαράντα κύματα αφού ο ρώσος επιχειρηματίας προβάλλοντας συνεχώς διάφορες δικαιολογίες που δεν ευσταθούσαν, απέφευγε να καταβάλει τα €3,5 εκ. τα οποία είχε συμφωνήσει ώστε να ξοφλήσει μέχρι τις 21/12/2018 το υπόλοιπο του ποσού των €5εκ. που είχε συμφωνηθεί για την αγορά του δημοτικού τεμαχίου.

Υπενθύμισε επίσης, ότι μέρος της συμφωνίας αγοράς του δημοτικού τεμαχίου είναι η γραπτή δέσμευση του αγοραστή να διαθέσει επιπλέον ποσό €1,2 εκ. για έργα ανάπλασης των δημόσιων χώρων που περιβάλλουν την υπό ανάπτυξη περιουσία. Μεταξύ αυτών είναι και η εξέδρα του δήμου η οποία θα αναβαθμιζότανε μαζί με την πλατεία.

Στα αρχικά πλάνα της εταιρείας Lanomex Development Ltd του ρώσου επιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο, όταν είχαν πέσει οι πρώτες υπογραφές το 2015 με το δήμο Λάρνακας, ήταν η ανάπτυξη με την ονομασία Larnaka Tower η οποία θα περιλάμβανε  πεντάστερο ξενοδοχείο, διαμερίσματα και χώρους αναψυχής, με ένα κόστος που θα ξεπερνούσε τα €100 εκ.

Ακολούθως μετά από μια διαφωνία που προέκυψε με το δήμο Λάρνακας επειδή ζητούσε αλλαγή των σχεδίων του με περισσότερους ορόφους, ο ρώσος επιχειρηματίας επανήλθε με νέα σχέδια περιλαμβάνουν πεντάστερου ξενοδοχείου και πύργου μέχρι 30 ορόφων ενώ ο δήμος είχε θέσει νέους όρους για την εξόφληση του υπολοίπου του αντιτίμου αγοράς του δημοτικού τεμαχίου επί της λεωφόρου Αθηνών, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2018.

Πριν μερικούς μήνες διαφοροποίησε και πάλι στα σχέδια του και κατάθεσε νέα αίτηση για την ανέγερση δύο ξενοδοχείων ένα  10 ορόφων και ένα 27 ορόφων περίπου 500 δωματίων. Η αίτηση του όμως εξετάζεται από το συμβούλιο παρεκκλίσεων επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπονται ξενοδοχεία μικρά των 80 δωματίων.

Η ανώτερη λειτουργός του συμβουλίου παρεκκλίσεων στο μικροσκόπιο του οποίου τίθεται η τελευταία αίτηση του επιχειρηματία, Μάρω Παπαδοπούλου σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι η επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει μετά από αυτή την εξέλιξη διότι η αίτηση αφορά ανάπτυξη ενιαία και στα δύο τεμάχια.   

Της Ηρώς Ευθυμίου