You are here

Μάχη για το φιλέτο της «Αμερικάνας»

19/07/2019 07:43

Τη νομική οδό φαίνεται ότι παίρνει το θέμα που προέκυψε με τη διαχείριση φιλέτου αξίας €4 εκ. που βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας, ιδιοκτησία της σχολικής εφορείας. 

Το ακίνητο βρίσκεται εδώ και χρόνια στην κατοχή ενοικιαστών, οι οποίοι αρνούνται να το εγκαταλείψουν.  Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους αρμόδιους για επίλυση του θέματος, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, έτσι πλέον η τύχη του φιλέτου της «Αμερικάνας», όπως είναι γνωστό, θα κριθεί στο δικαστήριο.  

«Πλέον δρομολογείται η διαδικασία για επανάκτηση του τεμαχίου γης», αναφέρει ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Εύρος Δρουσιώτης.

Φιλέτο με ιστορία …

Το ακίνητο ανήκε σε κύπρια της Αμερικής, ιδιοκτήτρια μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή.  Η ιδιοκτήτρια δώρισε το τεμάχιο στη σχολική εφορεία του Ποταμού Γερμασόγειας με σκοπό να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μετά τη δωρεά, η τότε τοπική αρχή ονόμασε τον δρόμο που περνά μπροστά από το ακίνητο «οδό Αμερικάνας» προς τιμή της δωρήτριας.

Το ακίνητο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.  Το 1977 και ενώ η περιοχή άρχισε να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, ο τότε κοινοτάρχης του Ποταμού το μίσθωσε σε δυο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το δε συμβόλαιο εκμίσθωσης δεν περιλάμβανε ημερομηνία λήξης, ενώ το αντίτιμο της εκμίσθωσης του ακινήτου, ανερχόταν στο ποσό των £100 το χρόνο.

Τα χρόνια πέρασαν, το δε ύψος του ενοικίου αυξήθηκε μεν, παραμένει δε ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τη μέση αξία τιμών των ενοικίων στην περιοχή η οποία να σημειωθεί, αποτελεί μια από τις ακριβότερες της Λεμεσού, αφού βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας, μια ανάσα από την παραλία.  Συγκεκριμένα, το ύψος του ενοικίου αγγίζει σήμερα τα €1400 ετησίως, ποσό που στην ίδια περιοχή δεν αρκεί για την ενοικίαση ενός στούντιο το μήνα.

Στον χώρο του τεμαχίου λειτουργούσαν δύο υποστατικά, μια ταβέρνα και μια μπυραρία.  Η μπυραρία παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια, ενώ το εστιατόριο συνεχίζει τη λειτουργία του. 

Διεκδίκηση που χρονολογείται

Η αξία που έλαβε το ακίνητο και που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων από την αποξένωση της περιουσίας της και κυρίως οι αυξημένες σχολικές ανάγκες, ώθησαν τη σχολική εφορεία Γερμασόγειας να διεκδικήσει το τεμάχιο γης.  Στην πορεία του χρόνου οι ιδιώτες κατέστησαν θέσμιοι ενοικιαστές και βεβαίως κάθετα αρνητικοί στο να επιστρέψουν το φιλέτο στους ιδιοκτήτες του. 

Το 2000 η σχολική εφορεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου παιδείας, οι διαδικασίες έξωσης των ενοικιαστών και ανάκτησης της διαχείρισης του τεμαχίου.  Η σχολική εφορεία ετοίμασε σχέδια μάλιστα για την ανέγερση εντός του φιλέτου, κτηρίου που θα στεγάσει το δημοτικό νηπιαγωγείο του Ποταμού Γερμασόγειας, που ακόμη και σήμερα στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες εντός του Χριστάκειου δημοτικού σχολείου. 

Τα σχέδια παρέμειναν όμως σχέδια καθώς οι θέσμιοι ενοικιαστές του ακινήτου αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν.

Ο «πόλεμος» είχε αρχίσει.  Η σχολική εφορεία, με σύμμαχο της το υπουργείο παιδείας και με όπλο την αξιοποίηση του ακινήτου προκειμένου να καλυφθούν εκπαιδευτικές ανάγκες από τη μια, οι ιδιώτες που κατέστησαν στην πορεία του χρόνου, θέσμιοι ενοικιαστές από την άλλη, άρχισαν να διεκδικούν την Αμερικάνα.

Ένας «πόλεμος» που συνεχίζει δεκαεννέα χρόνια μετά και που όπως όλα δείχνουν οι «μάχες» θα μεταφερθούν στις δικαστικές αίθουσες. Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών, της σχολικής εφορίας Γερμασόγειας, του υπουργείου παιδείας και της νομικής υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Εύρος Δρουσιώτης, στόχος της σύσκεψης ήταν να συμφωνηθεί η νομική οδός που θα επιλεγεί για άρση του συμβολαίου των ενοικιαστών και την επανάκτηση του ακινήτου από τη σχολική εφορεία.

«Πλέον έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για επανάκτηση του συγκεκριμένου τεμαχίου γης. Στη σύσκεψη έχουμε αποφασίσει ότι αρχικά θα αποσταλεί στους διαχειριστές, επιστολή μέσω δικηγόρου, με την οποία θα τους ζητείται η επιστροφή του ακινήτου. Σε περίπτωση που δεν συγκατανευόσουν στην επιστροφή του τεμαχίου στους ιδιοκτήτες τότε θα προχωρήσουμε νομικά και η τύχη του θα κριθεί στις δικαστηριακές αίθουσες», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Δρουσιώτης. 

Της Μαρίας Κωνσταντίνου