You are here

Μειώθηκαν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων

18/01/2018 12:35

Εύθραυστη φαίνεται να είναι η παρατηρούμενη ανάκαμψη στην κτηματαγορά, με τις τιμές να παρουσιάζουν μείωση το τρίτο τρίμηνο, αλλάζοντας την εικόνα που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 από αύξηση 3,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,6%.

Ο δείκτης μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων και καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα.

Η αξία της γης περιλαμβάνεται στην τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επί μέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης είναι το τμήμα κτηματολογίου.

Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκτιμήσεις της Cystat διαφέρουν από αυτές της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης τιμών ακινήτων της ΚΤ δείχνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά μόλις 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2017 έναντι αύξησης 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017.  Η ΚΤ δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Αύξηση στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ η αύξηση των τιμών ακινήτων επιταχύνεται. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, οι τιμές των ακινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4,6% το τρίτο τρίμηνο του 2017 έναντι αύξησης 4,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Στην ευρωζώνη, η αύξηση στις τιμές ακινήτων διαμορφώθηκε στο 4,1% από 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Τσεχία (12,3%), Ιρλανδία (12%), Πορτογαλία (10,4%), Ουγγαρία (10,2%) και Ολλανδία (10,2%).

Μείωση σημειώθηκε μόνο στις τιμές των ακινήτων στην Ιταλία (-0,9%).
 

Της Γεωργίας Χαννή