You are here

Μελέτη για επέκταση υφιστάμενων φυλακών

07/08/2018 11:35

Μελέτη για επέκταση του υφιστάμενου χώρου των Κεντρικών Φυλακών, στη Λευκωσία, ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, με τον αρμόδιο Υπουργό, Ιωνά Νικολάου, να δηλώνει στο ΚΥΠΕ πως η ανέγερση θα γίνεται τμηματικά, με τη δημιουργία νέων πτερύγων, που θα διαθέτουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η απόφαση για ανέγερση νέων Κεντρικών Φυλακών στην περιοχή Μαρκί έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, λόγω του πολύ υψηλού κόστους, για να προσθέσει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη για αξιοποίηση του χώρου δυτικά των υφιστάμενων φυλακών, με τη σταδιακή ανέγερση νέων πτερύγων.

Ολοκληρώνεται και άλλη πτέρυγα

Ανέφερε, εξάλλου, ότι αυτό θα γίνει παράλληλα με την αξιοποίηση των νέων πτερύγων, που έχουν ήδη ανεγερθεί τελευταία στις φυλακές, για να σημειώσει ότι σύντομα ολοκληρώνεται και η πτέρυγα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και της προετοιμασίας ένταξης κάποιου ατόμου στη φυλακή.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Ιωνάς Νικολάου, ήδη γίνονται συναντήσεις με τα αρμόδια τμήματα, ώστε να αποφασιστούν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνεται σταδιακή αποσυμφόρηση των φυλακών και θα μπορεί να γίνονται έργα ανάλογα και με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Γίνεται μελέτη για να δούμε πώς μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες, με απώτερο σκοπό ένα μεγάλο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση νέων φυλακών. Φαίνεται πως η κατάληξη είναι να επεκταθούν οι υφιστάμενες φυλακές. Ετοιμάζεται μελέτη για το ποιες μπορεί να είναι οι ανάγκες και σταδιακά θα αρχίσουμε να ανεγείρουμε νέες πτέρυγες τμηματικά, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν», ανέφερε.

Σταδιακή εγκατάλειψη των παλαιών εγκαταστάσεων 

Σε σχέση με τη μορφή που θα έχει το υφιστάμενο οικοδόμημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα αναπτύσσεται σταδιακά και θα καταλήγει σε μια ενιαία μορφή, σημειώνοντας ότι σταδιακά θα εγκαταλείπονται οι εγκαταστάσεις των φυλακών, που είναι παλαιές και δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες απαιτήσεις της φυλακής.