You are here

Μελέτη: Μούδιασμα ακινήτων με λύση

24/03/2004 11:46

· Εκρηκτικές αυξήσεις την τελευταία διετία

· Στο +34% οι οικίες

· Στο +38% τα διαμερίσματα

· «Ξύπνησαν» και τα εμπορικά

· Προβλέψεις μέχρι το 2010


Μούδιασμα της αγοράς ακινήτων θα επιφέρει η λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με νέα μελέτη του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου που δημοσιεύει σήμερα η StockWatch. Το μούδιασμα όμως θα είναι παροδικό. Οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι μέχρι το 2007 θα επέλθει εξίσωση των τιμών στα δύο κρατίδια και πως θα ακολουθήσει νέος ανοδικός κύκλος με ορίζοντα μέχρι το 2010.

Αυξήσεις μαμούθ...

Η μελέτη καταγράφει με αριθμούς τη ξέφρενη πορεία που ακολούθησε η κυπριακή κτηματαγορά την τελευταία διετία. Όλες οι κατηγορίες ακινήτων πλην των γεωργικών τεμαχίων (-16%) παρουσιάζουν άνοδο. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα οικιστικά ακίνητα με συνολικές αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 34% με 38% την τελευταία διετία. Τα εμπορικά ακίνητα είχαν αύξηση 8 - 16%, οι τιμές των κτηνοτροφικών ακινήτων ανέβηκαν κατά 5% και των βιομηχανικών κατά 18%.

Προηγούμενη μελέτη του Συνδέσμου που κάλυπτε τη διετία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003, κατέγραφε μείωση όλων των κατηγοριών πλην αυτών του οικιστικού κλάδου. Έκτοτε, έχει ενισχυθεί σημαντικά η ζήτηση τόσο για τα εμπορικά όσο και για τα βιομηχανικά ακίνητα, σύμφωνα με το συντάκτη της έκθεσης και πρόεδρο του Συνδέσμου, Σολομών Κουρουκλίδη.

Σενάρια λύσης και μη λύσης

Σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού η ξέφρενη πορεία των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί. Ο κ. Κουρουκλίδης εκτιμά ότι η ετήσια αύξηση της επόμενης διετίας θα φθάσει το 12 - 20%, ιδίως στα οικιστικά, στα εμπορικά οικόπεδα και στα βιομηχανικά ακίνητα. Στους άλλους κλάδους αναμένεται να επέλθει σταθεροποίηση.

Ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού όμως θα ανακόψει την ξέφρενη άνοδο των ακινήτων. Η λύση θα επιφέρει αρχικό μούδιασμα στην αγορά, ιδίως στα οικιστικά που αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση «λόγω της επιστροφής σημαντικού αριθμού προσφύγων, οι οποίοι σήμερα κατέχουν διαμερίσματα ή κατοικίες στις ελεύθερες περιοχές. Η μετακίνηση προσφύγων θα δημιουργήσει αυξημένη προσφορά η οποία εάν δεν απορροφηθεί πιθανόν είτε να σταθεροποιήσει είτε και να μειώσει σε κάποιο βαθμό τις αξίες των οικιστικών μονάδων», αναφέρει η έκθεση. Μικρή πτώση ενδεχομένως να υπάρξει και στα γεωργικά τεμάχια, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι θα παρουσιάσουν σχετική σταθεροποίηση.

Το μούδιασμα θα διαρκέσει μέχρι την εξίσωση των τιμών στα δύο κρατίδια. Η έκθεση προβλέπει ότι αυτό θα γίνει μέχρι το 2007 και ότι θα ακολουθήσει νέος ανοδικός κύκλος με προοπτική ανόδου για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες μέχρι το 2010. Το νέο ανοδικό κύκλο θα τροφοδοτήσει η αυξημένη ζήτηση από την Ευρώπη, η επιστροφή πολλών αποδήμων και το κλίμα ευφορίας και ασφάλειας που αναμένεται να δημιουργηθεί.

Όλα αυτά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τις τελικές παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν. Πέραν της σημασίας που αποδίδεται στη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης, η μελέτη καταγράφει δύο παραμέτρους που επηρεάζουν άμεσα την κτηματαγορά: τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής των προσφύγων και αποπληρωμής των αποζημιώσεων.






























Α.Ε.