You are here

Μέτρα ενίσχυσης προσιτής κατοικίας στον απόηχο του Εστία

28/01/2020 14:15

Σε αναθεώρηση παραμέτρων της στεγαστικής πολιτικής  που είχε εξαγγελθεί προ εξαμήνου, προχωρά η κυβέρνηση υιοθετώντας μέτρα ενίσχυσης της προσιτής κατοικίας και του προσιτού ενοικίου για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και νεαρά ζευγάρια.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει και εμπλουτίσει τις προϋποθέσεις για προώθηση του θεσμού της προσιτής κατοικίας και του προσιτού ενοικίου, έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές έχουν ενώπιον τους ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με τα αποτελέσματα του σχεδίου Εστία,  αλλά και σε σχέση των εν εξελίξει διαδικασιών για εκποίηση ακινήτων.

Ο υπουργός εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μίλησε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που έγινε υπό την προεδρία του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη και η οποία είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσαν  οι αρμόδιες αρχές να επιφέρουν διαφοροποιήσεις  σε συγκεκριμένες  παραμέτρους ώστε να βελτιωθεί, όπως είπε, η δυνατότητα  αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση και κατ’ επέκταση να βελτιωθούν οι υφιστάμενες παροχές.

Σε ερώτηση κατά πόσο  οι αναθεωρήσεις της υφιστάμενης στεγαστικής πολιτικής  σχετίζονται με τα αποτελέσματα του σχεδίου Εστία, ο υπουργός εσωτερικών  απάντησε  ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης  εκδηλώθηκε στη βάση ενός συγκεκριμένου  προγράμματος. Όλα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν στην πορεία».
Χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητικό τον αριθμό των 5 χιλ. που έχουν αιτηθεί για ένταξη στο σχέδιο Εστία, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι το Εστία έχει αποτύχει.

Ο κ. Νουρής φρόντισε να διαχωρίσει  τις ανάγκες του σχεδίου Εστία από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να λάβει προληπτικά μέτρα  για να επιφέρει  εκεί και όπου επιβάλλεται τις ανάλογες διαφοροποιήσεις.

Πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει ότι θα πρέπει να προσφέρουμε δυνατότητες  σε εκείνους που δεν  μπορούν να αποκτήσουν προσιτή κατοικία».

«Προσιτή κατοικία για μας», είπε, «είναι  ότι δεν θα πρέπει η δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού να είναι πέραν του 30%  των εισοδημάτων του επηρεαζόμενου  νοικοκυριού».

Υπογράμμισε ότι όσοι δεν θα μπορούν  να αποκτήσουν έστω προσιτή κατοικία, τότε η κυβέρνηση θα ήθελε να δώσει τη δυνατότητα, μέσω του προσιτού ενοικίου, «να κάνει τη ζωή  των συμπατριωτών μας ακόμη καλύτερη».

Επεσήμανε ότι οι εμπλεκόμενοι στη στεγαστική πολιτική εντόπισαν παραμέτρους της προσιτής κατοικίας οι οποίες δυσκολεύουν τη δημιουργία τέτοιων μονάδων.

«Όλες αυτές οι παράμετροι που δυσκολεύουν την προσιτή κατοικία θα αξιολογηθούν από τριμερή υπουργική επιτροπή  αποτελούμενη από τους υπουργούς εσωτερικών, οικονομικών και εργασίας», παρατήρησε ο κ. Νουρής, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην εν λόγω υπουργική επιτροπή θα συμμετέχουν και αρμόδιες υπηρεσίες όπως η πολεοδομία και το κτηματολόγιο.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος από την ενίσχυση του μέτρου προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου,  ο κ. Νουρής ανέφερε ότι τα κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί είναι «γενναιόδωρα».

«Αρκεί να σας πω ότι για την τρέχουσα περίοδο του 2020 διατίθενται από πλευράς υπουργείου εσωτερικών €25 εκ. για τα σχέδια των εκτοπισθέντων και €6 εκ. για τα σχέδια ακριτικών και ορεινών περιοχών», είπε.

Πρόσθεσε ότι το κόστος των εφαρμογών  θα μελετάται  ανάλογα με τις διαφοροποιήσεις που  θα γίνονται.

«Έχουμε λάβει  όλα τα δεδομένα υπόψη μας και η κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται  θα συνυπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος», παρατήρησε.

Υπενθύμισε ότι «προ εξαμήνου η κυβέρνηση προχώρησε σε προγράμματα προσιτής κατοικίας και ενοικίου  στη βάση του προβλήματος που υπάρχει (λόγω υψηλών ενοικίων)  και χωρίς να δημιουργούμε στρεβλώσεις στην οικονομία, θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις  ώστε το ενοίκιο να είναι προσιτό».

«Ο ΚΟΑΓ ήδη προωθεί σχετικές μελέτες στο στόχο να δημιουργήσουμε στεγαστικές μονάδες με προσιτά ενοίκια.» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις βελτιώσεις  στους προσφυγικούς συνοικισμούς,  ο κ. Νουρής είπε ότι έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια  περίπου €140 εκ. για έργα  συντήρησης.

Του Λεύκου Χρίστου