You are here

Νέα ξενοδοχεία στα σκαριά

20/03/2019 06:58

Την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων προγραμματίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας μερίδιο από την αυξημένη τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών.

Τα σύννεφα που άρχισαν να παρατηρούνται στον τουρισμό και η απειλή των πλατφόρμων ενοικίασης (τύπου Airbnb) δεν φαίνεται να αλλάζουν τα πλάνα των ξενοδόχων, που επανεπενδύουν μέρος των κερδών σε αύξηση της προσφοράς κλινών.

Αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το 2018, αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη μεγάλη ανάπτυξη που αναμένεται να προκύψει στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθένων έργων για ξενοδοχεία σημείωσε αύξηση 122% το 2018.  Τα αδειοδοτηθέντα έργα για ξενοδοχεία αντιστοιχούν το 2018 με 139 χιλ. τ.μ. έναντι 63 χιλ. το 2017.

Ο CEO της Andreou Property Strategy Ανδρέας Ανδρέου σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες πηγές οικονομικής ανάπτυξης με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης, κάτι που ώθησε στον σχεδιασμό επιπρόσθετων κλινών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργείου τουρισμού, ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών έφθασε το 2018 στο ψηλότερο επίπεδο από το 2013, στις 87.081 από 85.703 το 2017.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου Κώστας Ρουσσιάς ανέφερε στη StockWatch ότι η αύξηση στις αφίξεις τουριστών και τα πολεοδομικά κίνητρα που έχουν δοθεί για ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση.

Αύξηση σε κτίρια ψυχαγωγίας, γραφεία

Πέραν των ξενοδοχείων, αυξημένο κατά 34% είναι και το εμβαδόν των κτιρίων για ψυχαγωγία ενώ στα γραφεία η άνοδος φθάνει το 214%, αν και οι αριθμοί είναι μικρότεροι.

Οι αδειοδοτήσεις συνολικών εμπορικών αναπτύξεων κατέγραψαν μικρή μείωση 1% το 2018 ενώ άνοδος 18% σημειώθηκε σε οικιστικά έργα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κτίρια εμπορίου σημειώνεται μείωση 69%.

Ο κ. Ρουσσιάς σημειώνει ότι η μείωση που δείχνει η υπηρεσία δεν είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά καθώς έχει γίνει επέκταση του ενός mall στη Λευκωσία ενώ δημιουργήθηκαν και νέα.

Οικιστικά

Όσον αφορά τα οικιστικά έργα, τα εμβαδά για οικιστικές πολυκατοικίες παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 54% και αυτά για διπλοκατοικίες 13%.

Στα κτίρια με πέραν των δύο κατοικιών σημειώθηκε αύξηση 10%.

Στις μονοκατοικίες η αύξηση ανήλθε στο 24% και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευαστικής ανάπτυξης που αναμένεται να προκύψει τα επόμενα χρόνια.

Το σύνολο της αύξησης στις άδειες οικοδομής ανήλθε στο 12%, και οφείλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα ξενοδοχεία.

Της Γεωργίας Χαννή