You are here

Νέα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα

10/10/2019 07:17

Δύο νέα ξενοδοχεία θα προστεθούν στην πλούσια γκάμα των ξενοδοχείων της Αγίας Νάπας, με την περιβαλλοντική αρχή να έχει ανάψει ήδη το πράσινο στην ανέγερση ενός εκ των δύο.

Η ανάπτυξη της εταιρείας Munden Properties

Πρόκειται για το ξενοδοχείο της εταιρείας Munden Properties, δύο αστέρων και δυναμικότητας 44 κλινών, στην Αγία Νάπα, για το οποίο η περιβαλλοντική αρχή στη γνωμοδότηση της αναφέρει ότι δεν φέρει ένταση στην υλοποίηση του έργου.

Η χωροθέτηση του προτεινόμενου έργου εμπίπτει σε τουριστική ζώνη Τ2β με επιτρεπόμενους ορόφους τρεις, ενώ απέχει περίπου 290μ από τη θάλασσα. Μέσα στο τεμάχιο υπάρχουν υφιστάμενες ελαφρές κατασκευές και υποδομές για υπαίθρια παιχνίδια τα οποία θα κατεδαφιστούν ή αποξηλωθούν καθώς και απόβλητα εκσκαφών. 

Ο χώρος ανάπτυξης του ξενοδοχείου βρίσκεται εντός της περιοχής Κοκκινοχωρίων, η οποία έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ευπρόσβλητη σε Νιτρορύπανση και απέχει περίπου 1.65χλμ από την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, με την ονομασία «Κάβο Γκρέκο».

Η πλησιέστερη περιοχή νερών κολύμβησης είναι η περιοχή «Πανταχού» που βρίσκεται σε απόσταση 50μ από το υπό μελέτη τεμάχιο. 

 Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια που υποβλήθηκαν το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα, τρεις ορόφους, μηχανολογικό όροφο και Roof Garden. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 22 δωμάτια (συμπεριλαμβανομένου 1 δωματίου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το project της Olympic Resorts

Η Olympic Resorts κατέθεσε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για ανέγερση νέου ξενοδοχείου και αναβάθμιση οργανωμένων διαμερισμάτων από τάξη Β’ σε Α’ στην Αγία Νάπα.

Η νέα επένδυση θα ρίξει στην αγορά συνολικά 629 κλίνες, 512 από το ξενοδοχείο και 180 από τα οργανωμένα διαμερίσματα.  

Σύμφωνα με τη μελέτη στο χώρο ήδη υπάρχουν τουριστικά διαμερίσματα μέρος των οποίων θα κατεδαφιστεί για να ανεγερθεί η ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρίας, ενώ το συγκρότημα των υπόλοιπων διαμερισμάτων θα αναβαθμιστεί.

Θα κατεδαφιστούν τα αχρείαστα στοιχεία και θα ανεγερθούν τα νέα που θα περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο 6 ορόφων. Το συνολικό ύψος του θα είναι 25 μέτρα (28.975 μέτρα μαζί με τα κλιμακοστάσια που πολεοδομικά δεν υπολογίζονται στο ύψος).

Η συνολική κάλυψη της ανάπτυξης που αφορά τα υφιστάμενα οργανωμένα διαμερίσματα και το νέο ξενοδοχείο αφορά 7289 τ.μ.

Το συγκρότημα βρίσκεται σε τουριστική πολεοδομική ζώνη Τ3δ3 της Αγίας Νάπας. Η οικοδομική δραστηριότητα θα λάβει χώρα εξολοκλήρου εντός της ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στη (ΜΕΕΠ), δεν έγινε καταγραφή της πανίδας διότι ο χώρος κατοικείται. Η περιοχής όμως είναι αρκετά κοντά στην ΖΕΠ Αγίας Θέκλας για την οποία έχουν γίνει μελέτες και διαχειριστικό σχέδιο για τα πουλιά όπου δίνονται στοιχεία για τα είδη πτηνοπανίδας.

Στη εν λόγω μελέτη αναφέρεται ότι το είδος για το οποίο η περιοχή Αγίας Θέκλας - Λιοπέτρι καθορίστηκε ως ΖΕΠ, είναι το βραχοπλουμίδι Charadrius leschenaultii. Το βραχοπλουμίδι δεν φωλιάζει στην περιοχή (δεν φωλιάζει καθόλου στην Κύπρο), αλλά συναντάται στην περιοχή ως χειμερινός επισκέπτης αλλά και κατά την αποδημία (την άνοιξη και ιδιαίτερα το φθινόπωρο). Εύλογα ένας θα ανέμενε να εντοπίσει πτηνά των ειδών αυτών στις ανοικτές εκτάσεις βόρεια και δυτικά του χώρου του έργου.

Ιστορική, αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κληρονομιά

Δεν υπάρχει αρχαιολογικός χώρος στην εγγύς του έργου περιοχή. Υπάρχει η Νεκρόπολη Μακρόνησου στην Αγία Νάπα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ακριβώς νότια.

Η νεκρόπολη Μακρονήσου αποτελεί κατάλοιπο της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου και μαρτυρεί την ύπαρξη στην περιοχή ενός αρχαίου οικισμού. Στην περιοχή της Αγίας Νάπας, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, είχε αναπτυχθεί ο αρχαίος οικισμός των Θρόνων. Στο Μακρόνησο έχουν ανευρεθεί 19 τάφοι λαξευμένοι σε βράχο. Το νεκροταφείο μαρτυρεί την ύπαρξη στην περιοχή ενός αρχαίου οικισμού.

Η ευρύτερη περιοχή έχει πάρα πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία μεταξύ των οποίων το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και το υδραγωγείο.

Σημειώνεται ότι η παράκτια ζώνη της Αγίας Νάπας υπόκειται σε έντονη ανάπτυξη και ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία φτάνει μέχρι και την περιοχή Μακρονήσου όπου και το ανατολικό όριο της περιοχής ΖΕΠ. Το τοπίο είναι αστικό με προεξάρχουσες χρήσεις τις τουριστικές και τις συναφείς τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου