You are here

Νέο ξενοδοχείο 144 δωματίων στην Έγκωμη

19/11/2019 06:47

Σε ακόμη μια ξενοδοχειακή μονάδα 12 ορόφων, στην πρωτεύουσα αυτή τη φορά, άναψε πράσινο η περιβαλλοντική αρχή.  Πρόκειται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην Έγκωμη, της εταιρείας Doms Group Ltd.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση η περιβαλλοντική αρχή συνηγορεί υπό όρους και προϋποθέσεις στην ανέγερση του ξενοδοχείου το οποίοι θα αποτελείται από 144 δωμάτια, εστιατόρια, bars, γυμναστήριο, σπα και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Για την κατασκευή του θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί μέρος (περίπου 330 τμ) της υφιστάμενης οικοδομής. Το μέρος που θα παραμείνει θα διαχωριστεί σε υπόγειο, ισόγειο και μεσοπάτωμα (συνολικά 1500 τμ). Το νέο κτήριο θα επεκταθεί με υπόγειο (1600 τμ) και 12 ορόφους (ισόγειο, μεσοπάτωμα, μηχανολογικός όροφος, 8 όροφοι δωματίων, βατή οροφή - συνολικά 8200 τμ).

Στο υπόγειο χωροθετούνται 54 χώροι στάθμευσης και βοηθητικές χρήσεις του ξενοδοχείου (μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, πλυντήρια, server rooms, wc, δωμάτιο ασφαλείας, χώροι προσωπικού κτλ). Στο ισόγειο χωροθετείται η είσοδος – lobby, καθιστικά, μπαρ, υπηρεσίες, και εστιατόριο με κουζίνα.

Στο μεσοπάτωμα χωροθετούνται οι χώροι ευεξίας (γυμναστήριο, σπα κτλ), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώροι διοίκησης και αποθήκες. Στο μηχανολογικό όροφο τοποθετείται μηχανολογικός εξοπλισμός, εξωτερικός χώρος δεξιώσεων και αίθουσα συνεδριάσεων. Οι συνολικοί χώροι στάθμευσης θα είναι 78 (6 για ΑμεΑ) και ένας για λεωφορείο, καθώς επίσης θα υπάρχει και χώρος στάθμευσης για 15 ποδήλατα. Στους ορόφους 1-8 χωροθετούνται τα δωμάτια (114 κανονικά, 22 σουίτες, 8 ΑμεΑ) και στην οροφή χωροθετείται η κολυμβητική δεξαμενή, εξωτερικό μπαρ και χώρος προγεύματος.

Χωροθέτηση της ανάπτυξης

Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Έγκωμης, εντός της «βιομηχανικής περιοχής σε ειδική περιοχή ΕΠ2, και εντός του τεμαχίου υπάρχει υφιστάμενο κτήριο το οποίο εν μέρει θα κατεδαφιστεί ώστε να κατασκευαστεί το ΠΕ.

Το εν λόγω κτήριο ενοικιάζεται από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Το προτεινόμενο έργο συνορεύει στα ανατολικά με οικιστικά τεμάχια σε απόσταση 10 μέτρων περίπου από τις οικίες, στα δυτικά με το καζίνο της Λευκωσίας και στα βόρεια με καταστήματα/γραφεία. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν βιομηχανικές/βιοτεχνικές μονάδες, χώροι αναψυχής (εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχείο), διάφορα καταστήματα (showrooms). Σε απόσταση 150m νοτιοανατολικά του βρίσκεται το ξενοδοχείο Hilton Park.

Οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 1 μήνα, ενώ η κατασκευή του έργου προγραμματίζεται να διαρκέσει έως 24 μήνες. Η περιοχή μελέτης εμπίπτει σε αστικό περιβάλλον και δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ζώνη ειδικής προστασίας ή τόπος κοινοτικής σημασίας.

Όροι κατά τη λειτουργία του ξενοδοχείου

Κατά το στάδιο λειτουργίας μεταξύ των όρων που έθεσε η περιβαλλοντική αρχή είναι:

-Το κεντρικό σύστημα λειτουργίας VRV θα πρέπει να εγκατασταθεί στην οροφή του κτηρίου.

-Σε περίπτωση που δεν περιορίζεται η όχληση στην περιοχή θα πρέπει να απομονωθεί ο θόρυβος με τη χρήση ηχοπετασμάτων στη σημειακή πηγή. 

- Θα πρέπει να τηρείται πρόγραμμα συντήρησης του συστήματος και ολόκληρου του μηχανολογικού εξοπλισμού του ξενοδοχείου. 

- Θα γίνεται διαχωρισμός των στερεών αποβλήτων (όπως χαρτί, συσκευασίες υλικών, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, μπαταρίες κ.α.) και διάθεση τους σε εγκεκριμένους χώρους επεξεργασίας τους. 

-Η αποθήκευση των αποβλήτων θα είναι προσωρινή και η απόρριψη τους να γίνεται ανά τακτά διαστήματα.

- Όλοι οι κάδοι θα είναι πάντα κλειστοί και θα καθαρίζονται και απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Της Ηρώς Ευθυμίου