You are here

Οι αγοραστές επιστρέφουν στα τραπεζικά ακίνητα

13/07/2020 06:41

Μετά από την προσωρινή αποχή λόγω lockdown, οι αγοραστές επιστρέφουν σταδιακά στα τραπεζικά ακίνητα, προσπαθώντας να εντοπίσουν ευκαιρίες σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.

Το τέλος των περιορισμών μετακίνησης λόγω της πανδημικής κρίσης βρήκε τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα τραπεζικά ακίνητα να σημειώνουν κατακόρυφη μείωση της ζήτησης και των πωλήσεων στα ακίνητα των €2 δισ. που διαχειρίζονται.

Έκτοτε, όμως, η αγορά δείχνει να ανακάμπτει και το ενδιαφέρον των αγοραστών να αναζωπυρώνεται, δημιουργώντας προσδοκίες για πλήρη ανάκαμψη του τομέα.

Η μεγαλύτερη μονάδα διαχείρισης ακίνητων στην Κύπρο, αυτή της Τρ. Κύπρου, προσπάθησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον αγοραστών με το asset of the month, προσφέροντας εκπτώσεις σε συγκεκριμένα τεμάχια κάθε μήνα.

Η κινητικότητα των αγοραστών στην REMU επιστρέφει, κυρίως για οικιστικά ακίνητα, αναφέρουν γνώστες του θέματος.

«Οι ρυθμοί και οι ταχύτητες στην πώληση τραπεζικών ακινήτων είναι αρκετά ψηλοί», αναφέρει η Εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων της Τρ. Κύπρου, Άννα Σωφρονίου. «Από τη σύσταση της το 2016 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, η REMU πώλησε 1.673 ακίνητα συνολικής αξίας €1,27 δισ.», σημειώνει.

Οι περισσότερες πωλήσεις έγιναν το 2019 φθάνοντας τα €505 εκ.

Tο τρίμηνο του 2020, τα συμβόλαια πώλησης μειώθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση αντανακλώντας τις συνέπειες του lockdown και την αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές.

Η REMU ολοκλήρωσε την οργανική πώληση ακινήτων ύψους €14 εκ. το τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με €48 εκ. το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας κέρδη από την πώληση ακινήτων ύψους €1 εκ. για το πρώτο τρίμηνο 2020.

Στο τέλος του πρώτο τριμήνου, η REMU διαχειριζόταν ακίνητα λογιστικής αξίας ύψους €1,484 εκ. έναντι €1542 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το μεγαλύτερο μέρος αφορά γη (οικόπεδα και αγροτεμάχια) φθάνοντας τα €635 εκ. ενώ ακολουθούν γήπεδα και ακίνητα που σχετίζονται με γκολφ (€280 εκ.), γραφεία και άλλα εμπορικά ακίνητα (€232 εκ.) και οικιστικά (€209 εκ.).

Επανήλθε δυναμικά το ενδιαφέρον

Ο Real Estate Director της APS Κωνσταντίνος Σοφοκλέους αναφέρει ότι όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε συγκρατημένο ενδιαφέρον κατά την περίοδο αρχές Μαρτίου μέχρι και τέλος Απρίλιου λόγω περιορισμών και lockdown, το οποίο επανήλθε δυναμικά μετά και τις διάφορες χαλαρώσεις μέσα στον Μάιο.

«H ζήτηση για αγορά ακινήτων δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά.  Aντίθετα οι φήμες για μείωση τιμών προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών αλλά και ιδιωτών οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις όποιες ευκαιρίες προκύψουν σε όλους τους τομείς της κτηματαγοράς», τονίζει.

Οι συνολικές πωλήσεις του τμήματος διαχείρισης ακινήτων από την έναρξη των εργασιών της APS ανέρχονται στα €220 εκ.

«Η APS κάθε χρόνο πωλεί πέραν του 25% του χαρτοφυλακίου με το οποίο ξεκινά τη χρονιά, ποσοστό το οποίο είναι αρκετά υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ήδη από το δεύτερο τρίμηνο έχει συμφωνηθεί προς πώληση ποσοστό πέραν του 25% του αρχικού χαρτοφυλακίου», επισημαίνει.

Αυξημένη κινητικότητα

Πηγές από την Altamira Real Estate σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρήθηκε στασιμότητα στις πωλήσεις ακινήτων, η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Την ώρα που η ανάκαμψη της ζήτησης από το εξωτερικό παραμένει ακόμη ερώτημα, οι Κύπριοι φαίνεται πως συνεχίζουν να κατατάσσουν τα ακίνητα ανάμεσα στις ασφαλέστερες επενδύσεις για το μέλλον. Ενδεικτικό αποτελεί πως κατά τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο, η Altamira Real Estate έλαβε πέραν των 700 προσφορών για ακίνητα που διαθέτει προς πώληση», αναφέρουν.

«Σε αυτό συνέβαλε η θετική έκβαση των γεγονότων και η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία ώθησε όσους είχαν παγοποιήσει προσωρινά τους επενδυτικούς σχεδιασμούς τους να προχωρήσουν», τονίζουν.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα αν και καταγράφηκε ζήτηση σε όλες τις επαρχίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Λευκωσία και Λάρνακα. Ειδικότερα, η τάση της αγοράς κατευθύνεται κατά κύριο λόγο σε διαμερίσματα, κατοικίες, τεμάχια με δυνατότητες ανάπτυξης, γεωργικά τεμάχια στην ύπαιθρο και βιομηχανικά κτήρια.

Επίσης, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες στην επαρχία Αμμοχώστου και την ορεινή Λεμεσό, καταδεικνύοντας πως οι Κύπριοι αναζητούν ασφαλέστερες και συμφέρουσες λύσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Επιπρόσθετα, αποθήκες και χώροι logistics καταγράφουν επιπλέον ζήτηση, εξαιτίας της αύξησης των διαδικτυακών αγορών ενώ αξιοσημείωτος ήταν επίσης, και ο αριθμός προσφορών που λήφθηκαν για καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Τη δραστηριότητα της στις πωλήσεις ακινήτων ενισχύει και η BIDX1. Κατά την τελευταία δημοπρασία, πωλήθηκαν 36 ακίνητα συνολικής αξίας €5 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή