You are here

Οι κύπριοι επανέρχονται δριμύτεροι στην αγορά ακινήτων

14/01/2020 07:18

Οι κύπριοι έδωσαν τη μεγάλη στήριξη στην αγορά ακινήτων το 2019 όπως διαφαίνεται από αναλυτικά στοιχεία του κτηματολογίου, με τη ζήτηση από ξένους να παρουσιάζει σημάδια κάμψης κυρίως μετά το Μάιο που θεσπίστηκαν τα πιο αυστηρά κριτήρια για τις πολιτογραφήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις ακινήτων σε κυπρίους αυξήθηκαν κατά 20,7% το 2019 στα 5885 τεμάχια από 4875 τεμάχια το 2018.

Αντίθετα, οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αυξήθηκαν κατά μόλις 2,6% στα 4481 τεμάχια από 4367 το 2017. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως σε πωλήσεις ακινήτων σε αγοραστές εντός ΕΕ (+7,1%). Οι πωλήσεις σε αγοραστές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4%.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει στη StockWatch ότι η αγορά όσον αφορά τους κύπριους θα συνεχίσει την ανοδική πορεία και το 2020 κυρίως για αγορά κατοικίας αλλά και για επένδυση λόγω των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων. Προθέτει ότι πολλοί επιλέγουν τα ακίνητα καθώς αποτελούν πιο ασφαλή επένδυση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tofarco Νικόλας Τοφαρίδης επισημαίνει ότι «οι κύπριοι ενδιαφέρονται για ακίνητα, είναι μέσα στη νοοτροπία μας να γινόμαστε ιδιοκτήτες των ακινήτων».

«Η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων σε κύπριους είναι ενδεικτικό ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη και καλυτερεύουν τα οικονομικά της χώρας», τονίζει, προσθέτοντας ότι μετά το σοκ του 2013 οι κύπριοι επανέρχονται δειλά δειλά στην αγορά των ακινήτων, κάτι που είναι πολύ θετικό αλλά και αναμενόμενο».

Όσον αφορά τους ξένους, ο κ. Κουρουσίδης εκτιμά ότι το 2020 οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 λόγω κυρίως των αυστηρότερων κριτηρίων για το σχέδιο πολιτογράφησης και τον αυξημένο ανταγωνισμό κυρίως από την Ελλάδα.

«Πλέον οι developers θα πρέπει να επιδιώξουν πιο παραδοσιακές αγορές όπως είναι η Βρετανία λόγω και του Brexit. Θα πρέπει να προωθηθούν τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος όπως είναι η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια τα οποία έχουν τεθεί στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια λόγω της προώθησης του σχεδίου πολιτογραφήσεων».  

«Για να επιτευχθεί αυτό, προσθέτει, θα πρέπει να αλλάξει και το είδος των αναπτύξεων με πιο μικρές μονάδες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες των ξένων», υπογραμμίζει ο κ. Κουρουσίδης.

Αναφορικά με τις συνολικές πωλήσεις ακινήτων το 2019, αυξήθηκαν κατά 12% φθάνοντας τα 10366 τεμάχια από 9242 το 2018.

Της Γεωργίας Χαννή